Şeker fabrikalarını satanlar amacına ulaştı

Tarım ve Orman Bakanlığı, piyasada spekülasyon oluştuğunu iddia ederek şekerde ithalat kararı aldı...

Şeker fabrikalarını satanlar amacına ulaştı

Tarım ve Orman Bakanlığı, şekerde son günlerde spekülatif fiyat ve miktar hareketlerinin oluştuğunun gözlemlendiği açıkladı. Açıklamada, "Piyasa dengelerinin sağlanması ve spekülasyonların önlenmesi amacıyla şekerli mamul üreten imalatçılara şeker için tarife kontenjanı açılarak ithalat yetkisi verilmesine ilişkin çalışma başlatılmıştır" açıklaması yapıldı. Dört yıl önce devletin elindeki 25 şeker fabrikasından 13'ü özelleştirilmiş, fiyat belirleme gücü piyasaya bırakılmıştı.

Bakanlığın Şeker Dairesi Başkanlığı'nın sosyal medya hesabından konuya ilişkin paylaşım yapıldı.

Şeker Kanunu kapsamında, yurt içi şeker talebinin karşılanmasının, planlı üretim modeli olan kotalar vasıtasıyla gerçekleştirildiği anımsatılan açıklamada, şu ifadeler yer buldu:

"Bu çerçevede, pancar şekeri için 2021/2022 pazarlama yılında, ülke ihtiyacını karşılayacak düzeyde, Cumhurbaşkanlığı Kararı ile 2 milyon 632 bin 500 ton A kotası tahsis edilmiştir. Bu kotaya karşılık pancar şekeri üretimi ise 2 milyon 520 bin ton olarak gerçekleşmiştir."

Son üç pazarlama yılında yurt içine satılan A kotası şekerin, yurt içine satılabilen şeker miktarının, 2 milyon 455 bin ton, 2 milyon 468 bin ton, 2 milyon 507 bin ton olarak gerçekleştiği hatırlatılan açıklamada, "Bununla birlikte son günlerde spekülatif fiyat ve miktar hareketlerinin de oluştuğu gözlemlenmektedir. Piyasa dengelerinin sağlanması ve spekülasyonların önlenmesi amacıyla şekerli mamul üreten imalatçılara şeker için tarife kontenjanı açılarak ithalat yetkisi verilmesine ilişkin çalışma başlatılmıştır" ifadeleri kullanıldı.

ŞEKER FARBİKALARI SATILMIŞTI

TÜRKŞEKER’E ait 25 şeker fabrikasından 13’ünün özelleştirme ihaleleri 24 Haziran 2018 seçimleri öncesinde tamamlanmış, Özelleştirme Yüksek Kurulunca da (ÖYK) satışlar onaylanmıştı.

25 şeker fabrikasından 14’ü için özelleştirme kararı alınmış ve ihaleler yapılmıştı. Bunlardan Doğuş Çay, Niğde-Bor, Yozgat ve Afyon şeker fabrikalarını toplam 1 milyar 336 milyon liralık teklifiyle kazanmıştı.

Ilgın’ı 637 milyon lirayla Alteks, Çorum’u 528 milyon lira ile Safi Katı Yakıt, Tokat Turhal’ı 569 milyon TL ile Kayseri Şeker, Kırşehir’i 330 milyon lira ile Tutgu Gıda, Burdur’u 487 milyon lirayla Erser Grup- Sterk Plastik Ortak Girişim Grubu; Elbistan’ı 297 milyon lirayla Mutlucan Tuz Madencilik İnşaat Turizm Otomotiv Petrol Nakliye Sanayi ve Ticaret AŞ, birleştirilerek satışa çıkan Erzincan ve Erzurum Şeker Fabrikalarını 287 milyon lirayla Albayrak Turizm, Alpullu’yu 150 milyon lirayla Binbir Gıda, Muş’u 230.2 milyon lirayla MBD inşaat kazanmıştı.

Kastamonu şeker fabrikasının ihalesi ile yetersiz teklif gelmesi nedeniyle iptal edilmişti.

şekerde son günlerde spekülatif fiyat ve miktar hareketlerinin oluştuğunun gözlemlendiği belirtilerek şeker ithal edilmesi bu satışları akıllara getirdi.

Eğer söz konusu fabrikalar özelleştirilmeseydi, devlet eliyle piyasa regüle edilerek spekülasyonun oluşması engellenebilecekti. Özelleştirmenin ardından regülasyon aracı ortadan kalkınca mecburen şeker ithal etmek zorunda kalındı.

Odatv.com

Şeker fabrikalarını satanlar amacına ulaştı - Resim : 1
şeker fabrikaları