Merkez Bankası'nda erime sürüyor

Merkez Bankası rezervlerinde aralıkta hızlanan düşüş yeni yılda da devam etti. Bankanın brüt rezervi ocak ayının ilk haftasında 1,6 milyar dolar gerilerken, swap hariç net rezerv 56,9 milyar dolara geriledi.

Merkez Bankası'nda erime sürüyor

Merkez Bankası (TCMB) rezervlerindeki düşüş devam ediyor. Bankanın brüt rezervleri, 31 Aralık ile 7 Ocak arasındaki dönemde 1,6 milyar dolar düşüşle 109,4 milyon dolara geriledi. Bir önceki hafta rezervler 111,05 milyar dolar olarak kaydedilmişti.

Net rezervlerdeki erime de devam etti. 31 Aralık haftasında 8,3 milyar dolar olan net rezervler 7 Ocak haftasında 7,9 milyar dolara indi. Böylece TCMB'nin net uluslararası rezervleri Ağustos 2002'den bu yana yeni en düşük seviyelerdeki seyrini sürdürdü.

Banka, aralıkta 7,3 milyar dolarlık doğrudan, yaklaşık 9 milyar dolar da örtülü rezerv satışı yapmış ve döviz kurlarına müdahale etmişti. Bankanın swap hariç net rezervi aralıkta yaklaşık 19 milyar dolar azalmıştı.

YABANCI ÇIKIŞI SÜRÜYOR, YERLİ DÖVİZ BOZDURDU

Öte yandan, Ocak ayının ilk haftasında yabancılar Borsa İstanbul’da nette 142,9 milyon dolarlık hisse sattı. Bu dönemde yabancıların net tahvil satışı ise 71,6 milyon dolar oldu.

Yurt içi yerleşiklerin döviz mevduatı, 7 Ocak haftasında stok olarak 2,8 milyar dolar azaldı. Parite etkisinden arındırılmış düşüş 2,2 milyar dolar oldu.

Odatv.com

merkez bankası rezerv dolar döviz net rezevler