Çiftçiye mısır oyunu... Yine kazanan yurtdışındaki aracılar

Tarım Bakanlığı çiftçinin elinden tonunu bin 700 liradan aldığı mısırı, yurtdışından pahalıya satın alıp, iç piyasaya ucuza verdi. CHP'li vekil Gürer konuyla ilgili ODATV'ye açıklama yaptı.

Çiftçiye mısır oyunu... Yine kazanan yurtdışındaki aracılar

Gazeteci Emin Çapa, Tarım Bakanlığı'nın çiftçinin elinden tonunu bin 700 liradan aldığı mısırı, yurtdışından
bin 900 TL'ye satın aldığını yazdı. Çapa, bakanlığın çiftçi para kazanmasın diye bin 900 TL'ye aldığı mısırı
iç piyasaya zararına verdiğini belirtti.

Çapa'nın Twitter mesajı şöyle: Hiç birinizin inanmayacağı bir şey yazacağım şimdi. Tarım Bakanlığı, Türkiye Cumhuriyeti çiftçisinden tonunu 1700 TL'den aldığı mısırı, yurt dışından 1900 TL'ye aldı. Yetmedi, fiyat yükselip kendi çiftçisi para kazanamasın diye aynı mısırı içeride zararına 1700 TL'den sattı.

GÜRER: BUĞDAYDA DA YAPTI

Çiftçinin sorunlarını TBMM'ye taşıması ile bilinen CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer konuyla ilgili ODATV'ye açıklama yaptı.

Gürer, bakanlığın buğdayda da aynı yolu izlediğini belirterek şöyle konuştu:

Tarım Bakanlığı buğdayı da 1800 liradan çiftçimizden aldı. 2400 liradan ağustos ayında ithal buğday getirdi. Yurtiçine onu 1950'den verdi. Mısırda da şimdi aynısını yaptı.

KAMU ZARARI OLUŞUYOR

Gürer yapılan işlemle kamu zararı oluştuğunu kaydederek şunları ifade etti:

Kamuoyuna ihracat rakamları ithalatı geçti diyorlar. O zaman sorduk, düşürdüğünüz gümrük vergilerini o hesaba katıyor musunuz?

Yurtdışından yüksek fiyatla getirip yurtiçine düşük fiyattan sattığınızda oluşan kamu zararlarını bu hesaba katıyor musunuz? Bunları hesaba katılınca bakan övünüyor ya o rakamlarda değişiklik olması lazım.

FİYATI BASKILIYOR

Gürer Türk çiftçisinin mağdur edildiğini vurgulayarak şöyle devam etti:

"Çiftçiden ürün çıkmış oluyor. Önümüzdeki dönemde fiyat baskılandığı için daha ucuza neredeyse maliyetine ürünü çiftçiden alıyor. Piyasadan fiyatı baskılayınca taban fiyatı düşük tutup çiftçiyi mağdur ediyorlar. Ürün tüccarın eline geçince bu kez ürün üzerinde oynama yapıyorlar."

Gürer sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ülkemizde 592 bin hektar alanda 6,5 milyon ton civarında Mısır üretimimiz var ülkemizde Mısır % 75 oranında yem sektöründe kullanılmaktadır Mısır’da kendi kendimize yeten bir ülke değiliz Mısır üretimi yıllara göre dalgalanmaktadır destekleme ile bu alanda açık düşürülebilir ülkemiz 2 milyon ton aşan ithalat gerçekleştirmektedir TMO Mısır alım fiyatı 29 Temmuz 2020 yılında tonu 1325 TL olarak açıklandı. Aralık ayında ülke genelinde piyasa fiyatı ortalama 1.640 TL ton fiyatı çıktı. Son olarak piyasa fiyatı Şubat ayında 1840 TL çıktı. Ülkemizde Mısır açığı nedeni ile ithal Mısır alımı devam ediyor 235 ton alımı gerçekleşen Mısır Döviz değişkenliğine göre tonu 2000 TL civarında bir fiyatla ithalat edildi. TMO halen tonu 1725 TL den iç piyasa satış yapmaktadır."

KAZANAN ARACILAR

Gürer yurtdışındaki aracılar ile çiftçilerin bu işin kazananı olduğunu söyledi ve sözlerini şöyle bitirdi:

"Bunların toplamın yaradığı kesim yurtdışındaki çiftçi ve aracılar. Kamu zararını da toprak mahsulleri ofisinin Sayıştay raporlarında görüyoruz. Bunun sebebi bu tip işlerdir. "

İTİRAZ GELDİ

Çapa’nın kaynak aldığı rakamların yazarı Ali Ekber Yıldırım ise bu duruma karşı çıktı. “Emin Bey, haberlerimi kaynak göstermişsiniz fakat rakamları yanlış almışsınız” diyen Yıldırım şunları yazdı:

“TMO’nun alım fiyatı 1325 TL/ ton, 1700 veya 1500 TL’den almadı.

İthal mısırda 3 ihale açtı her birinin fiyatı dolar bazında farklı.

"Yerli ve ithal satış fiyatı KDV ve manüplasyon hariç 1725 TL”

Odatv.com

Mısır buğday tarım bakanlığı arşiv