Düz duvara tırmanacaksınız

Disney'in Zurich'te bulunan araştırma birimi dahiyane bir fikir ile hem zeminde hem de düz duvarda ilerleyebilen dört tekerlekli bir araç geliştirmeyi başardı.

Disney'in Zurich'te bulunan araştırma birimi dahiyane bir fikir ile hem zeminde hem de düz duvarda ilerleyebilen dört tekerlekli bir araç geliştirmeyi başardı. VertiGo adı verilen sistemin çalışma prensibi otomobil ile drone teknolojilerinin bir araya gelmesinden oluşuyor.

Otomobilinizle yol boyunca ilerlediğinizi ve ardından karşınıza çıkan düz bir duvara tırmandığınızı ve duvar boyunca her yönde ilerleyebildiğinizi düşünün. Disney imkansız gibi görünen bu işi başarabilecek bir sistem geliştirdiğini duyurdu.

DÜZ DUVARA PERVANEYLE ÇIKIYOR

Düz duvara tırmanacaksınız - Resim : 1

Sistemin çalışma prensibi oldukca basit ve dahiyane bir fikir. Uzaktan kumandalı bir otomobilin hareket prensibine sahip olan dört tekerli aracın üzerinde tek aks üzerinde kendi etrafında dönebilen iki de pervane bulunuyor. Ancak pervaneler uçmak için değil, yerde ilerlediği sürece aracı hareket ettirecek iti gücü sağlamak üzere tasarlanmış.

Araç bir duvarın önüne geldiğinde ve ilerlemeye devam etmeye çalıştığında iki pervane çalışmaya başlayarak aracı duvara doğru itiyor. Bu itici güç sayesinde duvara yapışık kalabilen araç ise sanki zeminde ilerliyormuşçasına rahat bir şekilde duvarın yüzeyinde hareket edebiliyor. Her ne kadar canlı yaşam formlarını taşımak için risk faktörü büyük olsa da prototipi üretilen aracın yakın bir gelecekte gündelik hayatımızın farklı alanlarında kullanılmaya başlanması bekleniyor.

Şıvan Okçuoğlu

Odatv.com

disney Zurich düz duvar VertiGo arşiv