Televizyonlardaki pırlanta reklamları ekonomik krize rağmen yaygınlaştı

Gazeteci Sina Koloğlu sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımla son dönemde televizyon ekranlarındaki pırlanta reklam yoğunluğuna dikkat çekti. Ekonomik krize rağmen pırlanta reklamlardaki artışın sebebini araştıran Sina Koloğlu, firmaların altına alternatif olmak istediklerini ifade etti.

Televizyonlardaki pırlanta reklamları ekonomik krize rağmen yaygınlaştı

Gazeteci- müzisyen Sina Koloğlu sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımla televizyon ekranlarındaki pırlanta reklam yoğunluğunu verileriyle inceledi.

Sina Koloğlu, ekonomik sıkıntı içindeki bir ülkede ekranlarda bu kadar sık pırlanta reklamı olmasının ilginç olduğunu ifade ederek reklamlarda beş markanın öne çıktığını belirtti.

Koloğlu, Kocaeli Üniversitesi İletişim Bölümü Öğretim Üyesi Doç.Dr. Mert Gürer’in de bu konudaki görüşüne başvurdu. Gürer, “Pırlantanın altın karşısındaki değerli taş pazarında bilinirliğini artırmak, sadece evlenme aşamasında çiftler arasında gündeme gelen pırlanta tüketimini gündelik hayata yaymak, böylece, talep yelpazesini genişletmek düşünülmüş olabilir” ifadelerini kullandı.

Sina Koloğlu’nun sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşım şöyle:

“Eşim geçenlerde 'Amma çok pırlanta reklamı var' dedi. Ekonomik sıkıntı içindeki ülkenin ekranında bu kadar sık karşılaşmak ilginç. Merak ettim durum nedir diye. Medya Takip Merkezi'nden bir yıllık ekranda yer alan pırlanta reklamları verilerini istedim. Beş marka öne çıkıyor. Altınbaş ilk sırada (23879 adet reklam). Onu Zen Pırlanta takip ediyor (16081 adet). Bir yıl içinde tam 66 saat 23 dakika 01 saniye Altınbaş reklamı yayınlanmış mesela. En düşük olan markanın 5664 adet reklamı yayınlanmış, karşılığı 19 saatin üzerinde bir reklam süresi.

PROGRAM VE DİZİLERİN SPONSORU

'Kuşak reklamlar' yanı sıra asıl ilginç olanı hemen hemen bütün önemli dizi, film ve program kuşaklarının 'jenerik sponsoru' pırlanta markaları. Ekrandaki 40'ın üzerinde dizi ve programın sponsoru pırlanta markaları. Filmler için de böyle diyebiliriz. Bir yılda ekrana gelen 20 filmin 'jenerik sponsoru' olmuşlar (Bu rakam daha da yüksek olabilir gözümden kaçanlar olmuştur).

İKİ KANAL AĞIRLIKTA

Verilere baktığımda iki kanal öne çıkıyor. Bunlardan biri muhafazakar dar gelir grubunun kanalı da diyebiliriz. Hemen hemen bütün programları ve dizilerinin 'jenerik sponsoru' pırlanta markaları.

ALTIN YERİNE PIRLANTA

Kocaeli Üniversitesi İletişim Bölümü Öğretim Üyelerinden Doç.Dr. Mert Gürer; 'Pırlantanın altın karşısındaki değerli taş pazarında bilinirliğini artırmak, sadece evlenme aşamasında çiftler arasında gündeme gelen pırlanta tüketimini gündelik hayata yaymak, böylece, talep yelpazesini genişletmek düşünülmüş olabilir. Salgın süreci ile evde TV izleme davranışı yoğunlaştı. Pırlantayı lüks tüketim ürünü olmaktan çıkarıp, geniş kitlelere ulaşmak için gündüz kuşağı programlar veya diziler tercih edilmiş olması mümkündür' diyor. Reklam ve pazarlama konusunda marka bir isim dostum 'Millet evleniyor. Bu bitmedi, bazı markaları tenzih ederim, bazıları taş değil. Tozları sıkıştırıyorlar taş gibi duruyor. Bir evlilik hediyesi olarak makul fiyata da alınabiliyor' dedi.”

Televizyonlardaki pırlanta reklamları ekonomik krize rağmen yaygınlaştı - Resim : 1

Odatv.com

pırlanta ekonomi reklamlar Sina Koloğlu