Bilal Erdoğan'ın TÜGVA'sı devleti karşı karşıya getirdi

İBB, TÜGVA'ya bir önceki yönetim tarafından kiralanan Büyükada İskelesi'nin üst bölümünü tahliye etti. Çıkan haberlerin ardından İBB'den açıklama geldi. Tahliye için iskeleye giden zabıta ekipleriyle, polis karşı karşıya geldi...

Bilal Erdoğan'ın TÜGVA'sı devleti karşı karşıya getirdi

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne (İBB) bağlı zabıta ekipleri bir önceki Şehir Hatları yönetimince Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın oğlu Bilal Erdoğan'ın Yüksek İstişare Kurulu üyesi olduğu Türkiye Gençlik Vakfı'na (TÜGVA) kiralanan Büyükada İskelesinin üst bölümünü tahliye etti. İBB, TÜGVA’nın iskelenin üst kısmını başka şahıslara kiraladığını açıkladı.

TÜGVA İstanbul İl Temsilciliği'nin sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, Adalar İlçe Temsilciliği binasının kullanım hakkının İstanbul Şehir Hatlarından Turizm Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi ile 2018'de sözleşme imzalayarak 10 yıl kiralandığı belirtildi. Açıklamada "TÜGVA Adalar İlçe Temsilciliği binasi sabah saatlerinde hukuksuz bir tahliye tesebbüşüne uğramıştır" denildi.

İddiaların ardından İBB bir açıklama yaptı.

Açıklamada, "Büyükada İskelesinin üst bölümü, 2018 yılında Türkiye Gençlik Vakfı’na (TÜGVA) 10 yıllığına kiraya verildi. İBB, 7 Şubat 2020 tarihinde Şehir Hatları A. Ş’ye bir yazı yazarak Büyükada İskelesinin üst katının intifa sözleşmesine aykırı olarak 3’üncü kişilere devredildiğinin tespit edildiğini, kira sözleşmesinin fesih edilerek bu alanın İBB’ye teslim edilmesini istedi" ifadeleri kullanıldı.

Tahliyeye ilişkin hukuki bir engel olmadığı hatırlatılan açıklamada "Büyükada İskelesinin üst kısmının tahliyesine ilişkin Adalar Kaymakamlığına yazılan 9 Haziran 2021 tarihli yazının üzerinden 60 günün üzerinde süre geçti. İlgili mahkeme kararlarıyla, söz konusu alanın tahliyesine ilişkin hukuki hiçbir engel kalmadı" denildi.

DEVLET KARŞI KARŞIYA

Mahkeme kararıyla birlikte tahliye işlemleri için iskeleye giden İBB'ye bağlı zabıtaları, polis içeriye sokmadı. Polis, iskelenin önüne barikat çekti. Ayrıca yurttaşların iskeleye sokulmadığı da gelen bilgiler arasında... Ayrıca İBB yöneticilerinin de bölgeye gittiği belirtildi.

İşte o anlar:

Bilal Erdoğan'ın TÜGVA'sı devleti karşı karşıya getirdi - Resim : 1
Bilal Erdoğan'ın TÜGVA'sı devleti karşı karşıya getirdi - Resim : 2
Bilal Erdoğan'ın TÜGVA'sı devleti karşı karşıya getirdi - Resim : 3
Bilal Erdoğan'ın TÜGVA'sı devleti karşı karşıya getirdi - Resim : 4
Bilal Erdoğan'ın TÜGVA'sı devleti karşı karşıya getirdi - Resim : 5
Bilal Erdoğan'ın TÜGVA'sı devleti karşı karşıya getirdi - Resim : 6

ODATV'YE KONUŞTU

İBB'nin ilçe belediyelerden sorumlusu Tonguç Çoban konuyla ilgili Odatv'ye konuştu.

TÜGVA'nın yerel seçimlerden sonra bu mekanı sadece 1-2 kere kullandığı belirten Tonguç, "Kurumsal bir yer değil. Sadece bir temsilci atanmış. Aylardır burada etkinlik yapmıyorlar. Bize gelen bilgiye göre burada sünnet düğünü, kına ve AKP etkinlikleri yapılmış. Ayrıca buranın güvenlik sorunları var. Camlar, kapılar sürekli açık" ifadelerini kullandı.

"2 BİN 500 LİRA KİRA ÖDÜYORLAR"

2018 yılında TÜGVA'nın bu mekanı 2 bin liraya kiraladığını söyleyen Tonguç, "2 bin lira kira ile başlıyorlar. Sonrasında ise ÜFE oranında kira artıyor. Mahkeme kararının verildiği 1 Şubat 2021'de kira olarak 2 bin 500 lira civarında bir şeyler ödüyorlar. Ancak dedikleri gibi şubattan beri kira ödemiyorlar. Bu da kiracılıktan vazgeçmişler anlamına geliyor" dedi.

