NATO'da aykırı sesler çıkmaya başladı

Başta ABD olmak üzere Batılı devletler Ukrayna'ya çeşitli askeri ekipman desteği sağlarken Almanya eski Genelkurmay Başkanı ve NATO eski Askeri Komitesi Başkanı Harald Kujat, Ukrayna'ya yapılan yardımları olumsuz olarak değerlendirdi. Kujat, "Ukrayna'nın özgürlüğü, Almanya'ya bağlı değil" dedi.

NATO'da aykırı sesler çıkmaya başladı

Rusya-Ukrayna savaşı birinci yılını doldurmak üzereyken savaş tüm hızıyla devam ediyor. Özellikle ABD ve Batılı devletlerin Ukrayna’ya sağladığı askeri ekipmanlar ve destek sıcak teması artırıyor.

Son olarak Almanya’nın Leopard 2 ve ABD’nin M1 Abrams tanklarını Ukrayna’ya sevk etmesi Rusya tarafından tepkiyle karşılanmıştı.

Batılı devletler Ukrayna’yı askeri anlamda desteklerken 2000-2002 yılları arasında Almanya Genelkurmay Başkanı ve 2002-2005 yıllarında NATO Askeri Komitesi Başkanı olarak görev yapan Harald Kujat, ülkesinin ve Batılı devletlerin Ukrayna’ya bu desteğine olumsuz yaklaştı.

Şu anki Alman hükümetinin, Alman güvenlik çıkarlarına yönelik tehlikelere az ilgi gösterdiğini söyleyen Kujat, “Bu durum vatanseverlikten oldukça uzak. Çatışmanın iki ana aktöründen biri olan ABD’nin Ukrayna savaşını ele alması ayrıntılı bir şekilde tartışılmalı” dedi.

"BU SAVAŞI KİMİN İSTEDİĞİ SORUSU BİR GÜN SORULACAK"

Söz konusu savaşın çıkmasından önce Ocak 2022 tarihinde Ukrayna ve Rusya arasındaki müzakerelerin tüm taraflarca kabul edilebilir olması gerektiğini ifade eden Kujat, “Savaştan nasıl kaçınabileceğimize ve barışa nasıl ulaşılabileceğine dair öneriler yayınladım. Ne yazık ki işler farklı gelişti. Bir gün bu savaşı kim istedi, kim engellemek istemedi sorusu mutlaka sorulacak” diye konuştu.

Kujat daha sonra dönemin İngiltere Başbakanı Boris Jonhson’ın 9 Nisan’da Rusya-Ukrayna arasında olası bir ateşkesi engellemek için olaya müdahale ettiğini öne sürdü.

Ukrayna’daki savaşın Almanya’nın özgürlüğü ile alakalı olmadığını belirten Kujat, “Ukrayna, özgürlüğü egemenliği ve toprak bütünlüğü için savaşıyor. Ancak bu savaştaki iki ana oyuncu Rusya ve ABD’dir. Ukrayna ayrıca ABD’nin jeopolitik çıkarları için savaşıyor. Uzun zaman önce bitmiş olabilecek olmasına rağmen savaşın neden çıktığı ve hala devam ettiğinin temel sorunları oldukça farklı” dedi.

Alman hükümetinin Ukrayna’ya hangi sınırlar içinde ve hangi amaçla destek verdiğini açıklamak zorunda olduğunu söyleyen Kujat, “Hükümet şu anda anayasa ve uluslararası hukuku deldi. Bunları açıklamaları ve haklı olarak kanıtlamaları lazım” ifadelerini kullandı

Odatv.com