Odatv peşine düştü... Sitelerde yaşayanlar dikkat: Winter is Coming

Esenyurt'ta 3 bin 860 haneli, 15 bin nüfuslu bir site doğal gaz faturasını ödeyemedi. Odatv sitelerde yaşanan benzer sorunlara mercek tuttu. Gelen zamlar sitelerin bütçelerini saptırdı. Konuyu sorduğumuz Tesis Yönetim Derneği Başkanı Başkanı İbrahim Bozan "Bu mağduriyetler inanılmaz şekilde artmaya başladı" dedi.

Odatv peşine düştü... Sitelerde yaşayanlar dikkat: Winter is Coming

Türkiye dövizdeki artışı ve TL'deki değer kaybını konuşuyor. Peş peşe zam haberlerinin ardından vatandaşları en çok doğalgaz fiyatları endişelendiriyor. Bugün, İstanbul'un Esenyurt ilçesinde 3 bin 860 haneli, 15 bin nüfuslu bir sitenin doğalgazının fatura borcunu ödeyememesi nedeniyle kesilmesi dikkat çekti. Odatv sitelerdeki sorunları ve önümüzdeki günlerde yaşanacak olası sıkıntıları Tesis Yönetim Derneği Başkanı Başkanı İbrahim Bozan'la konuştu. Bozan sıkıntıların artarak devam edeceği görüşünde...

10 YIL ÖNCE BAŞLADI

10 yıl önce çıkarılan ve 2 bin metrekarenin üzerinde bağımsız bölümü olan projeler için merkezi ısıtma zorunluluğunun getirildiğini kaydeden Bozan "Bu merkezi sisteminin getirilmesi ile birlikte bu mağduriyetler inanılmaz şekilde artmaya başladı. Eskiden nasıldı? Proje yapılır, elektriği, suyu ve doğalgazı bağlanır ev sahibi ya da kiracı parası varsa kullanır yoksa kullanmaz. Ödemezse de ilgili kurum gelir ve keser" dedi.

ZAMLAR SAPTIRDI

Gelen zamların bütçeleri saptırdığını söyleyen Bozan şu ifadeleri kullandı:

"Bu merkezi sistemle birlikte bu iş şöyle başladı. Aidat ödemelerinin içine alındı bu. Gelebilecek doğalgaz elektrik ve suyu hesaplayarak bir bütçe hazırlıyorsunuz. Bu bizim gibi ülkelerde zaten hiç tutmuyor son günlerde elektriğe doğalgaza ve suya gelen zamları görüyorsunuz. Tahmini bütçelerin hepsi sapmış durumda. 6 lira, 7 liradan hesaplayıp 13 lira ile karşılaşınca haliyle hiçbir şey tutmuyor. Gelen zamlar bütçenin tutmasını engelliyor."

TOPLU YAŞAM VURGUSU

Toplu yaşamda sorunlar yaşandığına vurgu yapan Bozan sözlerine şöyle devam etti:

"Burada bütçe sapmasından daha önemli bir şey var. Toplu yaşam çok enteresan bir şey biz bu kültüre hala ulaşamadık. Kat maliklerinin de aidatları zamanında ödemesi lazım. Bu bahsedilen sitede vatandaşların yüzde 20'si 30'u aidatını ödeyemeyince personel gitmesin diye önce onların maaşını ödüyor. Müteahhit şirin gözükmek istiyor yönetici de şirin gözükmek istiyor ama hayatın gerçekleri balçıkla sıvanmaz sonuç itibarıyla insanlarımız konut alırken ben bu evi alınca benim ekonomim bunu karşılamaya yeter mi diye düşünmüyor. Bir de lisanssız kalifiye olmayan mantar gibi yönetim şirketleri bitti. Biz bu anlamda mücadele ediyoruz, karneli, lisanslı yönetim şirketleri olsun diye devlete akredite olmuş devlete teminat vermiş..."

BU AİDAT NİYE PAHALI

Dev sitelerde parayı toplayana kadar bir ay geçtiğini kaydeden İstanbul Büyükşehir Belediyesinin iştiraki İGDAŞ'ın bu konuda anlayışlı olduğunu vurgulayan Bozan asıl sorunun sistemsel olduğunu söyledi.

Sitede yaşanan sorunlara dikkat çeken Bozan "EPDK oturmasan bile '15 dereceye kadar binayı ısıtmak zorundasın' diyor. Buradan gelen ısıtma bedeliyle yüzde 30 kadar olan kayıp kaçak bedelini de ödemek zorundasın. Halkımızda böyle bir bilinç de yok fatura gönderiyorsun ya benim ne alakam var diyor. Alıyor evi aidatı görünce soruyor bu aidat niye pahalı."

YEDEK AKÇE SORUNU

Site yönetimlerinin ve siteyi yapan firmaların yedek akçe sistemi kurmadığını belirten Bozan "Bugün bir dükkan bile açsanız köfte satsanız döner sermaye işletme parası koyuyorsunuz ama 4 bin dairelik sitenin kasasında para yok. Olan kime oldu derseniz parasın zamanında ödeyen ama ısınamayan vatandaşa oldu" dedi.

BAĞCILAR ÖRNEĞİ...

Bozan sözlerine yeni dönemde aidatların ikiye katlanacağını da düşündüğünü açıkladı. Bozan aidatların kiralarla yarışmasına ise "Sen 60 dairelik yere yapay gölet yaparsan, kapalı havuz, sauna yaparsan sen kiradan fazla aidat ödersin" diye ekledi. Sözlerine örnek vererek açıklık getiren Bozan "Bağcılar'da bir yer yapıyorsan açık havuza ne gerek var" yorumunda bulundu.

Bozan vatandaşların gelirlerinin, zamlar kadar artmadığı sürece bu sorunların artarak yaşanmaya devam edeceğini belirtti.

SORUN GİDERİLDİ

Öte yandan sitenin yönetim kurulu başkanı Zafer Turan sorunun giderildiğini açıkladı. Turan "Genel müdürlerimiz desteklerini verdiler. Mağduriyetimizi giderdiler. İGDAŞ haklı olarak daha önceki yapılandırmaların gecikmeye takılması sonucu gazı kesmişler. Kurumsal olarak haklılar" ifadelerini kullandı.

WINTER IS COMİNG

David Benioff ve D. B. Weiss tarafından yaratılan ve HBO'da yayımlanan ve izlenme rekorları kıran Amerikan fantastik televizyon dizisi Game of Thrones'un ilk bölümünün adıdır... "Kış geliyor" anlamına gelen sözle beklenen ve büyük sıkıntılar ile geçmesi beklenen kış işaret edilir.

Odatv.com

Esenyurt site