Irak ve Suriye tezkeresi kabul edildi

CHP lideri Kılıçdaroğlu tezkereye CHP'nin hayır diyeceğini açıkladı. Millet İttifakı'nın diğer bileşeni İYİ Parti'nin "Evet" oyu vereceği tezkere ile ilgili Kılıçdaroğlu'ndan Erdoğan'a bedelli göndermesi geldi. Öte yandan Irak ve Suriye’ye asker gönderilmesinin 2 yıl uzatılmasına dair Cumhurbaşkanlığı tezkeresi kabul edildi.

Irak ve Suriye'ye sınır ötesi operasyon için Cumhurbaşkanı'na verilen yetkinin iki yıl daha uzatılmasını öngören tezkere Meclis Genel Kurulu'nda görüşülecek.

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Irak ve Suriye'ye sınır ötesi operasyon yetkisini uzatan tezkereye hayır oyu vereceklerini duyurdu.

KILIÇDAROĞLU KONUŞTU

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin grup toplantısında, tezkereye ilişkin açıklamalarda bulundu.

Kılıçaroğlu, "Suriye'yle savaş değil Suriye'yle barışacağız" dedi.

“BİZ SENİN HER DEDİĞİNE MÜHÜR MÜ BASACAĞIZ”

Kılıçdaroğlu, şunları kaydetti:

"İsterdik ki, gruplara bilgi verilsin. Tezkere geldi. İlgili bürokratlar gitsinler, grup başkanvekillerini veya partilerin genel başkanlarını ziyaret edip efendim biz bu tezkereyi şu gerekçelerle getiriyoruz. Şu milli çıkarlarımız var deselerdi. Olmadı. Her şeyi koymuşlar bir tezkerenin içine, gelin buna evet diyorlar. Hangi gerekçeyle? Biz senin her dediğine mühür mü basacağız? Sen bir bak bakalım kardeşim. Otur bir bilgi ver. Bunları anlatmıyorsun. Ben 2 yıl getiriyorum, sen de oy vermek zorundasın. Niye kardeşim? Onu başkaları yapabilir ama biz Cumhuriyet Halk Partisi'yiz. O zaman niye ayrı parti kuruyoruz. MHP söyleyebilir, senin her dediğine evet diyebilir ama biz Milli Kurtuluş Savaşı geleneğinden gelen bir partiyiz."

Kılıçdaroğlu, "Daha fazla mülteci istemiyoruz. Bunu öngören bütün düzenlemelere karşıyız" dedi.

"33 ASKERİMİZ ŞEHİT EDİLİRKEN SEN NE YAPTIN”

Kılıçdaroğlu sözlerini şöyle sürdürdü:

"33 askerimiz şehit edilirken sen ne yaptın? Koşa koşa gittin Putin'in ayağına. O geleceğine sen gittin. Bu benim onuruma dokunuyor. Bir de kapıda beklettiler. Onu televizyonda yayınladılar. Böyle bir devlet yönetimi olur mu?”

“KOMANDO MARŞINI SÖYLEYEN TÜGVA'CILARI GÖNDER SURİYE'YE KOMUTANLARI DA BİLAL ERDOĞAN OLSUN”

Son günlerde gündemden düşmeyen TÜGVA’ya değinen Kılıçdaroğlu şunları kaydetti:

“Efendim bizim askerlerimiz şehit olsun. Bunu istiyor beyefendi. Neden bizim askerimiz orada şehit olsun. Komando marşını söyleyen TÜGVA'cılar var. Gönder kardeşim onları Suriye'ye. Komutanları da Bilal Erdoğan olsun. Ne olacak?

Hiçbir askerimizin evladımızın burnu kanamasın istiyoruz."

"YABANCI ASKERLERİN POTİNLERİNİN TC DEVLETİNİN TOPRAKLARINI ÇİĞNEMESİNİ İSTEMİYORUZ"

Kemal Kılıçdaroğlu, tezkere içindeki yabancı askerler maddesine tepki gösterdi:

"Yabanı askerlerin potinlerinin Türkiye Cumhuriyeti devletinin topraklarını çiğnemesini istemiyoruz. Çıkarın bunu tezkereden, vatanseverseniz bu rezilliğe son verin. Böyle bir rezillik olur mu ya? Terör merör ayaklarına yatacaksın yabancı askerler buraya gelecek, kim? Erdoğan isteyecek. Taliban'ı mı getireceksin? Kim gelecek? Amerikalılar mı Almanlar mı Fransızlar mı? Kimi çağıracaksın sen. Terörü bitirmek için mücadele eden ve hakkını teslime delim TSK ve polislerimizdir. Onların başımızın sütünde yeri vardır. Bayrak için vatan için birliğimiz bütünlüğümüz için mücadele ediyorlar. Getireceksin yabancı kuvvetleri 'terörle mücadele diyoruz' Ya terörle 35-40 yıldır mücadele eden silahlı güçlerimiz var. Kimdir bu yabancı güçler? Ben adım gibi eminim bütün ülkücüler, bütün vatanseverler merak ediyor. "

CHP lideri Kılıçdaroğlu, "Kim bu yabancı güçler? Kimleri getireceksiniz Türkiye'ye" diye sordu.

