AKP'nin ayrıcalıklı ailesi: Erdoğan ile ilişkisi

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Meclisi’nde çoğunluğu elinde bulunduran AKP Grubu, özel bir şirketin kat karşılığı inşaat sözleşmesi yaptığı parselin ayrıcalıklı imar planına evet dedi. Plana yapılan itirazlar da, AKP Grubunun çoğunluk oyu ile reddedildi.

AKP'nin ayrıcalıklı ailesi: Erdoğan ile ilişkisi

İBB Meclisi, Kadıköy Koşuyolu Mahallesi D-100 Otobanı kenarında yer alan, 13 bin 705 metrekarelik parselin yeni imar planına gelen itirazları görüştü. Kadıköy Belediyesi, Koşuyolu Mahalle Muhtarı ve 5 vatandaş yeni imar planına, İstanbul 6. İdare Mahkemesi’nin geçen yıl iptal ettiği planın, küçük değişiklikler dışında aynı olduğunu, parsele ayrıcalıklı imar hakkı tanındığını, uygulamadaki imar planı hakkından daha fazla imar hakkı verildiğini iddia ederek itirazda bulunmuştu.

İBB Planlama Müdürlüğü gelen itirazları, değerlendirilmesi için temmuz ayında Belediye Meclisi’ne göndermişti. Meclis Başkanlığı da söz konusu teklifleri İmar ve Ulaşım komisyonlarına havale etmişti. Komisyonlar raporlarını hazırlayarak Meclise sundu.

DOSYA SÜRECİ

Koşuyolu Mahallesi 253 ada, 53 parselle ilgili ilk plan değişikliği teklifi Ocak 2010 yılında yapıldı. Söz konusu değişiklik teklifi o tarihte Belediye Meclisi tarafından, plan bütünlüğünü bozucu nitelikte bulunarak oybirliğiyle reddedilmişti.

AKP'nin ayrıcalıklı ailesi: Erdoğan ile ilişkisi - Resim : 1

2017 yılında parselin hissedarları Kopuz Gıda Ticaret A.Ş. ile kat karşılığı inşaat sözleşmesi yaptı. Sözleşmeye göre parselin yüzde 51 hissesinde Kopuz Gıda Ticaret A.Ş. lehine kat karşılığı inşaat hakkı oluştu.

2018 yılında söz konusu parselin imar planlarının değiştirilmesi için bir kez daha İBB’ye başvuru yapıldı. İstenen imar planı değişikliği teklifi bu kez İBB Meclisi’nde, AKP Grubunun oy çokluğu ile kabul edildi. CHP grubu teklife ret oyu verdi. Seçimlerden yaklaşık 3 ay önce, İBB Meclisi’nin oyçokluğu ile aldığı karar, o tarihteki İBB Başkanlığı tarafından 17 Aralık 2018 tarihinde onaylandı.

AKP'nin ayrıcalıklı ailesi: Erdoğan ile ilişkisi - Resim : 2

2019 Mart ayı başında söz konusu imar planı değişikliğine Kadıköy Belediyesi itiraz etti. İtiraz İBB Meclis gündemine seçimlerden sonra, 17 Ekim 2019’da geldi. Kadıköy Belediyesi’nin itirazı, Mecliste çoğunluğu elinde bulunduran AKP Grubunun oylarıyla reddedildi. CHP ve İYİ Parti itirazın lehinde oy kullandı.

2020 yılında, şikayet üzerine İstanbul 6. İdare Mahkemesi söz konusu imar planı değişikliğini 3 Haziran 2020 tarihinde iptal etti. Kararda özetle şöyle denildi:

“Plan değişikliğinin Mekansal Planlar Yapım Yönetmeliğinde tanımlanan şehircilik ilke ve planlama esasları açısından tutarlı olmadığı, bireysel ve münferit fayda kapsamında hazırlanması sebebi ile plan değişikliğinde kamu yararı adına hareket edilmediği sonucuna varılmıştır.”

