İkizdere’de taş ocağı nedeniyle arıların öleceği 4 ay önce raporlandı

İkizdere’de taş ocağı çalışmaları nedeniyle arıcılık büyük zarar gördü. Arıcılık faaliyetlerinin olumsuz yönde etkilenebileceği 4 ay önce mahkemeye sunulan bilirkişi raporuna yansıdı.

İkizdere’de taş ocağı nedeniyle arıların öleceği 4 ay önce raporlandı

Rize İkizdere’de yapılan maden ocağı çalışması bölgedeki tarım ve hayvancılık faaliyetlerini olumsuz etkiledi.

İkizdere’ye bağlı İşkencedere Vadisi’ndeki çiftçilerin arıları toplu halde ölmeye başladı.

İkizdere’de taş ocağı nedeniyle arıların öleceği 4 ay önce raporlandı - Resim : 1

‘ARILAR ÖLEBİLİR’ RAPORU

Maden çalışmalarının arıcılık faaliyetlerine zarar verebileceği 20 Kasım 2021 tarihinde Rize İdare Mahkemesi’ne sunulan bilirkişi raporuna yansıdı.

Bilirkişi raporuna giren ifadeler özetle şu şekilde:

“Burada yürütülecek çalışmalar sırasında ortaya çıkacak toz kirliliği arıcılık ve tarım faaliyetlerini olumsuz yönde etkilemesi mümkündür…

Arıcılık bir takım teknik ve biyolojik bilgileri gerektirmekle beraber coğrafi ortamla da doğrudan bağlantılıdır.

Topografya, iklim, flora, hidrografik durum ile arıcılık arasında sıkı bir ilişki vardır. Yazları serin veya çok sıcak geçen bölgeler ile bütün yıl yağışlı ve rüzgârlı alanlarda arıcılık yapmak hemen hemen imkânsızdır. Sosyal bir topluluk olan arıların, yapılan deneylerde 29-33°C arasında çok faal oldukları, 10°C altında ve 37°C üzerinde hiç faaliyette bulunmadıkları tespit edilmiştir. Arılar (Apismellıfera) için flora bir ham maddedir. Çünkü arılar (Apismellifera) meyve ağaçlarından, ormanlardan kır çiçeklerinden ve diğer kültür bitkilerinden topladıkları maddelerden bal yaparlar. Bal arısı 11,3 km mesafeye kadar gidebilmekte ise de 800 m ye kadar uzaklıkta yoğun olarak çalışmaktadır. Bal arısının başarılı çalıştığı azami mesafe 4-6 km olarak verilmekte ise de çoğunlukla 4 km’ye kadar yoğunlaştığı belirtilmektedir.

Mevcut çalışmalar sırasında çıkabilecek toz, bitkilerin yapraklarının üzerinde bir tabaka oluşturabilecektir. Oluşan bu tabaka bitkilerin stomalarının kapanmasına, dolayısıyla gaz alışverişinin engellenmesine neden olmaktadır. Bu durum belli bir süre sonra bitkinin yapraklarının pörsümesine, kurumasına ve solmasına neden olmaktadır. Bu da verimin düşmesine sebep olur.

Ayrıca çiçeklerin döllenmesinde tozlar stamenlerin üzerini kapatarak tozlaşmanın olmasını engellemekte, yine dişi organın polenlerin tutunduğu tepecik kısmının yapısını bozan tozlar nedeniyle tozlaşma olamamaktadır. Döllenemeyen çiçeklerde nektar miktarındaki azalma o yıl balın verimini etkileyebileceği gibi, sonraki yıllarda çiçek popülasyonlarında azalmaya neden olacaktır. Bu durumda karşılaşılan verim düşüklüğü arıcılığı olumsuz etkileyecektir. Çalışmalar sırasında oluşacak gürültü ve sesler, anlarda strese sebep olabilmektedir. An kovanlarının başka yerlere nakledilmesi gerekebilecektir.”

İkizdere’de taş ocağı nedeniyle arıların öleceği 4 ay önce raporlandı - Resim : 2
İkizdere’de taş ocağı nedeniyle arıların öleceği 4 ay önce raporlandı - Resim : 3
İkizdere’de taş ocağı nedeniyle arıların öleceği 4 ay önce raporlandı - Resim : 4

Arıları ölen köylülerden İkizdereli Yaşar Albayrak, arı ölümlerini Odatv’ye anlattı. Yaşar Albayrak, çocukluğundan beri bu işi yaptığını ve ilk defa başına böyle bir şeyin geldiğini ifade ederek sözlerine şöyle devam etti:

“66 yaşındayım. Bu meslek bize babadan, dededen kalma. Böyle bir arı ölümüyle biz hiç karşılaşmadık. Bölgede arıcılık yapan herkesin arıları ölmeye başladı. Köylüler olarak hepimizin zararı var.”

KESTANE BALI HATIRLATMASI

Tarım İlçe Müdürlüğü’nden şikâyet üzerine gelen yetkililerin de arı ölümleriyle ilgili rapor tuttuğunu belirten Albayrak, maden çalışmalarının çiçek floralarını etkilediğini vurguladı:

“Tarım İlçe Müdürlüğü’nden gelen ekipler, arıların sesten dolayı göç etmiş olabileceklerini raporladılar. Maden alanındaki patlatmalardan çiçek floraları da etkileniyor. Ben arı ölümlerinin ondan kaynaklı da olabileceğini düşünüyorum. Kovanların içinde kükürt renginde polenler var. Şimdi sorumlulara dava açmaya hazırlanıyoruz.”

Yaşar Albayrak son olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kestane balıyla ilgili sözlerini hatırlatarak, “İşkencedere Vadisi olarak bilinen bölgede en fazla kestane balı üretilir. Arılar öldüğü için artık kestane balı bulmakta zorlanılacak” dedi.

Ersin Eroğlu

Odatv.com

İkizdere’de taş ocağı nedeniyle arıların öleceği 4 ay önce raporlandı - Resim : 5
rapor bilirkişi taş ocağı İkizdere arı