İsmail Hakkı Pekin: Profesyonel ordu olumlu. Seferberlik Tetkik Kurulları açılsın

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) içinde profesyonel asker sayısı, ilk kez zorunlu askerliğini yapan yükümlü sayısından daha yüksek bir rakama ulaştı. Bu durumu Genelkurmay İstihbarat eski Başkanı İsmail Hakkı Pekin'e sorduk. İsmail Hakkı Pekin, profesyonel ordunun olumlu olduğunu söyledi ve ekledi: Seferberlik sisteminin de yeniden ele alınıp güncellenmesi gerekiyor.

İsmail Hakkı Pekin: Profesyonel ordu olumlu. Seferberlik Tetkik Kurulları açılsın

Türk Silahlı Kuvvetleri’nde (TSK) yürütülen profesyonelleşme çalışmaları sonuç vermeye başladı. TSK’de son beş yılda profesyonel asker sayısı büyük ölçüde artarken zorunlu askerlik kapsamında silah altına alınanların oranı düştü. TSK tarihinde ilk kez profesyonel asker sayısı, zorunlu asker sayısını geçti.

Milli Savunma Bakanlığı'nın 2021 Faaliyet Raporu'na göre 2017’de 156 bin olan profesyonel asker sayısı son beş yılda düzenli olarak arttı ve 2021’de 216 bine ulaştı. Buna karşın 2017’de 259 bin olan yükümlü sayısı, 2021’de yaklaşık 175 bin oldu. 2017’de TSK personelinin yaklaşık yüzde 38’i profesyonel personelden oluşurken 2021’de bu oran yüzde 55’e ulaştı.

Konuya ilişkin Odatv'ye konuşan Emekli Korgeneral İsmail Hakkı Pekin, "Bu olumlu bir gelişme. Bugün muharebe teknikleri ve araçları açısından profesyonelleşmek çok önemli. Profesyonelleşme TSK'nın uzun süredir üzerinde çalıştığı bir projeydi. Artık savaşlar, bir tane tüfekle yapılmıyor. Birçok ileri teknoloji araç kullanılıyor. Bu araçları kullanacak da uzman insanlara ihtiyaçları var orduların" dedi.

3 KRİTİK UYARI

Profesyonelleşme hamlesiyle birlikte seferberlik sisteminin de değişmesi gerektiğini belirten İsmail Hakkı Pekin şöyle konuştu:

"Türkiye yeni bir seferberlik sistemi kurmalı. Bunun üç sac ayağı var:

Birincisi Türkiye'yi bölgelere ayırarak teritoryal bölge komutanlıkları kurulmalı. Bu komutanlıkların seçeceği kişilere yılın belli dönemlerinde eğitimler verilmeli. Bu şekilde bir çalışma İngiltere'de yapılıyor.
İkincisi, genel seferberlik çalışmaları. Bu zaten zorunlu askere gidenlere gerekli eğitimler kapsamında veriliyor.
Üçüncüsü FETÖ nedeniyle kapatılan Seferberlik Tetkik Kurulu tekrar açılmalı ve Özel Kuvvetler Komutanlığı bünyesinde faaliyetlerini sürdürmelidir."

Seferberlik çalışmalarının sadece ülke işgale uğradığında yurt savunması için hazırlık yapmasının bu çağda yarım kaldığını ifade eden İsmail Hakkı Pekin, "Yabancı veya düşman bir ülke sadece sana ordularıyla gelmez. Ülke içinde de yıkıcı , çatışma yaratacak çalışmalar yapabilir. Böyle olası tehlikelere karşı da seferberlik çalışmalarını gözden geçirmemiz gerekir" diye konuştu.

Not: Teritoryel, bölgesel askeri birlikler anlamına gelmektedir.

Odatv.com

özel kuvvetler genelkurmay İsmail Hakkı Pekin Milli Savunma Bakanlığı zorunlu askerlik Profesyonel ordu