İlber Ortaylı'dan eleştirilere yanıt var

Türkiye’nin mülteciye ihtiyacı olduğunu ifade eden İlber Ortaylı'nın A Haber'de farklı HalkTV'de farklı konuşması tepkilere neden olmuştu...

Ünlü tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı, dün A Haber’de sığınmacılar ile ilgili gündeme oturan açıklamalarda bulunmuştu.

İlber Ortaylı dünkü programda “Senin atalım dediğin adamın içinde Uygur var, Türkmen var, Kırgız var, Afgan var, Afgan dediğin de hepsi öyle peştun değil, Türkmen olanlar var, İran'dan, Suriye'den, Irak'tan kaçan Türkmen var. Sen bütün zerzevatı atalım diyorsun. 'Hepsini atalım' bu iş öyle olmaz. Bilgi toplayacaksın” diye konuşmuştu.

Türkiye’nin mülteciye ihtiyacı olduğunu ifade eden Ortaylı, sözlerine şöyle devam etmişti:

“Yaşlanıyoruz. Dua etmeliyiz ki bünyemiz bu yaşlılığı kaldırmaya müsait. Bize kan verecek, destek verecek unsurlar var. Nasıl İsrail'i Yahudilik besliyorsa bir yerde, nasıl ABD göç ülkesi vasfını koruyorsa -şüpheli ama- bizi de kültürel azınlıklarımız koruyacak, çok açık. Ve biz bu asrın ortalarına kadar kendi demografimiz itibariyle genç ülke olacağı, sonradan da ihtiyarlaşmayacağız onların sayesinde. Bu önemli.”

Ortaylı’nın bu ifadeleri kısa sürede gündem olmuş ve yoğun eleştirilere maruz kalmıştı. İlber Ortaylı mülteci açıklamarıyla ilgili eleştirilere yanıt verdi.

“Halk tv’de çıkıp kontrolü elden kaçırdık diyorsunuz, A Haber’e çıkıp bizim onlara ihtiyacımız var çünkü nüfusumuz yaşlanıyor diyorsunuz” sözlerine Ortaylı şu cevabı verdi:

“Sözlerimi cımbızla çekiyorlar. Bu eski adettir bizde kasaba adeti kardeşim. Bu kasaba fetvasıyla trollük yapılmaz. Vatandaşlık satılıyor bu memlekette bu büyük bir rezalettir. 500 bin dolara 400 bin dolara 250 bin dolara vatandaşlık satılmaz. Ayrıca evde satılmaz. Büyük şehirlerde Suriyeliler olmayacak.”

“Son tarihlerde milyonlarca insanlardan bahsediyoruz Türkiye’de yaşayan. Sizin bu konu ile ilgili çözümünüz nedir” sorusuna yönelik Ortaylı “Hiçbir şey yapamayız. Yavaş yavaş bi şekilde göndermek lazım. Başlarlar ( Avrupa Birliği) kıyameti koparmaya. Kendileri çok insani davranıyormuş gibi. Mülteci botlarını şişleyen komşumuz başlar. Mültecileri gemiden denize dökenler başlar” diye karşılık verdi.

Odatv.com

İlber Ortaylı'dan eleştirilere yanıt var - Resim : 1
ilber ortaylı mülteciler göçmenler ah haber Halktv