Biz bu hapı neden yuttuk

Covid-19 tedavisinde kullanılan Favipiravir'in etkisiz olduğu ortaya çıktı. Bakan Koca araştırma sonrası yaptığı ilk yorumda "Favipiravir'in etkili olduğunu gösteren epey çalışma vardı" dedi. Tıp dünyası ise aynı görüşte değil... TTB Başkanı Fincancı, Mayıs ayında yaptığı açıklamada "Covid-19’da kullanımını destekleyen çok çalışma yok" derken aynı günlerde Prof. Dr. Mehmet Ceyhan da araştırmaların tıp dergilerinden çok, basın bültenlerinde ve Çin yayınlarında yer aldığını söylemişti.

Biz bu hapı neden yuttuk

Covid-19'un tedavisinde kullanılan ve yan etkileri nedeniyle uzun süredir tartışılan hidroksiklorokinin ardından Favipiravir'in de etkisiz olduğu ortaya çıktı. Üç ülkede, 1231 hastayla gerçekleştirilen PRESECO araştırmasının sonuçlarının yayımlanması sonrası Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ilk kez konuştu.

"EPEY ÇALIŞMA VARDI"

Pandeminin ilk döneminde ilacın etkili olduğuna dair birçok çalışma olduğunu öne süren Bakan Koca şunları söyledi:

"Pandemide birçok ilaç kullanıldı. Bu ilaçların etkinliği de süreç içinde belli olmuş oldu. Favipiravir'in etkisinin olduğunu gösteren epey çalışma vardı, bu çalışma da erken dönemde hafif ve orta şiddetli vakalar için etkisinin olduğunu biliyoruz. Bilim Kurulu vatandaşın erken dönemde uygun olabilecek ilaca erişimini sağlamak üzere tavsiyelerde bulundu. O dönemde 'Favipiravir'in Türkiye'de üretimini yaptık. Şimdi ise 2 ilaç üzerinde yoğunlaşıldı. 'Molnupiravir'le ilgili izin alındı, bazı ülkelerde siparişini vermiş oldular. Bir de Pfizer ilacı var. Onlar ile ilgili çalışmalar devam ediyor. Türkiye olarak vatandaşımızı erken dönemde bu ilaçlarla tanıştırma noktasında kararlıyız" dedi.

Öte yandan ilacı kullanan kişilerde yan etki açısından tehlikeli bir durum olmadığı belirtildi.

"BASIN BÜLTENLERİNDEN"

Bakan Koca'nın aksine Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, Mayıs ayında yaptığı açıklamada Favipiravir'in etkili olduğu iddialarının tıp dergilerinden çok, basın bültenlerinde ve Çinlilerin yayınlarında yer aldığını söylemişti.

TTB SÜREKLİ DİKKAT ÇEKTİ

Türk Tabipleri Birliği, Hidroksiklorokin hatasının ardından Favipiravir ile ilgili çekincelere dikkat çekmişti. TTB Pandemi Çalışma Grubu Üyesi Prof. Dr. Oğuz Kılınç 10 Mayıs'ta yaptığı açıklamada Favipiravir tedavisi sonrası karaciğer testleri bozulan ve ciddi yan etkileri olan hastaların görüldüğünü söylemişti.

Kılınç, yeni tedavi rehberinde 50 yaş üstü ve başka hastalıkları olan hastalarda kullanılsın gibi bir tanımlama olduğunu belirterek "Bunu kullanılan ilaca olan güvenin az olduğunu gösteren bir işaret gibi kabul edebiliriz” ifadelerini kullandı.

FİNCANCI DA KATILDI

Kılınç'ın açıklamasından 3 gün sonra Türk Tabipleri Birliği Merkez Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı 13 Mayıs'ta yaptığı yorumda Favipravir kullanımını destekleyen çok çalışma olmadığına dikkat çekti.

Fincancı şunları söylemişti:

“Favipravir ilacının Covid-19’da kullanımını destekleyen çok çalışma yok. Türkiye’de de durumun ne olduğunu da bilmiyoruz. Bu ilacın da üretimi ve şirketlerle ilişkisi hakkında iddialar var. Onların da araştırılması gerekiyor. Şu an Covid-19 tedavi edilebilen bir hastalık değil. Sadece destekleyici tedaviler var. Türkiye’de ölüm oranlarını azaltan tek bir şey varsa o da sağlık çalışanlarının büyük emeklerle verdiği destekleyici tedavilerdir.”

Odatv.com

favipiravir mehmet ceyhan Fahrettin Koca