Eymür söyledi Odatv buldu: 18 cinayet

Mehmet Eymür 90'ların faili meçhul cinayetlerinin Tansu Çiller ve Mehmet Ağar tarafından bilindiğini söyledi. Ama kimler öldürüldü anlatmadı. Odatv o cinayetleri buldu...

Eymür söyledi Odatv buldu: 18 cinayet

Eski MİT Kontr Terör Daire Başkanı Mehmet Eymür, T24’e verdiği röportajda devlet görevlilerinin 18 cinayet işlediğini ve bunları Tansu Çiller’in bildiğini söyledi.

Eymür, kimlerin öldürüldüğünü ise anlatmadı…

Odatv, Eymür’ün “Devlet görevlileri 18 kişiyi öldürdü” diyerek isim vermediği cinayetlere ışık tuttu.

18 KİŞİ KİM

Abdülmecit Baskın, Namık Erdoğan, Metin Vural, Recep Kuzucu, Behçet Cantürk, Savaş Buldan, Haci Karay, Adnan Yıldırım, İsmail Karaalioğlu, Yusuf Ekinci, Ömer Lutfi Topal, Hikmet Babataş, Medet Serhat, Feyzi Aslan, Lazem Esmaeılı, Asker Smıtko, Tarık Ümit, Salih Aslan Faik Candan…

İŞTE O CİNAYETLER

Tarih: 4 Kasım 1993.

1993 yılında Doğru Yol Partisi Genel Başkanlığı koltuğunda oturan Tansu Çiller, Başbakan olduktan 4 ay sonra İstanbul’da bir otelde PKK’ya yardım ettiği iddia edilen iş adamları ve sanatçılar olduğunu ve bu isimlerin kimler olduğunu bildiklerini açıkladı. Bahsedilen listede 67 Kürt iş adamı olduğu öne sürüldü.

Bu açıklamadan bir ay önce 30 Eylül 1993’te Ankara Altındağ Nüfus Müdürü Yüksekovalı Mecit Baskın kaçırılıp öldürülmüştü...

Tansu Çiller o gün çok tartışılacak şu sözleri söylemişti: “PKK2nın haraç aldığı iş adamları ve sanatçıları biliyoruz. Hesap soracağız.”

EYMÜR İÇİN DÖNÜM NOKTASI: 1993...

1993 Mehmet Eymür için de dönüm noktası oldu. Tansu ve Özer Çiller çifti ile kurduğu yakın ilişki Antalya’ya yerleşen Eymür’ü yeniden MİT’e döndürdü. Sadece Eymür değil. Korkut Eken de Emniyet Genel Müdürlüğü’ne danışman olarak görev aldı. Eken, Özel Harekat Dairesiyle ilgilendi.

Mehmet Ağar Tansu Çiller iktidara gelmeden 3 ay önce Emniyet Genel Müdürü olmuştu.

“Hesap soracağız” denildikten 2 ay sonra, 14 Ocak 1994'te bir dönem uyuşturucu kaçakçılığıyla suçlanan Behçet Cantürk ve şoförü Recep Kuzucu kaçırıldı. Cesetleri Sapanca'da bulundu.

Ardı ardına cinayetler işleniyordu…

1994-1995 FAİLİ MEÇHUL YILI

25 Ocak 1994’te Liceli Sefa Erciyes Ankara’da kaçırılıp öldürüldü.

25 Şubat’ta Behçet Cantürk'ün avukatı Yusuf Ziya Ekinci da Ankara’da kaçırılarak öldürüldü.

Diyarbakırlı Fevzi Aslan ve yeğeni Salih Aslan, Mart 1994'te İstanbul'da kaçırıldı. Cesetleri 28 Mart'ta Hendek-Sakarya otoyolu kenarında bulundu.

20 Mayıs 1994’te Sağlık Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkan Yardımcısı Hakkarili Namık Erdoğan Ankara’da kaçırılıp öldürüldü. Namık Erdoğan, oyuncu ve yönetmen Yılmaz Erdoğan'ın amcası… Namık Erdoğan’ın, cesedi kaçırıldıktan birkaç gün sonra Kırıkkale yakınlarında bulundu.

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan'ın eşi Savaş Buldan, Hakkarili Hacı Karay ve Diyarbakırlı iş insanı Adnan Yıldırım'la birlikte 2 Haziran 1994'te İstanbul'da kaçırıldı. Cesetleri iki gün sonra Bolu'da bulundu. Otopsi raporlarına göre, üçüne de işkence yapılmıştı.

6 Temmuz 1994’te Savaş Buldan’ın Oramar aşiretinden Recep Yaşar ve Behçet Yaşar kaçırılıp Şemdinli’de öldürüldü.

11 Kasım 1994 tarihinde Behçet Cantürk’ün avukatı Medet Serhat ve şoförü İsmail Karaalioğlu otomobile açılan çapraz ateş sonucu öldürüldü.

14 Aralık 1994’te Avukat Faik Candan Ankara’da kaçırılıp öldürüldü.

Anavatan Partisi eski Keskin İlçe Başkanı Metin Vural’ın cesedi kendisini polis olarak tanıtan kişiler tarafından arabasından indirilip götürüldükten bir gün sonra, 9 Ocak 1995'te, Kırıkkale'de bulundu.

29 Ocak 1995’te İranlı Lazo (Lazem Nazım İsmaili) ve Simko (Asker Simko) İstanbul’da kaçırılarak, Tekirdağ Çerkezköy ilçesi yakınlarındaki ormanlık arazide öldürüldü.

Tarık Ümit de Mart 1995'te İstanbul Erenköy'de kaçırıldı. Arabası birkaç gün sonra terk edilmiş halde Silivri'de bulundu. Bir daha kendisinden haber alınamadı.

Hikmet Babataş, 28 Nisan 1996'da Bodrum'da öldürüldü.

28 Temmuz 1996'da da Babataş'ın ortaklarından, "kumarhaneler kralı" olarak bilinen ve daha önce ABD ve Belçika'da uyuşturucu kaçakçılığı suçlarından cezaevinde yatmış olan Ömer Lütfü Topal vurularak öldürüldü.

MEHMET EYMÜR İDDİALARINI TANSU ÇİLLER’E SORDUK

1993 yılında Doğru Yol Partisi Genel Başkanlığı koltuğunda oturan Tansu Çiller, Başbakan olduktan 4 ay sonra, 4 Kasım 1993 tarihinde “"Elimizde PKK'ya yardım eden Kürt iş adamlarının listesi var. Listede 60 kadar isim bulunuyor” demişti. Çiller’in bu açıklamalarından sonra listede olan 19 kişi faili meçhul cinayetlerle öldürüldü.

Tansu Çiller’in bu açıklamasının dönemin Emniyet Müdürü Mehmet Ağar’ın etkisiyle yaptığını öne süren Mehmet Eymür, “Çiller bu cinayetlerden haberdar değil miydi?” şeklindeki soruya ise şöyle yanıt verdi:

“Biliyordur. Ama Mehmet Ağar kim bilir nasıl takdim ediyor? Ağar bunlara pasaport veriyor, yetki veriyor.”

Mehmet Eymür’ün iddialarını sormak için eski Başbakan Tansu Çiller’in ofise telefonla ulaştık. Çiller’in özel kalemi Odatv’ye yaptığı açıklamada, “konuya ilişkin hiçbir yayın organına hiçbir beyanımız olmayacaktır” denildi.

Odatv.com

cinayet tansu çiller mehmet eymür