Sorumluların yargılanması için ilk adım

Tekirdağ Çorlu'da 8 Temmuz 2018’de meydana gelen, 25 kişinin yaşamını yitirdiği tren katliamına ilişkin açılan davanın 7’nci duruşması bugün görüldü.

Sorumluların yargılanması için ilk adım

Tekirdağ’ın Çorlu ilçesine bağlı Sarılar köyünde 8 Temmuz 2018’de meydana gelen, 7’si çocuk 25 kişinin yaşamını yitirdiği ve 340 kişinin de yaralandığı tren katliamına ilişkin açılan davanın 7’nci duruşması bugün görüldü. Mahkeme heyeti duruşmayı 7 Eylül 2021 tarihine erteledi. Çorlu tren faciasında TCDD ve Ulaştırma Bakanlığı'nın üst düzey yetkililerinin yargılanması için ailelerin mücadelesinde önemli bir gelişme yaşandı. Çağdaş Hukukçular Derneği'den(ÇHD) yapılan açıklamada "Mahkeme, meslektaşlarımız ile sunduğumuz ve TCDD üst yönetimi dahil tüm sorumluların yargılanmasına yönelik 15/03/2021 tarihli dilekçemiz doğrultusunda savcılığa ihbarda bulunulmasına" karar verildiğini açıklandı. Böylece faciada sorumlulukları olan üst düzey isimlerin tespiti için mahkeme harekete geçti. Mahkeme tarafından haklarında suç duyurusunda bulunulan 26 üst düzey sorumlu arasında, katliam tarihinde TCDD Genel Müdürü olan İsa Apaydın, TCDD Taşımacılık AŞ Genel Müdürü olan Veysi Kurt ve TCDD Genel Müdür danışmanı olan Mümin Karasu da bulunuyor.

Çorlu Tren Katliamı davasının yedinci duruşması için aileler duruşmanın yapılacağı Çorlu Halk Eğitim Merkezi’nde doğru yürüyüşe geçtiler.

Sorumluların yargılanması için ilk adım - Resim : 1

Sorumluların yargılanması için ilk adım - Resim : 2

“MENFEZLER YETERSİZ KONTROL MEMURU AZ”

Çorlu’da 25 kişinin yaşamını yitirdiği tren katliamından tam 3 yıl sonra hazırlanan ek bilirkişi raporu mahkemeye ulaştı. Raporda su ve hava geçişini sağlayan menfezlerin yeterli, hidrolik yapıların günümüz mühendislik hizmetine uygun olmadığı saptandı. Ayrıca gerekli sayıda yol ve geçit kontrol memuru çalıştırılmadığı belirtildi.

"SUÇLU TCDD OLARAK HEDEF ALINMIŞTIR"

Kazada kızını, kardeşini ve yeğenini kaybeden Zeliha Bilgin, duruşma öncesi yaptığı açıklamada, kendilerine destek olan herkese teşekkür etti.

Bilgin, adalet için mücadele ettiklerini belirterek "Yeni çıkan bilirkişi raporunda suçlu TCDD olarak hedef alınmıştır. Bugün burada bize adaleti verecek olan insanların bunu görmesini temenni ediyorum. Bugün bir mucize olsun adalet bizi bulsun" diye konuştu.

Duruşmaya tutuksuz sanıklar TCDD 1. Bölge Müdürlüğü Halkalı 14. Demir Yolu Bakım Müdürü Turgut Kurt, Çerkezköy Yol Bakım ve Onarım Şefi Özkan Polat, köprüler şefi Çetin Yıldırım ve hat bakım onarım memuru Celaleddin Çabuk, kazada hayatını kaybedenlerin yakınları ile tarafların avukatları katıldı.

TCDD'NİN KATILMA TALEBİ REDDEDİLDİ

7. duruşmada, TCDD'nin davaya katılma taleplerine hem sanık, hem katılan vekilleri itiraz etti. TCDD'nin davaya delil sunmasına itiraz edildi. TCDD Genel Müdürlüğü'nün katılma ve delil sunma talebi mahkeme tarafından "TCDD'nin taraf olmadığı" gerekçesiyle reddedildi.

