TÜGVA davasında tahliye kararı

Türkiye Gençlik Vakfı'na (TÜGVA) ait verileri hukuka aykırı şekilde ele geçirip, değiştirirek sosyal medyada yayınlandıkları iddiasıyla yargılanan sanıklardan Ramazan Aydoğdu'nun tahliyesine karar verildi.

TÜGVA davasında tahliye kararı

İstanbul 22. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın bugünkü duruşmasına tutuklu sanık Ramazan Aydoğdu, Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katıldı. Firari sanık Cihan Yücel'i ise avukatı temsil etti.

"BAŞIMA BİR ŞEY GELİRSE SORUMLUSU TÜRKİYE GENÇLİK VAKFI'DIR"

Sanık Ramazan Aydoğdu ifadesinde, 6 aydır tutuklu olduğunu belirterek, firari sanık Cihan Yücel ile bağlantısının ispatlanamadığını ifade etti. Aydoğdu "TÜGVA'nın verilerini sızdırdığım iddiası vardır. Hangi bilgileri sızdırdığım ortaya konulmamışken, yargılamam devam etmektedir. Başıma bir şey gelirse sorumlusu TÜGVA'dır. Diğer sanık Cihan Yücel ile irtibatım bulunmamaktadır. 2021 yılında, 2018 yılına ait bilgilere sızmam mümkün değildir, kabul etmiyorum. Önceki savunmamda da belirttiğim gibi, iki paylaşımım var. Paylaşımlarım kişisel veri değil ama bu konuda da pişmanım. Dosyadaki inceleme raporu manipülasyondan ibarettir, suçlu yaratılmaya çalışılmaktadır. Tahliyeme karar verilmesini istiyorum. Aksi takdirde adli kontrol tedbiriyle serbest bırakılmayı talep ediyorum" dedi.

Firari sanık Cihan Yücel'in avukatı ise "Müvekkilim hakkında suçun unsurlarının oluşmaması sebebiyle derhal beraat kararı verilmesini talep ediyoruz. Aksi kanaat halinde müvekkilim tarafından paylaşıldığı iddia edilen bilgi ve belgelerin var olup olmadığı, gerçek olup olmadığı hususlarının TÜGVA'ya sorulmasını talep ediyoruz" diye konuştu.

YURT DIŞI ÇIKIŞ YASAĞIYLA TAHLİYE

Duruşmada görüşü sorulan dosya savcısı tutuklu sanık Ramazan Aydoğdu'nun tutukluluk halinin devamına karar verilmesini talep etti. Mahkeme, sanık Ramazan Aydoğdu hakkında yurt dışına çıkış yasağı tedbiriyle, tahliye kararı verdi. Eksikliklerin giderilmesi için duruşma erteledi.

İDDİANAME

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, Ramazan Aydoğdu'nun evinde ele geçirilen diğital verilerde "tugvabelgeleri" adıyla üç mail adresi ve twitter hesabı tespit edildiği belirtildi. Yine Aydoğdu'ya ait materyallerde TÜGVA'ya ait Murat Aydın, Erkan İnce, Suat Kır ve Vakıfta Yönetim Kurulu Başkanı olan Enes Eminoğlu'nun kullanımında olan bilgisayarlardan elde edildiği değerlendirilen vakıf belgelerine ait kısa yolların yer aldığı da belirtildi.

Şüpheli Ramazan Aydoğdu'nun, TÜGVA'ya ait bilgisayarlardan elde ettiği değerlendirilen dosyalara erişim sağladığı, dosyaları değiştirerek şüpheli Cihan Yücel'e gönderdiği belirtilen iddianamede, iki şüphelinin kişisel veri niteliğindeki belgeleri fikir, eylem birliği içerisinde hareket ederek herkese açık sosyal medya hesaplarından paylaştıkları ifade edildi.

İddianamede, tutuklu şüpheli Ramazan Aydoğdu'nun, zincirleme şekilde "Bilişim sistemindeki verileri bozma, yok etme, erişilmez kılma, sisteme veri yerleştirme" suçundan ve zincirleme şekilde "Kişisel verileri hukuka aykırı olarak ele geçirmek veya yaymak" suçundan toplam 3 yıl 9 aydan 10 yıl 6 aya kadar hapisle cezalandırılması istendi. Firari şüpheli Cihan Yücel'in ise zincirleme şekilde "Kişisel verileri hukuka aykırı olarak ele geçirmek veya yaymak" suçundan 3 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası verilmesi talep edildi. (DHA)

Odatv.com

davası TÜGVA