Nevşehir'de rektör huzursuzluğu

Sözcü Gazetesi yazarı Aytunç Erkin, Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi ile ilgili Türk Eğitim-Sen'in yaptığı ankete dikkat çekti. Anketten adaletsizlik ve mobbing başlıklarının öne çıktığını kaydeden Aytunç Erkin, Cihannüma Derneği'ne yakın rektör Semih Aktekin'in uygulamalarıyla ilgili şehirde ‘huzursuzluk' olduğunu yazdı.

Nevşehir'de rektör huzursuzluğu

Sözcü Gazetesi yazarı Aytunç Erkin, Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi rektörü Semih Aktekin'in uygulamalarıyla ilgili şehirde ‘huzursuzluk' olduğunu yazdı. Aytunç Erkin, Cihannüma Derneği'ne yakın olduğu öne sürülen Semih Aktekin'in rektörlüğe yükselişini de hatırlatarak şunları kaleme aldı:

"Türkiye'nin gündemi ekonomi, göç politikası, Millet İttifakı'nın adayı… Tartışmasız can yakıcı sorunlar! Ancak… Hayatın her alanında “ekonomi-politik” kavga sürüyor.

Örneğin…

Bugün sizlere Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi'nde yaşanan bir ‘tartışmayı' anlatacağım. Neden mi? Üniversite, Nevşehir Üniversitesi adıyla 17 Mayıs 2007 tarihinde hizmete girdi. Üniversitenin ismi 7 Kasım 2013'te Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi olarak değiştirildi. Üniversite, biri ana yerleşke olmak üzere toplam 7 farklı yerleşkede bilimsel faaliyetlerini 9 fakülte, 9 meslek yüksekokulu, 2 yüksekokul, 4 enstitü ve 16 araştırma ve uygulama merkezi ile sürdürmekte. Ve 20 binden fazla öğrencisi var. Peki üniversite neden gündemde? Çünkü… Rektör Semih Aktekin'in uygulamalarıyla ilgili şehirde ‘huzursuzluk' olduğuna dikkat çekiliyor. Nasıl mı?

TÜRK EĞİTİM-SEN'İN ANKETİNDEN SONRA...

Türk Eğitim-Sen, üniversite personeline yönelik 3 Şubat-18 Mart 2022 tarihleri arasında ‘memnuniyet' anketi düzenledi. Türk Eğitim-Sen Nevşehir Şube Başkanı Tayfur Ürgenç anket sonuçlarını açıkladı: “Ankete toplam 343 üniversite personeli cevap verdi. (Hemen bilgisini verelim: Üniversitenin 650'den fazla akademik kadrosu var) Ankete yanıt verenlerin 276'sı akademik, 76'sı idari personelden oluşuyor. Cevaplayanların 230'u sendika üyesi, 113'ü de herhangi bir sendikaya üye değil ya da başka bir sendikada. Ankete verilen cevaplar değerlendirildiğinde dört ana başlık ön plana çıktı. Bunlar, mobing, adalet, destek ve memnuniyet. Bizim gördüğümüz kurumda ciddi bir memnuniyetsizlik, adaletsizlik ve mobbing olduğu yönünde.”

Ben de anketi inceledim. Sorulara ve cevaplara, oranlara baktım…

Örneğin… “Psikolojik ve sosyal açıdan uygun bir çalışma ortamına sahibim” ifadesine verilen cevaplar dikkat çekici. 343 personelden 172'si “Bu ifadeye kesinlikle katılmıyorum” derken, 69 kişi de “katılmıyorum” yanıtını vermiş. Sendikanın anketine göre, üniversite çalışanlarının yüzde 70'i, “psikolojik ve sosyal açıdan uygun olmayan bir ortamda çalıştıklarını” ifade etmiş.

Örneğin… “Çalışırken baskı ve stres altında olduğunuzu hissediyor musunuz?” sorusuna da 173 kişi “tamamen”, 60 kişi “sıklıkla” cevabını vermiş. Yani… Yüzde 70 oranında “baskı ve stres altındayım” demiş!

Örneğin… “Çalışırken mobbinge uğradığınızı hissediyor musunuz?” sorusunda ortaya çıkan tablo çarpıcı. 139 kişi “tamamen”, 61 kişi “sıklıkla”, 35 kişi ise “oldukça” şıklarına yönelmiş. 235 akademik ve idari personel “mobbinge uğradığını hissediyor” üzerinde fikir birliğine varmış. Bu da yüzde 70'e yakın bir oran!

Bitmedi…

HAKSIZ YERE AÇILAN SORUŞTURMALAR

Anketin şu sorusu en can alıcı yeri: “Haksız yere soruşturma açılması ya da ceza alma gibi endişeler yaşıyor musunuz?” Anketteki değerlendirme şöyle:

“Bu soruya verilen cevaplara bakıldığında çalışanların neredeyse tamamının (yüzde 90.2) kendileri hakkında haksız yere soruşturma açılması veya ceza alma endişesi yaşadığı görülmektedir. Bu sonucun ortaya çıkmasında özellikle son dönemlerde personel hakkında açılan soruşturma sayısının ciddi oranda artmasının da etkili olduğu düşünülmektedir.”

Peki bu anketin ardından ne yaşandı? Üniversitede fakülte sekreteri, meslek yüksek okulu sekreteri, enstitü sekreterlerinden oluşan 15 kişinin görev yerleri değiştirildi.

Rektör Semih Aktekin'le ilgili bir iddiayı da Nevşehir İyi Parti İl Başkanı Ömer Ay iki yıl önce gündeme getirmişti. Ay, Rektör Aktekin'in Cihannüma Derneği'ne yakın bir isim olduğunu öne sürmüştü. Yani… AKP içinde “Milli Görüş”ün temsil edildiği dernek!

SONUÇ: Doçentlikten profesörlüğe atanan Aktekin'in rektörlüğe atanmasıyla ilgili sürecin ‘çok hızlı' olduğu konusunda yaygın bir iddia var. Yarın, 4 Şubat 2020 tarihli bir değerlendirme raporunu sizlerle paylaşacağım."

Odatv.com

Nevşehir'de rektör huzursuzluğu - Resim : 1
Nevşehir Aytunç Erkin