Fatsa direndi Terzi Fikri'nin yoldaşları kazandı

Fatsa'dan 8 yıldır faaliyette bulunan altın madeninin ÇED yenileme başvurusunu bakanlık ret etti. ÇED raporu kabul edilseydi bölgeye 3 milyon metreküplük, 50 metre derinliğinde zehir barajı inşa edilecekti.

Fatsa direndi Terzi Fikri'nin yoldaşları kazandı

Yaklaşık 8 yıldır Fatsa’da faaliyet gösteren siyanürlü altın madeni için son göründü. Bugün Ankara’da Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nda toplanan İnceleme Denetleme Kurulu, madenin çalışmaya devam edebilmesi için gerekli olan ikinci ÇED raporunu onaylamadı.
Böylece birinci ÇED raporunun süresi dolan ve ikinci ÇED başvurusu kabul edilmeyen siyanürlü altın madeninin kapatılma süreci başladı.
Bugün Ankara’da yapılan toplantıda tansiyon yüksekti. Fatsa sivil toplum kuruluşları temsilcileri, meslek odaları temsilcilerinin katıldığı İDK toplantısına siyasilerin de ilgisi büyüktü. CHP Genel Başkan Yardımcıları Seyit Torun, Ali Öztunç, CHP milletvekilleri Uğur Bayraktutan, Mustafa Adıgüzel ile İYİ Parti Trabzon Milletvekili Hüseyin Örs ve Demokrat Parti Ordu Milletvekili Cemal Enginyurt katıldı.
Milletvekilleri siyanürlü madenin Ordu ve Fatsa’ya büyük zararlar verdiğini belirterek kapatılmasını istedi.
Ordu ve Fatsa’da sivil toplum kuruluşları, siyasi partilerin temsilcileri ve vatandaşların günlerdir devam eden tepkisi ve beklentisi bugün sevince dönüştü.
Madenin ÇED raporu kabul edilseydi. Fatsa’nın tepesine 3 milyon metreküplük, 50 metre derinliğinde bir zehir barajı inşa edilecek ve siyanürlü altın madeni iki katına çıkacaktı.

CHP Ordu Milletvekili Mustafa Adıgüzel de sosyal medya hesabından verilen kararı değerlendirdi.


TERZİ FİKRİ KİMDİR
Fikri Sönmez, halk arasında bilinen isimyle Terzi Fikri 1938'de Ordu'nun Fatsa ilçesine bağlı Kabakdağı köyünde doğdu. Yoksul bir çocukluk geçirdi. İlkokul sonrası bir terzinin yanında çırak olarak çalışmaya başladı. 1960'larla birlikte Türkiye İşçi Partisi'ne üye oldu ve aktif siyasete başladı. TİP'in Fatsa'daki örgütlenmesi için çalıştı. Dev-Genç'le birlikte 6. Filo'ya karşı eylemlerde yer aldı. 1972'de THKP-C davasından yargılandı. Mahir Çayan ve yoldaşlarının Maltepe Askeri Cezaevi'nden kaçışı sonrası Karadeniz'e geçmelerine yardımcı olmakla suçlandı. 2 yıl kadar tutuklu yargılandıktan sonra 1974'te afla serbest kaldı. Karadeniz bölgesindeki emekçilerin ve köylülerin içerisinde mücadele yürüttü. 1978-79'da “Fındıkta sömürüye son” mitinglerini örgütleyen isimlerden biri oldu.

1979'da Fatsa'da, CHP, AP ve MSP'nin iki katı oy alarak bağımsız belediye başkanı seçildi. Fatsa'yı halk komiteleriyle yönetmeye başladı. Komitelerle birlikte “Çamura son kampanyası, “Fatsa Halk Kültür Şenliği” gibi etkinlikler düzenledi. İlçede yol, su, kanalizasyon gibi sorunların halkın katılımıyla çözülmesi için adımlar attı. Geniş köylü kitlesinin katıldığı fındık mitingleri hayata geçirildi. Vali Reşat Akkaya'nın Ordu'ya atanmasıyla birlikte 11 Temmuz 1980'de başlatılan “Nokta operasyonu” ile gözaltına alındı. Hayatının geri kalanı cezaevi koşullarında, işkenceyle geçti. 4 Mayıs 1985'te kalp kriziyle yaşama veda etti.

İbrahim Gündüz
Odatv.com

Fatsa direndi Terzi Fikri'nin yoldaşları kazandı - Resim : 1
terzi fikri çed fatsa Ordu CHP