Güney Kore'den para geldi

Güney Kore ile Ağustos 2021'de imzalanan swap anlaşması kapsamında 780 milyon dolar, Merkez Bankası kasasına girdi. Merkez Bankası'nın Çin, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri ile de swap anlaşmaları bulunuyor.

Güney Kore'den para geldi

Merkez Bankasının analitik bilanço ve rezerv verilerinden derlenen rakamlara göre Güney Kore ile 2021 Ağustos ayında yapılan swap anlaşması kapsamında 780 milyon dolar geçen hafta hesaplara geçti.

Güney Kore ile Türkiye arasındaki swap anlaşması Ağustos 2021’de imzalanmıştı. Merkez Bankası’nın Çin ile 6 milyar dolar, Katar ile 15 milyar dolar, Birleşik Arap Emirlikleri ile yaklaşık 5 milyar dolar ve Güney Kore ile de 2 milyar dolar olmak üzere toplam 28 milyar dolar karşılığı swap anlaşması bulunuyor.

TCMB swap anlaşmalarından çok son dönemde rezerv para birimi cinsi mevduat depo hesapları da artıyor. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da rezervlerde artışın yaşandığı sırada “dost ülkeler destekliyor” demişti.

Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi Socar’ın Merkez Bankası’nda 1 milyar Euro tutarında mevduat/depo hesabı bulunurken hangi merkez bankası olduğu henüz açıklanmayan yaklaşık 2 milyar dolar mevduat/depo hesabı daha rezerve geçen ay girmişti.

Son dönemde rezervleri destekleyen bir başka öne çıkan işlem ise Rus Rosatom’un nükleer santral inşası için iki defada yaklaşık 5 milyar dolarlık aktarımı olmuştu. Bu işlem aynı dönemde yaklaşık 6.1 milyar dolarlık swap olarak TCMB’ye gelmişti.

Piyasalar 20 milyar dolarlık santral için Rosatom’un önümüzdeki dönemde yeni kaynak aktarımı yapıp yapmayacağını da izliyor.

Odatv.com

dolar para swap Güney Kore merkez bankası