İstanbul Sözleşmesi kararı ayaklandırdı: Ellerine kan bulaştı

Danıştay İstanbul Sözleşmesi ile ilgili Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kararının iptal istemini reddetti. Türk kadın hakları savunucusu, aktivist ve Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü ve Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Derneği Başkanı Gülsüm Kav Odatv’ye konuştu. Güllü ve Kav, Danıştay’ın İstanbul Sözleşmesi ile ilgili verdiği kararı değerlendirdi. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, iktidar olduklarında ilk 24 saatte İstanbul Sözleşmesi'ni geri getireceklerini belirtti.

İstanbul Sözleşmesi kararı ayaklandırdı: Ellerine kan bulaştı

Türk kadın hakları savunucusu Canan Güllü, çıkan kararın beklendik bir sonuç olduğunu söyledi.

Canan Güllü konuşmasına, “Şu ana kadar 4 duruşma boyunca 4 savcının verdiği mütalaa ortadayken böyle farklı bir karar çıkması hukukun katledildiği bir karardır” dedi.

“SAVCILAR TEKER TEKER SÖYLEDİ”

Davaya bakan savcıların hepsinin ortak karar aldığını söyleyen Canan Güllü, 10. Daire'nin siyasi görüşünü yansıttığını vurguladı. Güllü, “Bu karar, Danıştay’ın yetkisizliğini ortaya koydu” diye devam etti. İstanbul Sözleşmesi’nin devamı için yerel ve özel çalışmalarından vazgeçmeyeceklerini söyledi. Canan Güllü, gerekirse kapı kapı dolaşıp iktidarın, kadın politikasızlığını ve hukukun siyasete alet edilmesiyle ilgili mücadele edeceklerini de sözlerine ekledi.

62-84 sayılı yasanın dayanağının İstanbul Sözleşmesi olduğunun altını çizen Canan Güllü, “Kendi elleriyle kendi vatandaşlarının önüne karanfillerle yol yapıyorlar. Her katilin elindeki kan iktidarı, hukukun, adaletin eline ulaşmıştır.” diye devam etti.

TEPKİLER PEŞ PEŞE GELDİ

Danıştay 10. Dairesi, İstanbul Sözleşmesi'nin feshine ilişkin 20 Mart 2021 tarihli Cumhurbaşkanı Kararının iptal istemini reddetti. Alınan karar sonrası tepkiler peş peşe geldi. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Derneği Başkanı Gülsüm Kav Odatv’ye yaptığı açıklamada alınan karar için “suçun ikrarı, İstanbul Sözleşmesi’nden asla vazgeçmeyeceğiz” dedi.

BU METİN SUÇUN İKRARIDIR

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Derneği Başkanı Gülsüm Kav "Bir gerekçe yazılmaya çalışılmış. Gördüğüm yetkide paralellik konusuyla ilgili bu konuda “yasal düzenleme idari hukukumuzda olmadığından dolayı” diye bir ifade var. Bu yasadaki boşluktan yararlanıldığının ikrarı anlamına geliyor. Bu hukuki bir değerlendirme değil. Türkiye’nin demokrasiden hızla uzaklaştığı dönemde İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmesi bu durumun sembolüdür. Sözleşmeyi savunmak anayasayı savunmak anlamına geliyor bizler için ret kararını anayasaya aykırı buluyoruz. Gerekçesini incelediğimizde bunun ikrarını görüyoruz. Asla sözleşmeden vazgeçmeyeceğiz. Bu metin suçun ikrarıdır." dedi.

DANIŞTAY KARARI

Danıştay 10. Dairesi, İstanbul Sözleşmesi'nin feshine ilişkin 20 Mart 2021 tarihli Cumhurbaşkanı Kararının iptal istemini reddetti.

Danıştay 10. Dairesi, kamuoyunda İstanbul Sözleşmesi olarak bilinen "Kadına Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye Dair Avrupa Konseyi Sözleşmesi"nin feshine ilişkin 20 Mart 2021 tarihli Cumhurbaşkanı Kararının iptal istemini reddetti.

İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme kararına karşı açılan davaları duruşmalı gören Danıştay 10. Dairesi, sözleşmenin feshine ilişkin 20 Mart 2021 tarihli Cumhurbaşkanı Kararının iptali istemli incelemesini tamamladı. Daire, Cumhurbaşkanı Kararının iptal istemini oy çokluğuyla reddetti.

2'YE KARŞI 3 OYLA REDDEDİLDİ

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Danıştay’ın İstanbul Sözleşmesi kararı ile ilgili “İstanbul Sözleşmesi'ni fesheden Cumhurbaşkanı Kararının iptaline ilişkin partimiz adına Danıştay'da açtığım iptal davası 2'ye karşı 3 oyla az önce reddedildi. Avukatımız temyiz hazırlığını yapıyor, hukuki mücadeleyi sonuna kadar sürdüreceğiz. İstanbul Sözleşmesi Yaşatır” açıklamasını yaptı.

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Danıştay’ın İstanbul Sözleşmesi'nin feshine ilişkin 20 Mart 2021 tarihli Cumhurbaşkanı Kararı’nın iptali istemini reddetmesi ile ilgili açıklama yaptı. Özel, sosyal medya hesabında şu mesajı paylaştı:

“İstanbul Sözleşmesi'ni fesheden Cumhurbaşkanı Kararının iptaline ilişkin partimiz adına Danıştay'da açtığım iptal davası 2'ye karşı 3 oyla az önce reddedildi. Avukatımız temyiz hazırlığını yapıyor, hukuki mücadeleyi sonuna kadar sürdüreceğiz. İstanbul Sözleşmesi Yaşatır.”

KILIÇDAROĞLU: İLK 24 SAATTE GERİ GETİRECEĞİZ

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Danıştay'ın İstanbul Sözleşmesi'nin feshi kararının iptali talebini reddetmesine tepki gösterdi. Kılıçdaroğlu, "Bu millete sözüm var, iktidar olduğumuzda, ilk bir hafta, hatta 24 saat içinde İstanbul Sözleşmesi'ni tekrar yürürlüğe koyacağız" dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, TBMM’de muhabirlerin sorularına yanıt verdi.

Kılıçdaroğlu, yaptığı çağrının ardından, KYK borçlarının faizlerinin silinmesine ilişkin soruya, "O mesele bitti arkadaşlar. Bu ülkenin daha önemli sorunları var onlarla ilgileneceğiz. Gündemimizde yeni sorunlar var" yanıtını verdi.

Danıştay'ın İstanbul Sözleşmesi'nin feshi kararının iptali istemini reddetmesine ilişkin soruya Kılıçdaroğlu, "Bu millete sözüm var, iktidar olduğumuzda, Allah'ın izniyle olacağız halkın takdiri ile, ilk bir hafta hatta 24 saat içinde İstanbul Sözleşmesi'ni tekrar yürürlüğe koyacağız" dedi.

AKP KARARI BÖYLE SAVUNDU

AKP Grup Başkanvekili Yılmaz Tunç, Danıştayın İstanbul Sözleşmesi kararına ilişkin, "Yerinde bir karardır ve hukuki dayanaktan yoksun olan tartışmaları sona erdirdi." dedi.

Tunç, yaptığı yazılı açıklamayla Danıştay 10. Dairesinin, İstanbul Sözleşmesi'nin feshine dair Cumhurbaşkanı Kararı'nın iptali istemini reddetmesini değerlendirdi.

Anayasa ve mevzuata göre, milletlerarası antlaşmayı onaylama-fesih yetkisinin Cumhurbaşkanına ait olduğuna işaret eden Tunç, "Onaylanması TBMM tarafından uygun bulunmasına bağlı olan antlaşmalarda ise TBMM uygun bulma kanunu çıkarır. Bu kanun gereğince de Cumhurbaşkanı uluslararası anlaşmayı onaylar ve Cumhurbaşkanın Kararı olarak Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girer." bilgisini verdi.

