'GAFAM' çöküşte... 4 trilyon dolar eridi

GAFAM olarak adlandırılan, Google, Amazon, Facebook, Apple, Microsoft’un piyasa değerindeki erime yılbaşından beri sürüyor. Kayıplar 4 trilyon doları buldu. Yılbaşından bu yana GAFAM’ın toplam piyasa değerinin yüzde 40’ı erirken, en büyük kaybı yaşayan Facebook oldu.

'GAFAM' çöküşte... 4 trilyon dolar eridi

Pandemi ve beraberinde artan dijitalleşme rüzgarıyla birlikte değerlerine değer katan dünyanın en büyük teknoloji şirketleri, kayıp üstüne kayıp yaşıyor.

GAFAM olarak adlandırılan, Google, Amazon, Facebook, Apple, Microsoft’un bu yıl içinde yaşadığı toplam kayıplar 4 trilyon doları buldu.

10 TRİLYON DOLARDAN 6 TRİLYON DOLARA DÜŞTÜLER

Habertürk’ün haberine göre, 2022 yılı başında 10 trilyon doları geçen bu 5 teknoloji devinin toplam piyasa değeri, dün itibariyle 6 trilyon dolar seviyesine indi.

Yılbaşından bu yana en büyük kaybı piyasa değeri yüzde 70’ten fazla eriyen Facebook (Meta) yaşarken, Facebook’u yüzde 49’luk değer kaybıyla Amazon, yüzde 41’lik kayıpla Google (Alphabet) ve yüzde 33’lük kayıpla Microsoft takip etti.

Bu 5 dev şirket arasındaki en büyük şirket olan Apple’ın yılbaşında 3 trilyon dolara dayanan piyasa değeri ise son 10 ayda yüzde 28 azalarak, 2.1 trilyon dolara geriledi.

İŞE ALIMLAR DURDU, İŞTEN ÇIKARMALAR SÜRÜYOR

Küresel ekonomik büyüme ve enflasyon kaygıları nedeniyle bozulan teknoloji devlerinin finansal beklentileri, son dönemde işten çıkarma dalgasını da beraberinde getirdi. Apple ve Amazon işe alımları durdururken; Intel bin, Facebook ise 11 bin çalışanını işten çıkarma karar aldı.

Facebook CEO'su Mark Zuckerberg, çalışanlara yolladığı e-postada işten çıkarma gerekçelerini şu sözlerle açıkladı: "Maalesef olaylar beklediğim gibi gelişmedi. E-ticaretteki trendler pandemi öncesi trendlere dönmekle kalmadı, makroekonomik düşüş, artan rekabet ve reklamlardaki gerileme gelirimizin beklediğimden çok daha düşük olmasına yol açtı. Bu konuda hata yaptım ve sorumluluğu üzerime alıyorum."

Elon Musk tarafından satın alınmasının ardından artık özel bir şirket statüsüne giren Twitter’da da çalışanların yaklaşık yarısı ile yolların ayrılmasına karar verilmişti.

Odatv.com

microsoft apple facebook Amazon Google gafam