FED kritik faiz kararını açıkladı

Fed Şubat ayı toplantısında politika faizini 25 baz puan artırdı. Bloomberg’in anketine katılan ekonomistlerin medyan tahmini de bu yöndeydi. Böylece politika faizi yüzde 4,5-4,75 aralığına çıktı. Karar oybirliğiyle alındı...

FED kritik faiz kararını açıkladı

ABD Merkez Bankası 2 günlük toplantı sonrası merakla beklenen faiz kararını açıkladı. FED beklendiği gibi faiz artış hızını yavaşlattı ve 25 baz puanlık artış yaptı. Faiz artışlarının devam etmesinin uygun olacağı belirtildi.

FED Şubat ayı toplantısında politika faizini 25 baz puan artırdı. Bloomberg’in anketine katılan ekonomistlerin medyan tahmini de bu yöndeydi. Böylece politika faizi yüzde 4,5-4,75 aralığına çıktı. Karar oybirliğiyle alındı.

Açıklamada önceki metinden farklı olarak enflasyonun kısmen gevşediği ancak hala yüksek kalmaya devam ettiği belirtildi. Bu görüş, yetkililerin enflasyonda zirvenin görüldüğüne inandığı sinyali veriyor.

Yetkililer faiz artışlarının devam etmesinin uygun olacağı görüşünü yineledi.

Karar metninde son göstergelerin harcama ve üretimde ılımlı büyümeye işaret ettiği, işsizlik oranının düşük kalmaya devam ettiği ifade edildi. Enflasyon risklerinin son derece dikkatle izlendiği vurgulandı. FED, para politikasında ‘kümülatif sıkılaşmayı’ gecikmeli ekonomik etkileri ile dikkate alacağını da yineledi.

Para politikası metninden Kovid-19 salgını ve tedarik zinciri sorunlarına yapılan atıflar çıkartıldı.

Yüksek enflasyonla mücadele için geçen sene 4 kez 75’er baz puanlık artış yapan Fed Aralık ayında ise artış hızını yavaşlatarak 50 baz puanla yola devam etmişti.

Enflasyonda görülen ılımlı yavaşlama ve ekonomik aktivitedeki belirgin soğuma nedeniyle faiz artış hızının yavaşlaması bekleniyordu. Fed yetkilileri de son dönemde yaptıkları açıklamalarda sıkılaşmanın yavaşlaması gerektiğine yönelik mesajlar vermişti.

Odatv.com