Türkiye'de Doğu görevinden kaçtı, Alman köyünde çalıştı... Özlem Türeci ve Uğur Şahin'in göç hikayesi

BionTech kurucuları Özlem Türeci ve Uğur Şahin’in Atatürkçü Düşünce Derneği’nin (ADD) “Yılın Atatürkçüsü Ödülü’nü” reddetmesi tartışma yarattı. Joe Miller'ın imzalı "Aşı" kitabında hem Özlem Türeci hem de Uğur Şahin’in ailelerinin Almanya’ya göçünü anlatıyor.

Türkiye'de Doğu görevinden kaçtı, Alman köyünde çalıştı... Özlem Türeci ve Uğur Şahin'in göç hikayesi

BionTech kurucuları Özlem Türeci ve Uğur Şahin’in Atatürkçü Düşünce Derneği’nin (ADD) “Yılın Atatürkçüsü Ödülü’nü” reddetmesi tartışma yarattı.

Aydın Doğan ödülünü kabul eden ikilinin “Atatürkçülük” ödülünü istememesi farklı yorumlandı.

İkilinin Almanya’ya göçüş hikayesi ise ilginç. Türkiye’de “Aşı” adıyla çıkan kitapta Özlem Türeci ve Uğur Şahin’in ailelerinin Türkiye’den Almanya’ya gidiş serüveni yer alıyor.

Joe Miller imzalı kitapta hem Özlem Türeci hem de Uğur Şahin’in ailelerinin Almanya’ya göçünü anlatıyor.

İLGİLİ HABERLER

DOĞU GÖREVİ YAPMAMAK İÇİN ALMANYA’YA GİTTİ KÖYE ATANDI

Kitapta Özlem Türeci’nin kendisi gibi doktor olan babasının Türkiye’de Güneydoğu görevi yapmamak için 1965 yılında Almanya’yı tercih ettiği şöyle anlatıldı:

Özlem Türeci’nin cerrah babası, Özlem’in doğumundan (1967) iki yıl önce Türk Hükümetinin onu siyasi gerginliklerin yaşandığı Güneydoğu bölgesine doktor olarak mecburi hizmete göndermesinden kurtulmak için gelmişti.”

Türkiye'de Doğu görevinden kaçtı, Alman köyünde çalıştı... Özlem Türeci ve Uğur Şahin'in göç hikayesi - Resim : 1

Türkiye’de Doğu’ya gitmemek için Almanya’yı tercih eden Özlem Türeci’nin babası tıp eğitimini Almanya’da almadığı için küçük bir kasabaya atandı.

Almanya Tıp Kurulu tarafından verilen kararla Türeci ailesi Aşağı Saksonya’da çiftliklerle çevrili küçük bir kasaba olan Lastrup’a yerleşti.

FABRİKA İŞÇİSİ BABANIN OĞLU

Kitapta, Uğur Şahin’in ailesinin de İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra Almanya’nın iş gücü anlaşmalarıyla aldığı Türklerden olduğu belirtiliyor. Uğur Şahin’in babasının da Köln’de Ford fabrikasında çalıştığı bilgisi veriliyor. Uğur Şahin’in başarılı bir öğrenci olduğu belirtilen kitapta çocukluğundan itibaren hep doktor olmak istediği anlatılıyor.

Odatv.com

AŞI KİTABINI SATIN ALMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Türkiye'de Doğu görevinden kaçtı, Alman köyünde çalıştı... Özlem Türeci ve Uğur Şahin'in göç hikayesi - Resim : 2
Uğur Şahin özlem türeci BioNTech add