Kademe ayarının ardından herkes bu soruya yanıt arıyor... Faturalarda indirim aldatmacası | ODATV ÖZEL

Elektriğe yılbaşında yüzde 50 ile yüzde 125 arasında gelen zamların ardından vatandaşların tepkisi çığ gibi büyüdü. Tepkilerin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamasının ardından kademe ayarı yapıldı. Peki kademe ayarı ne anlama geliyor? Elektrik faturalarında indirim olacak mı? EMO Yönetim Kurulu üyesi Mehmet Özdağ Odatv'ye yorumladı.

Kademe ayarının ardından herkes bu soruya yanıt arıyor... Faturalarda indirim aldatmacası | ODATV ÖZEL

2022'nin ilk saatlerine vatandaşlar üst üst zamlarla girdi. 150 KiloWatt'a(KW) kadar olan elektrik tüketimleri yüzde 50 zamlanarak 1,37 TL, 150 KW'ın üzerindeki kısım için ise elektrik tüketiminin birim fiyatı yüzde 125 zamlanarak 2,06 TL oldu. Ayrıca Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'ndan (EPDK) yapılan açıklamada, yeni yılla beraber kademeli tarife uygulamasına geçildiği bildirildi.

Yapılan zamların ardından tepkiler üst üste geldi ve vatandaşlar faturalara isyan etti.

İLGİLİ HABERLER

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 31 Ocak'taki Kabine Toplantısı'nın ardından açıklamalarda bulundu. Erdoğan açıklamasında toplumun tüm kesimlerinden tepki toplayan elektrik zamlarıyla ilgili, "Enerji piyasalarında sürdürebilirliği sağlamak için tarifelerde zorunlu düzenlemeye gitmek durumunda kaldık. Vatandaşlarımızın şikayetleri üzerine ilgili kurumlara elektrik faturalarının yeniden düzenleme talimatını verdik. Bu çerçevede aylık tüketimi 150 kilowattan 210 kilowata çıkartıyoruz" ifadelerini kullandı.

Çok sayıda internet sitesi ve gazete Erdoğan'ın açıklamalarını indirim olarak yorumladı. Peki gerçekte ne oldu, faturalarda indirim olacak mı?

EMO YÖNETİM KURULU ÜYESİ ODATV'YE KONUŞTU

Konuyla ilgili Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Yönetim Kurulu üyesi Mehmet Özdağ Odatv'ye konuştu.

Yapılan düzenlemenin sadece elektrik faturalarında manevra olduğunu söyleyen Özdağ, "Ortada bir indirim falan yok, nerede indirim? Faturalarda geri adım attılar. Elektriğin birim fiyatında indirim yapılmadı. Tepkiler üzerine manevra yaptılar" ifadelerini kullandı.

Kademe ayarının ardından herkes bu soruya yanıt arıyor... Faturalarda indirim aldatmacası | ODATV ÖZEL - Resim : 1
Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Yönetim Kurulu üyesi Mehmet Özdağ

"ARALIK VE ŞUBAT FATURANIZI KARŞILAŞTIRIN, ZAMMI GÖRÜRSÜNÜZ"

Özdağ, Şubat ayıyla beraber kademe tarifesindeki değişiklikle 250 TL'lik faturanın 200 TL'ye gerileceğini söyleyerek, "Bu yanıltıcı gelmesin. Zammı karşılaştırmak için bir Aralık ayı faturanıza bakın, bir de Şubat ayı faturanıza. 100 TL'lik fatura 200 TL oldu" dedi.

Yapılan kademe değişikliğinden sanayinin, esnafın ve tarım sektörünün etkilenmeyeceğini söyleyen Özdağ, "Bu gruplar zamdan çok etkilenecek" dedi.

"İNSANLARIN PSİKOLOJİSİ BOZULDU"

"210 KW bir aile için yeterli mi?" sorusuna ise Özdağ, "EMO 4 kişilik ailenin elektrik tüketimini en az 230 KW olarak açıkladı. Bu limitin yetip yetmemesi günlük alışkanlıklara bağlı. Elektrikle ısınmayıp, kombiyi 24 saat açık tutmazsak, tost makinesi kullanmazsak, kettleda su ısıtmazsak, fön makinesi kullanmazsak yetme ihtimali var. Son zamların ardından ben evde kettle kullanmayı bıraktım. İnsanların psikolojisi bozuldu bu faturalar yüzünden" ifadelerini kullandı.

Gürkan Karakullukçu

Odatv.com

elektrik kademe erdoğan açıklama elektrik mühendisleri odası epdk gürkan karakullukçu mehmet özdağ elektrik zam elektrik indirim elektrik faturaları kabine toplantısı