CHP'Lİ VEKİL HAYIR DİYECEĞİNİ AÇIKLADI

Bu arada CHP İstanbul Milletvekili Ali Şeker, 'hayır' oyu vereceğini açıkladı. CHP'deki Gelecek İçin Sol Kanat ekibi tarafından "Bugün yapılacak genel kurul görüşmelerinde partimizin tezkereye destek olmamasını ve HAYIR oyu vermesini istiyoruz" sözleriyle paylaşılan basın açıklamasını alıntılayan Ali Şeker de '#TezkereyeHayır' etiketi ile paylaşım yaptı.

Söz konusu açıklamada yer alan ifadelerin bir kısmı şöyle:

"Gerici ve faşist çevrelerin öne çıkardığı askeri çözümlerin çare olmadığını son 40 yıldır yaşanan süreç bize göstermiştir. Siyasal iktidarı oluşturan partiler oylarının düştüğü her dönemde olduğu gibi yine askeri harekat söylemini öne çıkarmaktadırlar.

Unutulmamalıdır ki; sağ siyasal iktidarlar oylarının düştüğü her dönemde, iktidar hırsıyla benzer tezkereler ile ırkçı ve milliyetçi söylemleri öne çıkarmaktadırlar. Ülkemizin yoksul çocuklarından oluşan Mehmetçiğin canı iktidar hırsı için feda edilmemelidir.

İktidar ortakları tarafından meclise sunulan ve bugün (26 Ekim Pazartesi) TBMM'de görüşülecek olan "Yurt Dışına Asker Gönderme Tezkeresine" Partimiz CHP destek vermemeli ve HAYIR oyu kullanmalıdır."

BEDELLİ GÖNDERMESİ

CHP lideri Kılıçdaroğlu sosyal medyadan paylaştığı mesajda da tezkereyi eleştirdi. CHP lideri "Selvi Hanım ve ben, askerliğini er olarak yapmış oğlumuzun gururlu anne ve babasıyız. Kendi çocuğuna bedelli askerlik yaptırıp, milletin evlatlarını ateşe atan Şahsın hazırladığı gayriciddi tezkereler kabul edilemez. Tezkereye “Hayır!” diyeceğiz" ifadelerini kullandı.

İYİ PARTİ'DEN "EVET"

Öte yandan İYİ Parti İzmir Milletvekili ve Genel Başkan Başdanışmanı Aytun Çıray, İYİ Parti'nin tezkereye hayır oyu vereceğini kaydetti. Çıray "Suriye'de milli bir görev icra eden şerefli Türk Ordusunun askerlerinin zarar görmemesi.. Hazırlıksız çekilmeleri halinde kafa kesicilerin ülkemize girmemeleri için bu tezkereye evet diyeceğiz. Çare İYİ Parti iktidarı ile etkin barış atağıdır" diye konuştu.

MEMLEKET PARTİSİ'NİN KARARI

CHP'den ayrılan Muharrem İnce'nin kurduğu Memleket Partisi, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) Suriye ve Irak'taki varlığını iki yıl daha uzatmayı öngören tezkereye "evet" oyu vereceklerini duyurdu. Kararı partisi adına Mehmet Ali Çelebi açıkladı.

İşte Çelebi'nin konuşması:

Irak ve Suriye’ye asker gönderilmesinin 2 yıl uzatılmasına dair Cumhurbaşkanlığı Tezkeresi, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi. TBMM kararı ile izin süresi 30 Ekim 2021'den itibaren 2 yıl daha uzatıldı.

BİR TEZKERE DAHA KABUL EDİLDİ

TBMM Genel Kurulu'nda, Lübnan'da bulunan Türk askerinin görev süresinin bir yıl daha uzatılması konusunda Cumhurbaşkanı’na yetki verilmesini öngören Cumhurbaşkanlığı tezkeresi, kabul edildi.

Türk askerinin Irak ve Suriye’deki görev süresini iki yıl uzatılmasına ilişkin Cumhurbaşkanlığı tezkeresinin TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilmesinin ardından Lübnan tezkeresinin görüşülmesine geçildi.

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin, Lübnan'daki Birleşmiş Milletler Geçici Görev Gücü'ne verdiği desteğin süresini bir yıl uzatan Cumhurbaşkanlığı Tezkeresi, görüşmelerin ardından TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi.

Odatv.com

tezkere kılıçdaroğlu