AKP'de 'aile' içi tartışma... Karar Erdoğan'a kaldı... KADEM sessiz

Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, anayasa değişikliği konusunda AKP'nin hazırladığı teklifte 'aile' kısmıyla ilgili kararın Cumhurbaşkanı Erdoğan’a bırakıldığını yazdı. Aile ve kadın konusundaki tutumu ile bilinen Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kızı Sümeyye Erdoğan Bayraktar'ın mütevelli heyet başkanı olduğu KADEM'in tartışmalara sessiz kalması dikkat çekti. İstanbul Sözleşmesi'nden çıkılma sürecinde KADEM, AKP içinde tepkilerin odağına oturmuştu.

AKP'de 'aile' içi tartışma... Karar Erdoğan'a kaldı... KADEM sessiz

Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, anayasa değişikliği konusunda AKP'nin hazırladığı teklifte 'aile' kısmıyla ilgili kararın Cumhurbaşkanı Erdoğan’a bırakıldığını yazdı. Aile konusundaki tutumu ile bilinen Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kızı Sümeyye Erdoğan Bayraktar'ın mütevelli heyet başkanı olduğu KADEM'in tartışmalara sessiz kalması dikkat çekti. İstanbul Sözleşmesi'nden çıkılma sürecinde KADEM AKP içinde tepkilerin odağına oturmuştu.

Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, "Anayasa değişikliğinde bir konu Erdoğan’a bırakıldı" başlıklı bugünkü yazısında, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun 'yasal güvence' teklifinin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından anayasa kapsamına alınması çağrısı yapılan 'başörtüsüne yasal güvence' çalışmalarının büyük ölçüde tamamlandığını yazdı.

"AİLE" ERDOĞAN'DA

Erdoğan’ın 'aile' konusunda da bir anayasa değişikliği yapılabileceğinin sinyalini verdiği, "Kadının ve erkeğin birlikteliğinden oluşan aile kurumumuzu da güçlendirerek geleceğe güvenle bakmamızı sağlayacak ilave değişiklikler yapalım" sözlerini hatırlatan Selvi, şunları kaydetti:

"Erdoğan’ın bu talimatı üzerine Anayasa’nın 41. Maddesi’nde yer alan ‘aile’ tanımı üzerinde değişiklik yapılması gündeme geldi. Ancak aileyle ilgili düzenlemenin başörtüsü serbestisini güvence altına alacak anayasa değişikliği paketine eklenip eklenmemesinin kararı Cumhurbaşkanı Erdoğan’a bırakıldı. Erdoğan onay verirse başörtüsü düzenlemesi ile birlikte aileyle ilgili değişiklik de pakete eklenecek."

GÖZLER KADEM'E DÖNDÜ

'Aile' konusunun Cumhurbaşkanı Erdoğan'a bırakılması gözleri kızı Sümeyye Erdoğan Bayraktar'ın Mütevelli Heyet Başkanı görevini yürüttüğü KADEM'e çevirdi. Tartışmalarla ilgili KADEM'in sessizliği ise dikkat çekti.

Aile üzerine başlayan polemikler KADEM'in de savunucuları arasında yer aldığı AKP'nin 2011'de ilk imzacı olarak yer aldığı İstanbul Sözleşmesi'nden 2021 yılında ayrılması ile son bulmuştu.

Süreç içinde AKP içindeki daha muhafazakar bir kanadın başını çektiği gruplar "KADEM kapatılsın" kampanyaları düzenledi.

Sözleşmeye sahip çıkan KADEM ise "Kadın cinayetlerini önlemek üzere getirilmiş bir düzenlemenin günah keçisi ilan edilmesini anlamak mümkün gözükmüyor. Cinayetler gerçekten arttıysa burada bakılması gereken pek çok değişkenli sosyolojik ve psikolojik toplumsal süreçlerdir" tepkisini gösterdi.

Kızı Sümeyye Erdoğan Bayraktar'ın aksi görüşüne rağmen Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imzasıyla 2021 yılında çıkılan İstanbul Sözleşmesi'nin ardından Erdoğan yeniden aileyi ilgilendiren bir konuda karar verecek.

AKP İÇİNDEKİ TARTIŞMA

AKP'ye yakın medyanın bir kısmı özellikle 2019 yılından itibaren KADEM'i hedef alıyordu. ilk olarak hükümete yakın Yeni Şafak gazetesi yazarı Yusuf Kaplan 9 Temmuz 2019'da Erdoğan’ın damadı Selçuk Bayraktar'ı etiketleyerek "UYARI/YORUM Tanzimat'tan bu yana en büyük tehdit ailenin çözülmesidir. Ailenin korunması millî güvenlik meselesi hâline gelmiştir! Ailenin çözülmesine yol açan Millî Eğitim, Aile Bakanlığı ve KADEM projeleri derhal durdurulmalıdır!" mesajını paylaşmıştı.

BAYRAKTAR'I ETİKETLEDİ

Yusuf Kaplan’ın açıklamasına karşılık Selçuk Bayraktar, sosyal medyada “KADEM, ailenin birliğini ve korunmasını savunur, Soros projeleri iftirası vebaldir, Müslümanın hakkaniyetine yakışmaz. Çok etkileşim alınması doğru söylendiği anlamına gelmez” yanıtını vermişti.

KİMLERİN HEDEFİNDEYDİ

Kaplan’ın ardından da Yeni Akit, Hizbullah’ın yayın organı Doğru Haber, Yeni Şafak ve Star gazetesinin bazı yazarları KADEM’e ve İstanbul Sözleşmesine yüklenmişti.

KADEM NASIL SAVUNDU

KADEM de gelen eleştirilere yönelik 2020'de yaptığı açıklamada “Bu sözleşmenin eşcinsel yönelimlerin meşrulaşmasına sebep olduğunu iddia etmek ise en hafif tabirle kötü niyetliliktir” yanıtını vermiş ve “Kadınları her türlü şiddete karşı korumak ve kadına karşı şiddeti ve aile içi şiddeti önlemek, kovuşturmak ve ortadan kaldırmak” ifadeleriyle sözleşmenin amacını açıklamıştı.

Odatv.com

AKP abdülkadir selvi KADEM