4 Aralık Dünya Madenciler Günü... Paylaşım rekoru kıran o sahne

4 Aralık, tüm dünyada "Dünya Madenciler Günü" olarak kutlanıyor. Öte yandan başta Türkiye dahil birçok ülkede binlerce maden kazaları yaşanmaya devam ediyor. Dünya Madenciler Günü'nde, Cüneyt Arkın'ın başrolünü Tarık Akan ile paylaştığı ve maden işçilerinin çalışma koşullarının anlatıldığı Maden filminde yaptığı konuşma da sosyal medyada en çok paylaşılan sahnelerden oldu.

Çalışma şartları ve riskleri nedeniyle dünyada en tehlikeli meslek gruplarının başında gelen madencilerin günü her yıl 4 Aralık’ta “Dünya Madenciler Günü” adı altında kutlanıyor.

Çeşitli şehirlerdeki madenlerde meydana gelen grizu patlamaları ve buna bağlı olarak yaşanan can kayıpları yıllardır Türkiye’nin madencilik alanında kanayan yarası olarak görülüyor.

Son olarak Bartın’da Türkiye Taşkömürü Kurumu Amasra Müessese Müdürlüğü’ne bağlı maden ocağında meydana gelen patlamada 41 maden işçisi hayatını kaybetmişti.

Söz konusu patlamadaki ihmal ve tedbirsizlik uzun süre gündemdeki yerini korumuştu.

Öte yandan 4 Aralık Dünya Madenciler Günü’nde, Cüneyt Arkın'ın başrolünü Tarık Akan ile paylaştığı ve maden işçilerinin çalışma koşullarının anlatıldığı 1978 yapımı Maden filminde yaptığı konuşma da sosyal medyada en çok paylaşılan sahnelerden oldu.

MADEN FİLMİNİN HİKAYESİ

Gerek konusu, gerek gösterimde olduğu dönemde gördüğü ilgiyle, gerekse Cüneyt Arkın ve Tarık Akan’ı buluşturup, iki büyük yıldızı bir araya getirmek gibi büyük bir adımı atan ilk film olmasıyla, Maden Türkiye Sineması’nın en önemli ve en unutulmaz yapımlarından biri.

Film, Tarık Akan’ın kariyerinde de oldukça kritik bir noktada duruyor. Tarık Akan’ın artık yakışıklı ve zengin jönü oynamak dışında da gelecek planları yapmaya başladığı noktada Ertem Eğilmez’e artık bu rolleri oynamak istemediğini duyuruyor. Ertem Eğilmez’in onayıyla önce Şerif Gönen’in Nehir filmine, daha sonra ise Canım Kardeşim filmleri çekiliyor. Her iki film de tutmayınca, Ertem Eğilmez, oyuncunun yeniden eskiden yer aldıklarına benzer filmlerde rol almasını isteyince, Ertem Eğilmez’le ve Arzu Film’le Tarık Akan’ın yolları ayrılıyor.

Sonrasında ise Tarık Akan Yeşilçam’dan sürgün yiyor ve zamanın en büyük şirketleri Tarık Akan’ı kara listeye alıyor. Bir yıl kadar sonra Tarık Akan’ın karşısına Maden’in senaryosuyla Yavuz Özkan çıkıyor. İkisi ve Arif Keskiner birlikte şirket kursalar da, filmi çekebilmek için lazım olan parayı temin etmek için filmi bir türlü satamıyorlar. Yavuz Özkan da bunun üzerine filmi Cüneyt Arkın’a da teklif etme fikrini öne sürüyor. Tarık Akan’ın ve Cüneyt Arkın’ın bu fikri kabul etmesiyle gerekli bütçe elde ediliyor, o sıralar sanayi bakanı olan Deniz Baykal’ın Tunçbilek’te çekim izni de vermesiyle, film hayata geçiyor.

Yılmaz Güney’le de yolları, Maden sayesinde böylesine kesişiyor. Tarık Akan filmi sansür kuruluna götürürken o sırada hapishanede olan Yılmaz Güney’i ziyaret ediyor. Yılmaz Güney de Maden’i izlemek istiyor ve Tarık Akan’dan kopyayı teslim alınca bir şekilde hapishane imkânlarını zorlayarak diğer mahkûmlarla beraber filmi izlemeyi başarıyor. Yılmaz Güney filmi çok beğeniyor ve Tarık Akan’a hapisten çıkınca beraber çok güzel işler yapacaklarını söylüyor. Sürü ve Yol, tüm bunların ardından hayatlarımıza giriyor.

Odatv.com

madenci cüneyt arkın madenciler günü maden