Hidroksiklorokin defteri kapandı... Neler yaşandı neler

Sağlık Bakanlığı, Covid-19 tedavi rehberinden koronavirüs tedavisinde kullanılan tartışmalı hidroksiklorokin etken maddeli ilacı çıkardı. Neler yaşandı neler...

Sağlık Bakanlığı, Covid-19 tedavi rehberini güncelledi. Hastalığın tedavisinde kullanılan ve yan etkileri nedeniyle uzun süredir tartışılan hidroksiklorokin etken maddeli ilaç, rehberden çıkarıldı.

Buna göre, hem hastanede hem de evde tedavi gören koronavirüs hastalarına hidroksiklorokin etken maddeli ilaç verilmeyecek.

TTB DUYURDU

Kararı duyuran Türk Tabipleri Birliği (TTB), sosyal medya hesaplarından daha önceki çekincelerini hatırlatarak şu ifadeleri kullandı:

“COVID-19’a karşı etkili olmadığı gibi yan etkileri de bilinmesine ve TTB olarak tüm uyarılarımıza rağmen, ilacı ancak bugün Sağlık Bakanlığı tarafından rehberden çıkarıldı. Bilimsel bilgiden yana olmaya ve doğruları söylemeye devam edeceğiz!"

NASIL BAŞLADI

Hidroksiklorokin, 2020 yılının Mart ve Nisan aylarında o dönem ABD Başkanı olan Donald Trump'ın övgüleriyle gündeme gelmişti.

Trump'ın koronavirüsünde korunmak için her gün aldığını iddia ettiği ilacın İngiltere'nin başkenti Londra merkezli ünlü tıp dergisi Lancet'te Mayıs ayında yayımlanan araştırma sonuçlarına göre ölüm oranını artırdığı öne sürülmüştü.

YAZDI, GERİ ÇEKTİ

Gelen tepkilerin ardından "New England Journal of Medicine" (NEJM) ve "Lancent" dergileri Hidroksiklorokin'in, ölüm oranlarını artırdığına kanıt olarak sunulan makaleleri geri çekmişti.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da NEJM dergisine 6 Haziran 2020'de yazdığı mektupta "doğruluktan uzak, mantıksal tutarlılıktan da yoksun" verilerin "Hidroksiklorokin" adlı ilacın ölüm oranlarını artırdığına kanıt olarak sunulmasını eleştirmişti.

Hidroksiklorokin defteri kapandı... Neler yaşandı neler - Resim : 1

DSÖ ÇIKARTTI, EKLEDİ

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ise Hidroksiklorokin'in tedavide sakıncalı olabileceğini varsaymış, DSÖ Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus'un açıklamasıyla 25 Mayıs 2020'de ilaçla ilgili çalışmaları geçici olarak durdurmuştu.

Yine tepkilerin ardından DSÖ de 3 Haziran 2020'de yeni bir açıklama yaparak, önceki açıklamasını geri çekmişti.

TÜRKİYE DE TARTIŞTI

Bakan Koca, Türkiye'nin erken aşamada hidroksiklorokin kullanarak diğer ülkelerden farklı bir yaklaşım içinde olduğunu belirtmiş ve "Bu ilacı bu kadar yaygın kullanan ikinci bir ülke yok. Dünya bu ilacın peşinde. Biz bir milyon kutuya yakın ilacı baştan stokladık" ifadelerini kullanmıştı.

KURUL'DA ELE ALINDI

İlaç, Bilim Kurulu'nun da gündemine gelmiş ama bir değişiklik yapılmamıştı. Gazi Üniversitesi Hastanesi Başhekimi ve Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ahmet Demircan 31 Mayıs 2020'de 'hidroksiklorokin' ilacıyla ilgili yaptığı açıklamada "Biz bunun düzenlemesini yapıyoruz Bilim Kurulu'nda. Bugün, yarın yayımlanacak. Ya hastanede dozunu azaltarak kullanacağız ya da alternatif ilaçlarımız var onları önereceğiz" şeklinde konuşmuştu.

VE REHBERDEN ÇIKTI

Tartışmalı ilaç yaklaşık bir yıl sonra yeniden gündeme geldi. Sağlık Bakanlığı koronavirüs rehberinin 'Covid-19 hastalarında SARS-CoV-2’ye yönelik tedavi' başlıklı bölümü güncellendi.

Rehberde Covid-19 salgınının başlangıcından itibaren hem Türkiye'de hem de diğer ülkelerde kullanılan bu ilaçla ilgili yine güncellemeye gidilebileceği hatırlatıldı.

SARS-CoV-2'ye etkili olduğu belirlenmiş hidroksiklorokin, favipiravir, remdesivir, lopinavir-ritonavir gibi ilaçların yeniden konumlandırılarak önerildiği ve kullanıldığına, halen pek çok ülkede bu ajanların farklı kombinasyonlarının kullanımına devam edildiğine dikkat çekilerek şunlar ifade edildi:

"İlerleyen süreçte bu ajanların yaygın kullanımıyla klinik sonuçlarının daha yaygın bir şekilde ortaya çıkması ve Covid-19’daki etkinliğini değerlendiren randomize kontrollü klinik çalışmaların yayımlanmasıyla tedavi önerileri gözden geçirilerek güncellenmiştir. Ancak Covid-19’a karşı etkili anti-viral bulunması konusunda halen çok fazla sayıda klinik çalışma devam ettiğinden, bu çalışmaların sonuçları yakından izlenip, virüsün geçirdiği mutasyonlar ve bu mutasyonların klinik bulgulara yansıması da takip edilerek tedavi rehberinde gerektiğinde tekrar güncellemeler yapılabilecektir."

Odatv.com

Hidroksiklorokin defteri kapandı... Neler yaşandı neler - Resim : 2

sağlık bakanlığı covid 19 hidroksiklorokin