Aselsan gerçeğini Odatv yazıyor

Emekli Askeri Hakim Albay Ahmet Zeki Üçok, "Aselsan satılıyor" iddialarını, "Aselsan QATAR"ı ve tescil edilen şirketin faaliyet alanlarını Odatv'ye değerlendirdi.

Aselsan gerçeğini Odatv yazıyor

Savunma sanayi şirketi Aselsan, Türk Marka ve Patent Kurumu’na başvurarak, 'aselsan QATAR' markasını tescil ettirdi. Haberlerin ardından "Aselsan Katarlılara satılıyor" iddiaları sosyal medyada gündem oldu.

Çıkan tartışmaları, "Aselsan satılıyor" iddialarını ve Aselsan'ın marka tescil hamlesini emekli Askeri Hakim Albay Ahmet Zeki Üçok Odatv'ye değerlendirdi.

"EĞTİM VE ÖĞRETİM HİZMETLERİ..."

Aselsan'ın Türk Marka ve Patent Kurumuna başvurarak “Aselsan Qatar”, “Aselsan Pakistan”, “Aselsan Ukraine” markalarını kendi adına tescil ettirdiğini söyleyen Üçok, şirketlerin faaliyet alanlarıyla ilgili şunları söyledi:

"Şirketler için faaliyet alanları çeşitli 'NiceKodu' denilen kodlar ile belirlenmektedir. 'Aselsan Qatar' markasının tescil belgelerinin altında bu markanın hangi faaliyet alanlarında kullanılmak için tespit edildiği 'Nice Kodu : 09,13,35,37,41,42' olarak yer almaktadır. 'Aselsan Pakistan' ve 'Aselsan Ukraine' markalarını da tescil belgesinde yer alan 'Nice Kodları' arasında 'Aselsan Qatar' nice kodlarından farklı olarak 41 numaralı yani eğitim ve öğretim hizmetleri faaliyetlerini içeren nice kodu yer almamaktadır"

TESCİL KODLARININ ANLAMI

Aselsan'ın tescil ettirdiği kodların anlamını ise Üçok şöyle açıkladı:

"09 nice kodu; radarlar, sonarlar, gece görüş arttırıcı cihazlar, giyilebilir teknolojik cihazlar(akıllı saat, başa takılabilen cihazlar vb.), dürbün, mikroskop, manyetik ve optik okuyuculu kartlar, enerji üretimi için güneş panelleri, fotoseller, yarı iletkenler, elektronik devreler. 13. sınıf nice kodu; ateşli, havalı yaylı silahlar, ağır silahlar, havanlar roketleri kişisel kullanım için koruyucu gazlar. 35 nice kodu; reklamcılık, pazarlama, halkla ilişkiler, online pazaryeri sağlama hizmetleri, iş yönetimi, ithalat-ihracat acente hizmetleri. 37 sınıf nice kodu; inşaat hizmetleri, kara, hava, deniz araçları bakım ve tamiri hizmetleri, haberleşme cihazlarının, elektrik ve elektronik cihaz bakımı, madencilik, maden çıkarma hizmetleri. 42. sınıf nice kodu ise, bilimsel ve sınai inceleme, araştırma hizmetlerini kapsamaktadır."

SUUDİ ARABİSTAN MODELİ

2015 yılında Suudi Arabistan ile Aselsan benzeri üretim tesisi kurma anlaşmasını hatırlatan Üçok, "Aselsan ve Suudi bir firmanın ortak olduğu SADEK isminde bir firma kuruldu. Suudi Arabistan’ın ihtiyaçları doğrultusunda Aselsan ürünlerinin üretileceği, milli yazılımlar hariç teknoloji transferinin de sağlanacağı bu ortak girişim Suudi Arabistan ile aramızdaki sorunlar nedeniyle gerçekleşemedi ve 2020 yılında sonlandı" ifadelerini kullandı.

"ASELSAN'IN SATIŞI DÜŞÜNÜLEMEZ"

Son dönemde Türkiye'nin başta Pakistan olmak üzere Ukrayna ve Katar ile ilişkileri oldukça iyi düzeyde olduğunu hatırlatan Üçok, tescillerle ilgili şunları söyledi:

"'Aselsan Pakistan' ile gemi modernizasyonu için çalıştı. İnsansız Hava Araçları ile ilgili faaliyetler şu an için askıda olmasına karşın Ukrayna ile haberleşme konusunda işbirliği içerisinde. Aselsan Katar, Ukrayna ve Pakistan’da da Suudi Arabistan’da yapılanın benzeri ortak üretim yapmak için 'Aselsan Qatar', 'Aselsan Pakistan' ve 'Aselsan Ukraine' markalarını tescil ettirdi."

"Aselsan satılıyor" iddialarının gerçeği yansıtmadığını aktaran Üçok, "Elektronik haberleşme, elektronik harp ve milli gemi yazılımlarını yapan ülkemizin en önemli, en etkili harp gücü üretim ve desteğini sağlayan milli ve yerli firmamız Aselsan’ın satışı düşünülemez" dedi.

Aselsan'ın sermaye artırımı yöntemi ile ortak ticari firmalar kurarak harp silahları üretmesinin yerinde bir hamle olduğunu söyleyen Üçok, "Aselsan’ın ürettiği harp silah araçlarını oralarda üretebilir. Bence çok da iyi olur. Ama Aselsan’ın satışı asla. Kimse aklından bile geçiremez, ülkesini birazcık seviyorsa geçirmemelidir de" ifadelerini kullandı.

ASELSAN'DAN AÇIKLAMA

Aselsan Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Haluk Görgün, 'ASELSAN QATAR' marka tescilinin 2021 yılı başında yapıldığını açıkladı. Medyada yer alan haberlerle ilgili hukuki süreç başlatıldığını duyurdu. CHP Milletvekili Mahmut Tanal'ın, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde yer alan ASELSAN QATAR sorularının ardından açıklama yapan Görgün, Twitter hesabından, "ASELSAN QATAR'lı oldu" başlıklı haberlere ilişkin değerlendirmede bulundu. "Bu haber başlığı aldatıcı ve gerçeği yansıtmayan bir başlıktır" ifadesini kullanan Görgün, ASELSAN'ın, küresel bir Türk şirketi olarak 12 farklı ülkede aktif faaliyet gösterdiğini, 73 ülkeye ihracat yaptığını belirtti.

"YÜZDE 100 ASELSAN'A AİT"

Görgün, global pazarlarda faaliyet yürüten şirketin, yurt dışında da açtığı ofislere verdiği ismini ve markasını tescil faaliyetleriyle koruduğuna ve bunu rutin bir uygulama olarak gerçekleştirdiğini belirterek şunları kaydetti:

"Sözü geçen ASELSAN QSTP-B adlı Katar'daki şubemiz yüzde 100 ASELSAN'a ait olup 19 Ocak 2021'de Kamuyu Aydınlatma Platformunda ilan edilmiştir. Milli değerlerimizi yıpratmak yanlıştır, milletimize haksızlıktır. ASELSAN hakkındaki gerçek dışı iddialara ve bu iddiaları kaynak göstererek yapılan haber ve paylaşımlara karşı tüm hukuki süreçlerimiz başlatılmıştır."

Gürkan Karakullukçu

Odatv.com

ahmet zeki üçok gürkan karakullukçu aselsan pakistan aselsan qatar aselsan katar Katar aselsan aselsan satılıyor