"Suriyeliler oy kullanmasın" kampanyası başladı

Türk vatandaşlığının Suriyeliler ve yabancılara para ile verilmesine sosyal medyadan tepki yükseldi. Change Türkiye'de yeni vatandaşlık alanların 10 yıl içinde oy kullanamamalarına yönelik bir kampanya başlatıldı.

"Suriyeliler oy kullanmasın" kampanyası başladı

Dijital kampanya ve aktivizm platformu Change Türkiye'de başta Suriyeliler olmak üzere yeni vatandaşlık alan yabancıların 10 yıl içerisinde seçimlerde oy kullanamamasına yönelik kampanya başlatıldı. Kampanya kısa sürede 40 bin imzaya ulaştı.

Kampanyayı başlatan Abbas Erciyes Tezcan adlı kişi, Türkiye vatandaşı olma kriterlerinin çok yumuşatıldığını, Türkçe konuşamayan, Türk kültürünü bilmeyen kişilerin seçimlerde de söz hakkına sahip olmamaları gerektiğini belirtti.

Toplumsal dinamiklere hakim olmayan kişilerin seçimlerde sağlıklı bir karar vermelerinin mümkün olmadığını söyleyen Tezcan, “Bu yüzden vatandaşlık aldıktan sonra dilimizi, kültürümüzü, toplum dinamiklerini iyi analiz edip kararı öyle verebilmeleri için 10 yıl süre geçmesi gerekir” diye konuştu.

"Suriyeliler oy kullanmasın" kampanyası başladı - Resim : 1

BAKAN SOYLU AÇIKLAMIŞTI

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu 18 Ağustos tarihinde katıldığı bir canlı yayında 211 bin Suriyeliye vatandaşlık verildiğini, 120 bin Suriyelinin ise 2023 seçimlerinde oy kullanabileceğini söylemişti. Soylu’nun bu açıklamaları yoğun tepki çekmişti.

Odatv.com

vatandaşlık kampanya change türkiye para türk vatandaşlığı suriyeli