Sözcü ve Yeni Şafak yazarları aynı konuyu ele aldı: Bretton Woods

Sözcü Gazetesi yazarı Aytunç Erkin ve Yeni Şafak Gazetesi yazarı Levent Yılmaz, IMF ve küresel para yönetim sistemi “Bretton Woods” sistemi hakkında yazdı. Aytunç Erkin, “Neoliberalizm çöktü” dedi. Levent Yılmaz, şu ifadeyi kullandı: “IMF’nin gerçekte ne işe yaradığını yakın tarihimizden biz çok iyi biliyoruz.”

Sözcü ve Yeni Şafak yazarları aynı konuyu ele aldı: Bretton Woods

1944'te ABD'nin New Hampshire Eyaleti'nin küçük bir beldesi olan Bretton Woods'da toplanan Birleşmiş Milletler para ve finans konferansında, küresel para antlaşması imzalandı.

Bu antlaşma, tarihe "Bretton Woods" olarak geçti. Bretton Woods'ta, Dünya Bankası'nın ve Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) kurulması kararı alındı.

Yapılan antlaşmalar ile dünya ekonomisi ve küresel ticaret, Amerikan dolarına endekslendi. ABD, Dünya'nın finans merkezi oldu.

Sözcü Gazetesi yazarı Aytunç Erkin ve Yeni Şafak Gazetesi yazarı Levent Yılmaz bugünkü köşe yazılarında, Bretton Woods’dan bahsetti.

AYTUNÇ ERKİN: “FAŞİST LİBERALLER KAYBETTİ. HALKÇILIK KAZANDI”

Aytunç Erkin, “Neoliberalizm çöktü kazanan ALTI OK” başlıklı köşe yazısında, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun “Neoliberalizmin sonu gelmiştir. Zenginler daha zengin, yoksullar daha yoksul hale getirildi. Zengini daha zengin, fakiri daha fakir yapan bu sistemin miladı doldu” sözlerine yer verdi.

Aytunç Erkin, her şeyin zıddıyla var olduğunu, doğal olarak neoliberalizm kaybettiyse, onun zıttı olan kamucu-halkçı sistemin kazandığını ifade etti ve derhal halkçı ekonomi modeline geçilmesi çağrısında bulundu.

Aytunç Erkin, Bretton Woods sistemiyle 44 ülkenin para birimini dolara endekslediğini ve Amerika'da IMF'nin kurulduğunu söyledi. Aytunç Erkin, Amerika'nın kimyasal silahlar kullandığı Vietnam Savaşı ile birlikte Bretton Woods sisteminin çöktüğünü ifade etti. Bretton Woods çöktükten sonra, “Şikago Okulu”nun dünyaya “para ile para kazanma” modelini tanıttığını ifade etti.

Aytunç Erkin, neoliberal dönemde kapitalistlerin sendikal hakları ortadan kaldırdığını, fakirin daha fakir, zenginin ise daha zengin hale geldiğinin altını çizdi.

LEVENT YILMAZ: “YENİ BİR BRETTON WOODS YOLDA”

Yeni Şafak yazarı Levent Yılmaz, ABD Hazine Bakanı Janet Yellen’e yöneltilen “IMF ve Dünya Bankası gibi Bretton Woods kurumlarının yeniden tasarlanması gerekmiyor mu?” sorusunu ele aldı.

ABD, Bretton Woods kurumlarında reform yapılabileceğini ve global ticaretin kontrol altına alınabileceğinin sinyallerini verdi.

Janet Yellen, bu kurumların aynı anda hem Covid-19 pandemisi hem de Rusya – Ukrayna Savaşı krizleri ile başa çıkamadığını belirtti.

Levent Yılmaz, bu kurumların kağıt üstünde Dünya’nın gelişimine ve refahına katkı sağlamayı hedeflediğini ancak bu konuda samimi olmadıklarını ifade etti ve Türkiye’nin yakın tarihinden IMF’nin gerçek yüzünü bildiğini belirtti.

Odatv.com

sözcü Yeni Şafak