Sabah yazarları döviz artışının sebebini buldu: Görünür el

Türkiye'de Pazartesi ve Salı günü döviz kurundaki ani yükseliş gündem oldu. Sabah yazarları bu durumu dış güçlere dayandırdı.

Sabah yazarları döviz artışının sebebini buldu: Görünür el

Sabah gazetesi yazarları Hasan Basri Yalçın, Okan Müderrisoğlu ve Bercan Tutar bugünkü yazılarında döviz kurundaki hızlı yükselişi dış güçlere dayandırdı.

Hasan Basri Yalçın, "Bilek güreşi" başlıklı yazısında TÜrkiye'nin bir başkaldırış denemesi yaptığını ve faize teslim olmayan bir üretim ekonomik kurguladığını kaydetti.

SOROS VURGUSU

Ekonomik göstergelerin birçoğunun normal ve gayet iyi görünürken faiz-döviz-enflasyon dengesinin bozulduğunu belirten Yalçın, "Çünkü savaş burada veriliyor. Çünkü biz bunun benzerlerinin Türkiye üzerinde uygulandığını daha önce de gördük. Çünkü biz bunun benzerlerinin Soroslar tarafından Asya piyasalarında, Venezuela'da, Brezilya'da yapıldığını da gördük. Çünkü yüzde 1'lik bir faiz indiriminin karşılığında dövizde yüzde 30'luk bir hareketlilik normal değildir." dedi.

"IMF ÇETELERİ"

Okan Müderrisoğlu, "Yeni ekonomi yazılımı" başlıklı yazısında düşük faiz koşulları için mücadele etmenin dünyadaki yerleşik finansal çevrelere bayrak açmak olarak yorumlandığını belirtti.

Müderrisoğlu, "Türkiye; IMF'ten, 2008 global krizinden ve pandemi şokundan çıkardığı derslerle, yeni döneme hazırlıklı ve tecrübeli giriyor.
IMF reçeteleri; dar ve sabit gelirliyi baskılar, faizleri yükseltir, istihdamı ve yatırımları sekteye uğratır, sadece sıcak para çevrelerine çalışırken, düşük faizli ortam, başlangıçtaki kur oynaklığına rağmen, istihdam ve refah etkisini artırmayı vadediyor." diye yazdı.

"FİNANSAL TERÖR"

Bercan Tutar ise "Atlantik'in son kurşunu: Döviz saldırısı" başlıklı yazısında ABD Başkanı Joe Biden'ın Erdoğan'la ilgili "Başkan seçilirsem Erdoğan'ı darbeyle değil seçimle devireceğim, muhalefete destek vereceğim" şeklindeki sözlerini hatırlattı.

Tutar, "Döviz kuru saldırısı bu anlamda ülkemizi ve Erdoğan'ı hedef seçenlerin ne kadar çaresiz olduklarının da göstergesidir. Çünkü ellerindeki finansal terör silahı, Atlantik'in son kurşunudur. Başka cephaneleri kalmadı." dedi.

"GERÇEKÇİ BİR İZAH BULAMAYINCA..."

Öte yandan Hürriyet yazarı Ahmet Hakan, bugünkü yazısında döviz kurundaki artışın dış güçler tarafından kurgulandığına yönelik iddiaları konu edindi.

Hakan, "Ben de her şeyin dış mihraklara bağlanmasından hiç hazzetmiyorum. Ama gel gör ki... Dolardaki bu ikinci yükselişe somut, iktisadi ve gerçekçi bir izah bulamayınca... Kendimi minnak minnak dış mihraklar söylemine doğru kaymaya başlarken yakalayıveriyorum. Hafazanallah! Hafazanallah!"

Odatv.com

sabah yazarları ekonomi