YENİ PLAN HAZIRLANDI

2021 yılında, Mahkemenin iptal ettiği planların yerine yeni bir plan değişikliği daha hazırlanarak İBB’ye sunuldu. İBB Planlama Müdürlüğü teklif dosyasında yeni planın, Mahkemenin iptal kararındaki gerekçeler dikkate alınmadan hazırlandığını belirtti. Müdürlüğün olumsuz görüşü ile birlikte gelen yeni teklif yine AKP Grubunun oylarıyla kabul edildi. CHP ve İYi Parti grupları yeni plana da ret oyu verdi.

Askıya çıkan yeni plana, askı süresi içinde Kadıköy Belediyesi, Koşuyolu Muhtarlığı ve 5 vatandaş itirazda bulundu. Kadıköy Belediyesi, “Mahkeme kararındaki gerekçelere uygun yeterli miktarda Park Alanı ile Sosyal ve Teknik Altyapı Alanı ayrılmadığı görülmektedir” diyerek itirazda bulunmuştu. Kadıköy Belediyesi ayrıca plan değişikliği ile konut+ticaret alanında 3 bin 319 metrekarelik artış meydana getirildiğini de iddia etmişti.

AKP’nin çoğunlukta olduğu İBB Meclisi, 24 Kasım 2021 tarihinde itirazları bir kez daha, oy çokluğu ile reddetti. CHP ve İYİ Parti grupları itirazların lehinde oy kullandı.

KOPUZ GRUBU İLE ERDOĞAN YAKINLIĞI

2017 yılında kat karşılığı inşaat sözleşmesi yapılan Kopuz Gıda Ticaret A.Ş. Rizeli Kopuz ailesine ait.

Rize'nin en kalabalık ailelerinden olan Kopuz Ailesi ile Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yakınlığı da biliniyor.

ERDOĞAN ŞİRKETLERİNDE GENEL MÜDÜR OLARAK ÇALIŞTI

Aynı zamanda Elif Et Yönetim Kurulu Başkanı da olan Ali Kopuz, Kılıçdaroğlu'nun Erdoğan'ı kastederek, "O nerede çalıştı? Bir sucuk fabrikasında muhasebeciydi. Var mı sucuk fabrikası? Hayır batırdı" dediğine dikkat çekerek "Erdoğan bize ait olan ve et ürünleri imalatı yapan Elif Et'te Genel Müdür olarak çalıştı. Kılıçdaroğlu'nun kastettiği sucuk fabrikası bizim fabrikaysa, bizim fabrika o gün bugündür çalışıyor. Dolayısıyla iddiası gerçek dışı. Kendisine bu bilgiyi aktaran danışmanlarını değiştirmesini tavsiye ediyorum" demişti.

AKP'nin ayrıcalıklı ailesi: Erdoğan ile ilişkisi - Resim : 3
Erdoğan ve Mustafa Kopuz

Erdoğan Mayıs ayında katıldığı "81 ilden 560 gençle En Uzun İftar Sofrası" programına, Vahdettin Köşkü'nden videokonferans aracılığıyla bağlandı.

Videokonferansa Rize Veliköy’den bağlanan 20 yaşındaki Eda Nur Balcı, Amasya Üniversitesi Çocuk Gelişimi Bölümü 1. sınıf öğrencisi olduğunu belirterek, "Baba ocağınız Rize'den kucak dolusu sevgiler ve selamlar iletiyorum. Aynı zamanda ailemin de selamları var. Heyecanla bugünü bekledik. Unutmayacağımız bir anı yaşıyoruz." diyerek gözyaşlarını tutamadı.

KOPUZLARI TANIR MISIN

Erdoğan, "Ama çok fazla heyecanlanıyorsun. Eda Nur, Rize'nin neresindensin?" diye sordu. Balcı'nın Veliköylü olduğunu öğrendikten sonra Erdoğan, "Veliköy'de çok yakınlarım var. Kopuzlar'ı tanır mısın?" sorusunu yöneltti. Balcı'nın "Annem Kopuzlar'dan" yanıtını alınca Erdoğan, "O zaman annene özellikle selam söyle. Hayatımda ilk patronum Kopuzlar'dandı. Allah rahmet etsin." dedi.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkan Yardımcısı (TOBB) ve İstanbul Ticaret Borsası (İSTİB) Başkanı Ali Kopuz gazetelere verdiği ilanla Başkanlık sistemine ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'a destek olmuştu.

Uğur Can Biçer
Odatv.com

İBB kopuz Erdoğan