Son dönemde fahiş fiyatlara çıkan kiraların ardından Bilal Erdoğan'ın vakfının 2 bin 500 lira civarı kira ödenmesi ise dikkat çekti.

İBB SÖZCÜSÜ FOTOĞRAFLARI PAYLAŞTI: KAR AMAÇLI TİCARİ ALANA ÇEVİRMİŞTİR

Karşılıklı açıklamaların ardından İstanbul Büyükşehir Belediye Sözcüsü Murat Ongun, sosyal medya hesabından bir açıklama yaptı.

TÜGVA'nın iskelede yaptığı ticari etkinliklerin fotoğraflarını da aktaran Ongun, "İşte TÜGVA isimli vakfın Büyükada İskelesi’ni 3. şahıslara vererek yaptığı organizasyonlar. 'Büyükada’da şuurlu gençlik yetiştiriyoruz' diyen vakıf iskeleyi kar amaçlı ticari alana çevirmiştir. İBB’yi engelleyen kamu yetkililerinin dikkatine ve kamuoyunun vicdanına sunarız." ifadelerini kullandı.

Bilal Erdoğan'ın TÜGVA'sı devleti karşı karşıya getirdi - Resim : 7

CANAN KAFTANCIOĞLU'NDAN AÇIKLAMA

CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, bölgeye gelerek olayla ilgili açıklamalarda bulundu. CHP Adalar İlçe Başkanı Ali Ercan Akpolat'ın polisin müdahalesi sonrasında hastaneye kaldırıldığını söyleyen Kaftancıoğlu, "Adalar Kaymakamı mı, TÜGVA kaymakamı mı bilmiyorum, iki kez tahliye için tarih veriyor, sonra erteliyor. Sonrasında ise kaymakam tatilde" ifadelerini kullandı.

Kaftancıoğlu'nun açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

Adalar İlçe Başkanımız Adalar halkının hakkını savunmak için, hukuka uygun davranılmasını savunmak için, devletin polisi böyle bir şey yapmaz ama sanıyorum TÜGVA'nın polisleri darp ettiği için şu anda hastanede. Şu anda Araştırma Hastanesi'nde gözetim altında.

Arkamızda gördüğünüz, bakmaya doyamadığınız Ada iskelesi, 2015 yılında bir protokolle İBB'ye devredilmiş. Üst kısım ise 2018'de TÜGVA'ya 10 yıllığına kiralanmış. 10 yıllığına üstelik 2500 liraya kiralanıyor. Bu miktara kimse ev bulamıyor. Sonra öğreniyoruz ki burayı kiralayan vakıf ilgili bölümü üçüncü kişilere kiralanmış. İBB protokole aykırı olduğu için tahliye tebligatı yolladı ama tebligatın gereği yerine getirilmedi.

"KAYMAKAM TATİLE ÇIKMIŞ"

İstanbul 2. İdare Mahkemesi'nin 28 Mayıs tarihli kararıyla binanın tahliye edilmesi kararı yargı eliyle de tescil edildi.

Adalar Kaymakamı mı, TÜGVA kaymakamı mı bilmiyorum, iki kez tahliye için tarih veriyor, sonra erteliyor. Sonrasında ise kaymakam tatilde.

Devletin kamu görevlisi niye var, halka hizmet etmek için. Devletin polisi sizlerin hakkı hukukunu korumak için var. Ancak burada muhattap yok, gerekçe yok. CHP polise 3600 ek gösterge verilsin derken, devletin polisi demeyi ayıp sayarım, TÜGVA'nın polisleri içerdeki üç kişiyi koruyor, kimden koruyor?

İşte Kaftancıoğlu'nun yaptığı açıklamalar:

AKP'DEN İLK AÇIKLAMA

AKP İstanbul İl Başkanlığı, Adalar'daki yaşanan olaylara ilişkin açıklama yaptı.

Açıklamada; "Söz konusu yer, 2018’de İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ile Türkiye’nin gençlerine hizmet etmek amacıyla 10 yıllığına Borçlar Yasası kapsamında kiralanmış bir yerdir. Ev sahibi kiracı ilişkisi mevcuttur" denildi.

Tahliye kararının olmadığının ifade edildiği açıklamada, "Bizler ve Türkiye’nin gençleri hukuka her zaman saygılıdır. Elinizde varsa bir tahliye kararınız buyurun getirin siz zahmet etmeden gençlerimiz burayı tahliye edecektir. Öyle CHP’li örgüt üyelerini tahliye memuru gibi kullanmanıza gerek yok. Burası bir hukuk devletidir. Siz CHP devleti zannetmiş olabilirsiniz o devirler geride kaldı" ifadeleri kullanıldı.

Gürkan Karakullukçu

Odatv.com

Büyükada iskelesi İBB TÜGVA