“Vatandaş nasıl güvenecek” dedi ve... "Bir sonraki adımı mahkemeleri de taşımak olabilir"

CHP’li Erkek mesajında adli yıl açılış töreninin Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda yapılacak olmasını eleştirdi ve yargıyı bir partinin genel başkanının ayağına getirmenin, yargı bağımsızlığını zedeleyeceğini duyurdu.

“Vatandaş nasıl güvenecek” dedi ve... "Bir sonraki adımı mahkemeleri de taşımak olabilir"

CHP Hukuk ve Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek, yeni adli yıl açılışında bir mesaj yayımladı.

CHP’li Erkek mesajında adli yıl açılış töreninin Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda yapılacak olmasını eleştirdi ve yargıyı bir partinin genel başkanının ayağına getirmenin, yargı bağımsızlığını zedeleyeceğini duyurdu.

“Bu zihniyetin bir sonraki adımı, mahkemeleri de Saray’a taşımak olabilir” diyen Erkek, “Vicdanıyla karar veren, hukukun üstünlüğünü sağlamayı görev edinen yargı mensupları da bulunduğumuz durumdan rahatsız” ifadelerini kullandı.

“YARGI BAĞIMSIZLIĞININ TANINMADIĞININ GÖSTERGESİDİR”

CHP Genel Başkan Yardımcısı Erkek’in açıklaması şöyle:

“Biz 2017 yılında OHAL'de dayatılan referandumda kabul edilen Anayasa değişikliğiyle getirilen bu ucube sistemin güçler ayrılığını ortadan kaldıracağını, bunun bir monokrasi yani tek adam sistemi olduğunu defalarca kez dile getirdik. Geldiğimiz nokta tam olarak bunu doğruladı. Yargının halka güven verebilmesi için tarafsız ve bağımsız olabilmesi ve yargı mensuplarının da buna uygun davranması şart. Ve olmazsa olmaz olan kural, kuvvetler ayrılığının güçlü biçimde uygulanmasıdır. Ancak bugün görüyoruz ki, iktidar yargı bağımsızlığına şeklen bile uymuyor ve bunu da gerekli görmüyor.

Yasama ve yargının, yürütmenin hem de tek bir kişinin idaresi altında olması, adli yıl açılışının AKP Genel Başkanı da olan Cumhurbaşkanının Sarayında gerçekleşmesi yargı bağımsızlığının tanınmadığının göstergesidir. Yasama ve yargı, yürütmenin ağır vesayeti altında. Bir Siyasi Parti Genel Başkanının huzuruna Yargıyı taşımak, sistemin çarpıklığının açık bir göstergesi…

“YURTTAŞLARIMIZ YARGIYA NASIL GÜVENİR BU ORTAMDA”

İstenen, yargıç cübbelerinin düğmeli olması ve yargı mensuplarının “acaba tek adam bu konuda nasıl düşünürdü” diyerek karar almalarının sağlanmasıdır. Tüm araştırmalarda ve yargı temsilcilerinin ifadelerinde halkın yargıya olan güveninin dip yapmasına rağmen adli yıl açılışının ısrarla saraylaştırılması, iktidarın bundan memnun olduğunu ifade ediyor. Yurttaşlarımız yargıya nasıl güvenir bu ortamda. Tarihten biliyoruz ki tüm tek adam rejimleri güvenle değil, korkuyla kalmaya çalışmışlardır. İktidarın yaptığı da farklı değil.

Bu zihniyetin bir sonraki adımı, mahkemeleri de Saray’a taşımak olabilir. Binden fazla odası olan Saray, nasıl adli yıl açılış törenlerine ev sahipliği yapıyorsa, mahkemelerin de orada olması şaşırtıcı olmayacaktır. Vicdanıyla karar veren, hukukun üstünlüğünü sağlamayı görev edinen yargı mensupları da bulunduğumuz durumdan rahatsız. Herkes gibi onlar da biliyor ki adalet devletin temelidir ve adalet temeli çökerse devlet de çöker.”

Odatv.com

CHP Muharrem Erkek cumhurbaşkanlığı saray adli yıl Açılış tören arşiv