Ardından, müşteki ve mağdurlar söz almaya başladı.

"TANINMAMAK İÇİN MONT GİYDİLER"

15 yaşındaki kızını ve kız kardeşlerini kaybeden Zeliha Bilgin: 982 gündür adalet bekliyoruz. Çıkan raporlarda her şey ortadadır. Üst düzey, gerçek sorumluların buraya gelmesini istiyoruz.

Oğuz Arda Sel'in dedesi Mehmet Öz: Ben torunumu kaybettim. Bu davada doğru gitmeyen birçok şey görüyorum. Sizden devlet olarak tüm sorumluları yargı önüne getirmenizi istiyorum.

Melek Tuna'nın eşi Ekrem Tuna: Tren şeflerinin kazadan sonra olay yerinde tanınmamak için üzerine mont giydiklerini gördüm.

Sena Köse'nin annesi Aysun Köse: Kazaya neden olan menfez sonradan yapıldı. Peki yolcu tren hala neden çalışmıyor? Neden çekiniyorlar öyleyse?

"PARKA DEĞİL, EŞİMİN MEZARINA GİDİYORUZ"

Emel Duman'ın eşi Erkan Duman: Oğlumun doğum gününü yalnız kutladık. Parka değil, eşimin mezarına gidiyoruz. Artık dayanacak gücümüz kalmadı. Babam kanser oldu.

Serhat Şahin'in babası Hüseyin Şahin: Ben beklerdim ki üst düzey sorumluları karşımıza dikmenizi beklerdim. TCDD kendisini aklamaya çalışacağına, sorumlu olanları teslim etmeliydi.

Faciadan yaralı kurtulan Hediye Bülbül: Ölümden kurtuldum, belim kırık. Ölenler var. Nurdan arkadaşımın kolu koptu. Ben adalet istiyorum. Benim çocuklarım gelemiyor, otobüs pahalı. Tren neden çalışmıyor?

Eşini, 6 aylık bebeğini, baldızını ve diğer baldızının kızını kaybeden Melih Kurtuluş: 3 yıl içinde geldiğimiz nokta, bugün vereceğiniz kararla davayı yeniden başlatacak bir nokta.

Hasta olduğu için duruşmaya gelemeyen ve oğlunu kaybeden Mısra Öz, avukatı aracılığıyla beyanda bulundu: Ölüm döşeğinde bile olsam son nefesimde adalet diyeceğim. Ben yargılanırken, 25 kişinin katilleri yargılanmadı bile.

Öğlen arasından sonra duruşmaya devam edildi.

Savcı, avukatların, TCDD müdürleri hakkında ek iddianame oluşturulmasını talep etmesi üzerine bilirkişi heyetinin genişletilmesini istedi. Sanıklardan Celalettin Çabuk, Çetin Yıldırım ve Özkan Polat söyleyecekleri bir şey olmadığını belirtti.

SAVCI MÜTALASINI AÇIKLADI

Savcı mütalaasını açıkladı. Mütalaada, mevcut bilirkişi heyetine hukukçu ve İSG uzmanı atanarak mevcut sanıkların kusurlu olup olmadığının araştırılmasını, katılan avukatlarının verdiği ve içerisinde üst sorumluların yer aldığı dilekçenin savcılığa gönderilerek tefrik dosyasına ihbar sayılması istendi.

Ara karar için duruşmaya ara verildi.

DURUŞMA 7 EYLÜL’E ERTELENDİ

Mahkeme heyeti duruşmayı 7 Eylül 2021 tarihine erteledi.

"SUÇ DUYURUSUNDA BULUNULAN 26 ÜST DÜZEY SORUMLU..."

ÇHD duruşmanın sona ermesinin ardından Twitter hesabından açıklama yayımladı. ÇHD'den yapılan açıklama şu şekilde:

"Çorlu Tren Katliamı duruşmasında bu celse sona erdi. Mahkeme ara kararlarını açıkladı.