Uluslararası anlaşmanın fesih yetkisinin de Cumhurbaşkanına ait olduğuna dikkati çeken Tunç, şunları kaydetti:

"Fesih durumunda onaylanması uygun bulunacak milletlerarası anlaşma ortadan kalktığı için TBMM'nin uygun bulma kanunu konusuz kalıyor. Bu durumda TBMM'nin yapacağı bir işlem bulunmuyor. Meclisin işlemi 'onaylanmasını uygun bulma' işlemi. Feshin uygun bulunması gibi bir zorunluluk ne Anayasamızda ne de ilgili mevzuatımızda var. Bu nedenle Danıştay kararı yerinde bir karar ve hukuki dayanaktan yoksun olan tartışmaları sona erdirdi."

20 MART 2021

Türkiye, 11 Mayıs 2011 tarihinde ilk imzacısı olduğu, kamuoyunda “İstanbul Sözleşmesi” olarak bilinen “Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye ilişkin Avrupa Sözleşmesi”nden 20 Mart 2021'de çekildi. Resmî Gazete’de gece saatlerinde yayımlanan Cumhurbaşkanı kararı ile “Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye ilişkin Avrupa Sözleşmesi” Türkiye bakımından feshedilmişti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan‘ın imzasını taşıyan kararda şu ifadeler yer almıştı:

“Türkiye Cumhuriyeti adına 11/5/2011 tarihinde imzalanan ve 10/2/2012 tarihli ve 2012/2816 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile onaylanan Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi’nin Türkiye Cumhuriyeti bakımından feshedilmesine, 9 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nin 3’üncü maddesi gereğince karar verilmiştir.”

İSTANBUL SÖZLEŞMESİ NEDİR

11 Mayıs 2011 tarihinde İstanbul’da imzaya açılan Kadınlara Yönelik Şiddet ve Ev İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadele Hakkındaki Avrupa Konseyi Sözleşmesi (kısa adıyla İstanbul Sözleşmesi), 1 Ağustos 2014 tarihinde yürürlüğe girmiştir.

Özel olarak kadınlara ve kız çocuklarına yönelik şiddet ve ev içi şiddeti hedef alan ilk Avrupa sözleşmesi olma niteliğini taşıyan Sözleşme, bugüne kadar Türkiye dahil Avrupa Konseyi üyesi 20 ülke tarafından onaylanmıştır.

Türkiye, Sözleşme’yi imzaya açıldığı 11 Mayıs 2011 tarihinde imzalamış, 14 Mart 2012 tarihinde ise onaylamıştır.

İLGİLİ HABERLER

İSTANBUL SÖZLEŞMESİ NEDEN KALDIRILDI

Türkiye'nin 2011 yılında imzaladığı ve 10 Şubat 2012'de Bakanlar Kurulu Kararı ile onaylanan “Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi” Mart ayında Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile feshedilmişti.

Bu karar hem iç kamuoyunda hem de uluslararası kamuoyunda bazı tepkileri beraberinde getirmiş; Birleşmiş Milletler (BM) ve Avrupa Birliği (AB) gibi kurumlar Türkiye'yi iptal kararını gözden geçirmeye çağırmışlardı.

Mahkeme sözleşmeden çekilme kararının iptal edilmesi teklifini reddetmiş, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan “İstanbul Sözleşmesi'nden çıkılması kararı Meclis'in alacağı bir karar değildir, Cumhurbaşkanlığı'nın attığı adım tamamen yasaldır” diyerek bu kararı savunmuştu.

Yetkililer, yabancı sözleşmelerin değil, iç hukukun Türk kadınlarını koruyacağını söylerken, AKP'deki muhafazakarlar bu sözleşmelerin aile yapılarına zarar vererek şiddeti teşvik ettiğini ifade etmişlerdi.

Selen Öktem / Burçin Uysal

Odatv.com

İstanbul Sözleşmesi kararı ayaklandırdı: Ellerine kan bulaştı - Resim : 1
istanbul sözleşmesi Danıştay son dk canan güllü