İntikam yemini eden Jirki aşiretine PKK'dan yanıt

PKK’nın silahlı saldırısı sonucu yaralandığı iddia edilen Jirki Aşireti lideri Tahir Adıyaman’ın vurulmasıyla ilgili PKK'dan açıklama geldi. PKK, saldırının kendileri ile ilgili olmadığını iddia etti.

İntikam yemini eden Jirki aşiretine PKK'dan yanıt

PKK’nın silahlı saldırısı sonucu yaralandığı iddia edilen Jirki Aşireti lideri Tahir Adıyaman’ın vurulmasıyla ilgili PKK'dan açıklama geldi. Olayı "provokasyon" olarak nitelen PKK, saldırının kendileri ile ilgili olmadığını iddia etti.

PKK’nın Jirki Aşireti lideri Tahir Adıyaman’a PKK tarafından silahlı saldırıda bulunulması iddiası üzerine, Jirki aşiretinin önde gelenleri intikam yemini ederek, “Bizden insanlık adına bir şey beklemesinler” demişti.

Rudaw'ın haberine göre, PKK’nın silahlı kanadı HPG, “Jirki aşireti lideri Tahir Adıyaman’ı hedeflenmediklerini, olayın devlet eliyle gerçekleştirilen bir provokasyon olduğunu” öne sürdü.

HPG tarafından yapılan açıklamada, “Jîrkî aşiretinden Tahir Adıyaman’ın PKK tarafından önü kesilerek yaralandığı yönünde bilgiler basına yansımıştır. Bizim hareket olarak Jirkilerden ne herhangi bir kimseye, ne de Tahir Adıyaman’a karşı eylem yapma gibi bir kararımız yoktur. Bu olayın bizimle hiçbir ilgisi söz konusu değildir." denildi.

Zaten mevsim koşullarından dolayı, şu anda söz konusu bölgede "herhangi bir birimlerinin" bulunmadığını söyleyen HPG, olayın devlet destekli yapıldığını iddia ederek "Aldığımız bilgiler, Jîrkî korucularının Şırnak operasyonundan çekilmesini istemeyen bazı Jîrkî aşireti mensubu kişilerin, devletin teşvikiyle bu olayı yaptığı yönündedir.” dedi ve şöyle devam etti: "Tüm Jîrkî aşireti mensubu yurtsever insanlarımızın ve tüm Botan halkının, devletin bu türden oyun ve provokasyonlarına karşı duyarlı davranacağına ve yurtseverce bir tutum alarak bu tür alçakça oyunları ve provokasyonları boşa çıkaracağına inanıyoruz."

NE OLMUŞTU

Jirki aşireti lideri ve bölgenin en önemli korucubaşlarından biri olan Tahir Adıyaman, 11 Nisan’da Şırnak'ın Beytüşşebap ilçesine 5 kilometre mesafede bulunan İkinci Köprü Mevkii'nde özel aracıyla seyir halindeyken saldırıya uğramıştı.

Açılan ateşte Tahir Adıyaman yaralanırken, yanındaki korucular ateş açmıştı.

Tahir Adıyaman, Şırnak Devlet Hastanesi'nde tedavi görüyor.

AŞİRETTEN İNTİKAM YEMİNİ

Olaydan bir gün sonra Hakkari’de Jirki aşiretine mensup bir grup, basına açıklama yapmıştı.

Grup adına açıklama yapan Jirki Aşireti’nin Hakkari’deki ileri geleni Mehmet Adıyaman, "Bizler aşiret olarak bunun intikamını alacağız" demişti.

Adıyaman, “Bundan sonra bizim aşiret ile PKK’lılar arasında ip kopmuştur. Bizden insanlık adına birşey beklemesinler” demişti.

PKK’nın bütün Kürtler’i imha ettiğini de ileri süren Adıyaman, "Yüksekova’daki insanları muhacir duruma düşürdüler. Silopi, Cizre, Diyarbakır’da onlar Kürtler’i imha ettiler” ifadelerini kullanmıştı.

Jirki aşiretinin Hakkari ve Şırnak'ta 20 binin üzerinden üyesi bulunurken, büyük bölümü de köy koruculuğu yapıyor.

Odatv.com

PKK jirki aşiret arşiv