Türkiye'nin dörtte üçü: Yolsuzluk arttı

Uluslararası Şeffaflık Derneği, Türkiye'de yolsuzluğun arttığını söyledi. Yapılan son açıklamada toplumun dörtte üçünün 'yolsuzluk var' dediği kaydedildi.

Türkiye'nin dörtte üçü: Yolsuzluk arttı

Uluslararası Şeffaflık Derneği'nin son yaptığı araştırmasında, toplumun dörtte üçünün Türkiye'deki yolsuzluğun arttığını düşündüğünü kaydetti.

Çıkan sonuçta, Türkiye’de yolsuzlukla mücadelede başarılı olduğunu düşünenlerin oranı yüzde 27'de olduğu da ifade edildi.

DW’nin haberine göre, Uluslararası Şeffaflık Derneği'nin "Türkiye'de Yolsuzluk: Neden? Nasıl? Nerede?" adlı araştırmasına göre Türkiye'de toplum genelinde yolsuzluğun arttığı görüşünün yüksek olduğu aktarıldı. Araştırmaya göre, hükümetin yolsuzlukla mücadelede başarılı olduğunu düşünenlerin oranı ise yüzde 27'de olduğu söylendi.

Uluslararası Şeffaflık Derneği'nin, 14-17 Ocak tarihlerinde KONDA Araştırma şirketi aracılığıyla gerçekleştirdiği kamuoyu araştırmasına 2 bin 780 kişinin katıldığı belirtildi. Araştırma, Türkiye'de yolsuzluğun hangi kurumlarda ve kamunun hangi alanlarında yaygın olduğu, hükümetin bu konudaki performansı ve seçmen tercihlerine ilişkin temel bulguları içerdiği açıklandı.

Çıkan sonuçlara göre Türkiye'de dört kişiden üçünün son iki yılda yolsuzluğun arttığını söylediği belirlendi. DW Türkçe'ye konuşan Uluslararası Şeffaflık Örgütü Türkiye Temsilcisi Oya Özarslan, bu bulgunun toplumun, ülkenin kurumlarına karşı ciddi bir güven bunalımı içerisinde olduğunu gösterdiğinin altını çizdi.

Aynı araştırmayı 2016'da yaptıklarında yolsuzluğun arttığını düşünenlerin yüzde 55 oranında olduğunu ifade eden Oya Özarslan, "Şimdi yüzde 74'e çıkmış durumda. Oranın yüzde 20'ye yakın artması bu konuda olumsuz yöndeki algının ciddi bir şekilde pekiştiğini gösteriyor. Araştırmaya katılanların sadece yüzde 16'sı yolsuzluğun arttığı yargısına katılmıyor" diye devam etti.

EN ÇOK PARTİLERİN YOLSUZLUK YAPTIĞI DÜŞÜNÜLÜYOR

Yapılan araştırmanın sonuçlarına göre, toplumun yüzde 82’siningibi ‘siyasi partilerde yolsuzluk olduğunu düşünürken’ yüzde 77 belediye ve yerel yönetimlerde, yüzde 75 kamu kurumlarında, yüzde 74 medyada, yüzde 73 ise özel sektörde yolsuzluğun var olduğunu söyledi.

Araştırmaya katılanların en çok yolsuzluk yapılan kamu kurumlarının yüzde 57 ile gümrük-dış ticaret olduğu görüşünde olduğu vurgulandı. Bunu yüzde 53 ile vergi dairesi, ruhsat ve imar, yüzde 47 ile tapu dairesi, yüzde 44 ile yargı, yüzde 43 ile hazine ve para politikası, yüzde 40 ile eğitimin izlediği kaydedildi.

Odatv.com

Oya Özarslan konda türkiye yolsuzluk türkiye 112 Uluslararası Şeffaflık Derneği