Gizemli sürüyor: "Bu nasıl bir hastalık anlamadık"

Bolu’nun Çaydurt Yuva Köyü’nde yaşanan zehirlenme vakalarının üzerinden 1 ay geçti ancak bazı hastaların tedavileri hâlâ sürüyor.

Gizemli sürüyor: "Bu nasıl bir hastalık anlamadık"

Çocuklarının ölümden döndüğünü belirten hasta yakınları, köyde yeni vakaların da yaşanmasından dolayı endişeli. Köyde yaşayanların bazlıları taşıma su kullanıyor. Yuva köyünde Kurban Bayramı’nın son gününde köyde yaşayan bazı kişilerde karın ağrısı, mide bulantısı ve kanlı ishal görüldü. Zehirlenme vakalarında 1 kişi öldü, 141 kişi de hastanelerde tedavi altına alındı.

ÖLÜMDEN DÖNDÜ

Milliyet'ten Çiğdem Yılmaz'ın haberine göre tedavisi devam edenlerden biri 6 yaşındaki Cemre Mazakoğlu. Ankara Sami Ulus Hastanesi’nde 1 aydır tedavisi süren Cemre, uzun bir süre yoğun bakımda kaldıktan sonra geçen günlerde normal odaya alındı. Anne Şükriye Mazakoğlu kızının tedavi süreci ile ilgili, “Bu nasıl bir hastalık anlamadık, sadece böbrekleri değil beyinde ve kalbinde de sıkıntı oluştu. Şu anda diyalize giriyoruz. 1 aydır buradayız ve ne zaman çıkacağımız belli değil. Ne olduğuyla ilgili kimse de açıklama yapmıyor. Eğer ki biri bu durumu bilinçli yapmışsa da en ağır cezayı çeksin. Benim kızım ölümden döndü” dedi.

Tedavisi devam eden çocuklardan biri de 12 yaşındaki Nur Banu Doğan. Nur Banu’da belirtiler 15 gün önce görülmeye başlanmış. Ankara Sami Ulus Hastanesi yoğun bakım servisinde tedavisi devam eden Nur Banu’nun annesi Tülin Doğan, “Sadece böbreklerinde değil, beyinde de sıkıntı olduğunu söylediler. Bu nasıl bir şey?” diye konuştu. Yusuf Akdemir de köyde halen vakaların görüldüğünü belirterek, “1 ay geçti ama hala köyde hastalanan yeni kişiler var. Geçen hafta 17 yaşında bir kız çocuğunda belirtiler görüldü ve hastaneye kaldırıldı tedavisi devam ediyor” dedi.

AKARSU VE SONDAJ KUYULARI

Bolu'da, 1 kişinin öldüğü 141 kişinin de hastanelere kaldırıldığı zehirlenme vakalarının yaşandığı Yuva köyünde, Bolu İl Umumi Hıfzıssıhha Meclisi tarafından, standartların üzerinde mikrobiyolojik kirlenme tespit edilen akarsu ve sondaj kuyularının ikinci bir emre kadar her türlü kullanımı kısıtlandı.

Yuva köyü Çaydurt Mahallesi'nde, Kurban Bayramı'nın son gününden başlamak üzere çoğu çocuklarda karın ağrısı, mide bulantısı ve kanlı ishal görüldü. Hastaneye aralıklarla götürülen çocuklar ve yetişkinlerin ilk belirlemelere göre sudan zehirlendiği tespit edildi. Tetkikler sonucu çocuklarda bağırsak enfeksiyonu görüldü, bazı hastalarda ishal nedeniyle böbrek yetmezliği başladı. Durumu ağırlaşan hastalar, başka şehirlerdeki hastanelere götürüldü. Son olarak açıklanan rakama göre, toplam 141 kişi zehirlendi. 1 kişinin öldüğü zehirlenme vakalarında 115 kişi taburcu oldu.

KİRLENME TESPİT EDİLDİ

Yuva köyünden ishal, karın ağrısı ve kusma şikayetleriyle halkın sağlık kurumlarına başvurması nedeniyle İl Umumi Hıfzıssıhha Meclisi, Bolu Valisi Erkan Kılıç başkanlığında toplandı. İl Umumi Hıfzıssıhha Meclisi Kararı'na göre, Devlet Su İşleri 5'inci Bölge Müdürlüğü tarafından Çaydurt deresinden alınan numune sonuçlarında standartların üzerinde mikrobiyolojik kirlenme tespit edilmesi üzerine dere suyunun başta sulama ve kullanma olmak üzere her türlü kullanımı ikinci bir karara kadar kısıtlandı.

CEZA HATIRLATMASI

Öte yandan, köy içinde bulunan ve vatandaşlara ait olan, mikrobiyolojik kirlenme tespit edilen sondaj kuyularının da her türlü kullanımının ikinci bir karara kadar kısıtlanması kararı alındı. Toplantıda, Yuva köyü Çaydurt Mahallesi'ndeki işletme ve tesislere ait sondaj kuyularının ilgili kurumlarca denetlenmesi, kirlilik tespit edilenlerle ilgili olarak yasal işlemlerin yapılması kararlaştırıldı. Bu kararların uygulanmasında ihmal ve kusuru görülenlere veya kararlara muhalefet edenlere Umumi Hıfzıssıhha Kanunu gereği idari ceza kesileceği kaydedildi.

Odatv.com

bolu