TOBB'un verileri göçü ortaya koydu... Vatandaşlık A.Ş.

Türkiye'de Temmuz ayında 8 bin 467 şirket kuruldu. Bunun 1425'ini yabancı şirketler oluşturdu. Kurulan şirketlerin yüzde 16'sını oluşturan şirketlerin 101'i Rus ve 97'si İran ortaklı oldu. Yabancı şirketlerin 632'si gayrimenkul acenteleri, 541'i işletme ve diğer idari danışmanlık sektöründe çalışacak. Danışmanlık şirketleri verdikleri reklamlarda Türkiye'nin gündemini bir süre meşgul etmişti. TOBB'un istatistikleri bu şirketlerin her köşe başında açıldığını ortaya koydu.

TOBB'un verileri göçü ortaya koydu... Vatandaşlık A.Ş.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, temmuz ayına ilişkin kurulan-kapanan şirket istatistiklerini yayımladı.

Buna göre, temmuzda bir önceki aya göre kurulan şirket sayısı yüzde 37,7, gerçek kişi ticari işletme sayısı yüzde 35,3, kooperatif sayısı yüzde 27,1 düşüş gösterdi.

Aynı dönemde kapanan şirket sayısı yüzde 39,9, kooperatif sayısı yüzde 33,9, gerçek kişi ticari işletme sayısı yüzde 27,3 azaldı.

Temmuzda geçen yılın aynı ayına göre kurulan şirket sayısı yüzde 23,9, kooperatif sayısı yüzde 8, gerçek kişi ticari işletme sayısı yüzde 2,9 arttı.

Bu dönemde kapanan şirket sayısında yüzde 53,7, gerçek kişi ticari işletme sayısında yüzde 4,8 artış olurken, kooperatif sayısında yüzde 30,3 düşüş meydana geldi.

3 İLDE ŞİRKET YOK

Söz konusu ayda kurulan şirket ve kooperatiflerin yüzde 85,6'sını limited şirketler, yüzde 12,9'unu anonim şirketler, yüzde 1,4'ünü ise kooperatifler oluşturdu. Şirket ve kooperatiflerin yüzde 41,4'ü İstanbul, yüzde 8,9'u Ankara, yüzde 5,2'si Antalya'da kuruldu. Temmuz'da Gümüşhane, Bayburt ve Ardahan dışındaki tüm illerde şirket kuruluşu gerçekleşti.

Geçen ay kurulan şirket ve kooperatiflerin 2 bin 935'i ticaret, 1168'i imalat ve 967'si inşaat sektöründe yer aldı. Kurulan gerçek kişi ticari işletmelerinin 585'i toptan ve perakende ticaret motorlu taşıtların ve motosikletlerin onarımı, 362'si inşaat, 179'u imalat sektöründe faaliyet göstermek üzere çalışmalarına başladı.

İNŞAAT İLK 3'TE

Temmuzda kapanan şirket ve kooperatiflerin 531'inin toptan ve perakende ticaret, motorlu taşıtların ve motosikletlerin onarımı 217'sinin imalat, 215'inin inşaat sektöründe faaliyet gösterdiği belirlendi.

Kapanan gerçek kişi ticari işletmelerinden 591'inin toptan ve perakende ticaret, motorlu taşıtların ve motosikletlerin onarımı, 218'inin inşaat, 144'ünün imalat sektöründe faaliyet gösterdiği kayıtlara geçti.

Temmuzda 121 kooperatif kurulurken bunların 79'u konut yapı, 17'si işletme kooperatifi, 13'ü tarımsal kalkınma kooperatifi olarak işbaşı yaptı.

YABANCI ŞİRKETLER

Geçen ay kurulan 1425 yabancı ortak sermayeli şirketin 101'i Rus ve 97'si İran ortaklı oldu.

İşbaşı yapan yabancı ortak sermayeli şirketlerin 145'i anonim, 1280'i limited şirket statüsünde faaliyet gösteriyor.

İDARİ DANIŞMANLIK

Ev karşılığı vatandaşlık tartışmasının ayyuka çıkması ile kurulan yabancı şirketlerin sektörü dikkat çekti.

Bu yıl kurulan şirketlerin 1664'ü belirli bir mala tahsis edilmemiş mağazalardaki toptan ticaret, 632'si gayrimenkul acenteleri, 541'i işletme ve diğer idari danışmanlık faaliyetleri sektöründe çalışacak.

Kurulan yabancı ortak sermayeli şirketlerin toplam sermayelerinin yüzde 81,2'sini yabancı sermayeli ortak payı oluşturdu.

İLGİLİ HABER: Türkiye’nin konuştuğu videodaki avukat Odatv’ye konuştu… Patron sınır dışı

TARTIŞMA YARATTI

Yabancılara oturma izni ve ehliyet alabilmek için danışmanlık hizmeti veren şirketler Türkiye'nin gündemini bir süre meşgul etmişti. Şirketler sosyal medyada yer alan videolarında, vatandaşlık ve ehliyet alabilmek için hizmet, oturma izni, evlilik yoluyla vatandaşlık, konut satışı dahil olmak üzere birçok alanda faaliyet gösterdiğine dikkat çekmişti.

Şirketlerin reklamları kamuoyunda tartışma yaratmıştı.

Odatv.com

vatandaşlık tobb