Mahkeme, meslektaşlarımız ile sunduğumuz ve TCDD üst yönetimi dahil tüm sorumluların yargılanmasına yönelik 15/03/2021 tarihli dilekçemiz doğrultusunda savcılığa ihbarda bulunulmasına,

Alınan bilirkişi raporları doğrultusunda faillerin tespiti için Çorlu CBS’nin 2019/2966 sor. dosyasının neticelenmesinin beklenmesine, neticelendiğinde dosyaların birleştirilmesine,

Duruşmanın 7 Eylül 2021 saat 9:30’a ertelenmesine karar verdi.

Taleplerimiz sonucunda Mahkeme tarafından haklarında suç duyurusunda bulunulan 26 üst düzey sorumlu arasında, katliam tarihinde TCDD Genel Müdürü olan İsa Apaydın, TCDD Taşımacılık AŞ Genel Müdürü olan Veysi Kurt ve TCDD Genel Müdür danışmanı olan Mümin Karasu da bulunuyor."

Sorumluların yargılanması için ilk adım - Resim : 3

"DURUŞMA İÇİN DÖNÜM NOKTASI"

Çorlu tren katliamında oğlunu kaybeden Mısra Öz ise duruşmanın Twitter hesabından şu açıklamaları yaptı:

"Verdiğiniz tüm emek ve çabalar için teşekkür ederim. @CHDistanbul İyi ki varsınız. İsim isim takip edip, savcılığa sunduğunuz tüm suç duyuruları, dilekçeler bunca emek mahkemeye yön verdi. Tüm taleplerinizin kabul olduğu ilk ve tek duruşma diyebiliriz. Asıl şimdi başlıyor dava. Çorlu için bu duruşma dönüm doktası oldu. Verilen mücadele ile bu noktaya geldik. Daha yolumuz uzun. Ama umudumuz var. Gerçek sorumlular yargı önüne gelecek."Sorumluların yargılanması için ilk adım - Resim : 4

Sorumluların yargılanması için ilk adım - Resim : 5

'MAHKEME ÜST DÜZEY GÖREVLİLERİ DURUŞMAYA GETİRSİN'

Duruşmayı takip eden gazeteci Mustafa Hoş, "7. duruşmada tefrik davası bilirkişi raporu da dosyaya eklendi. Bu rapor TCDD’nin 25 insanın ölümünde sorumlu olduğunu delillerle ortaya koyuyor. Rapor dava dosyasına girdiğine göre şimdi yapılması gereken TCDD yönetiminin davaya sanık olarak eklenmesi" dedi.

"BİR EL DEVREYE GİRDİ"

10 Mart’ta görülen 6’ncı duruşmada bilirkişi ek raporu hazırlanmış, raporu paylaşan gazeteci Mustafa Hoş “Çorlu tren faciasında bir el devreye girdi. Davada yeni bilirkişi raporu TCDD’yi kusurlu bulmuştu. Buna göre TCDD üst yönetim ile Ulaştırma Bakanlığı üst yönetiminin davaya dahil edilmesi gerekiyordu. Ancak aynı bilirkişi ek bir rapor yazdı. Neredeyse kendini yalanlayan bir rapor. Bilirkişi ana raporda trenin devrilmesine neden olan menfezin yetersiz olduğunu, trenler modernize edilirken alt yapının da buna uygun hale getirilmesini belirtmişti. Ek raporda ise alt yapının uygun olduğunu söylüyor” ifadelerini kullanmıştı.

NE OLMUŞTU

Tekirdağ’ın Çorlu ilçesinde 25 kişinin hayatını kaybettiği Çorlu tren katliamı davasının 5. duruşmasında savcının talimatla ifadesi alınan tanıkların yeniden ifadesinin alınmasını reddetmesi üzerine tepki gösteren aileler duruşma salonunu terk etmişti.

Odatv.com

tren çorlu arşiv