Londra borsası "out" Fransa borsası "in" Avrupa'da borsa piyasası el değiştirdi

İngiltere, Avrupa`nın en büyük hisse senedi borsası olma unvanını Fransa`ya kaptırdı. İngiltere, Brexit referandumu öncesinde Fransa'nın 1,5 trilyon dolar önündeydi.

Londra borsası "out" Fransa borsası "in" Avrupa'da borsa piyasası el değiştirdi

Ekonomik büyüme endişelerinin İngiliz varlıkları üzerinde yarattığı baskı ve Çin'in Covid-19 tedbirlerini gevşetmesinin Fransa'nın lüks markalarının üreticilerinin hisselerine değer kazandırması Paris'in Londra'yı geçerek Avrupa'nın en büyük hisse senedi borsası unvanını almasını sağladı.

Bloomberg haber ajansı verilerine göre, kayıtların tutulmaya başlandığı 2003 yılından bu yana Paris ilk kez Londra'yı geride bıraktı.

Enflasyonun yükselmesiyle İngiltere'nin bu yıl resesyona girmesi bekleniyor.

Bloomberg'in hesaplamalarına göre İngiliz hisselerinin toplam değeri 2.821 trilyon dolar iken Fransız hisselerinin değeri 2.823 trilyon dolar civarında.

Yahoo Finance'e göre 2016'daki Brexit referandumu öncesinde iki borsanın büyüklükleri arasında 1,5 trilyon dolarlık fark vardı.

Tüketicilerin harcamalarını kısıtlaması ve işletmelerin yüksek maliyetlerle mücadele etmesi nedeniyle İngiltere'nin orta ölçekli şirketlerinin hisseleri özellikle kötü durumda.

FRANSA HİSSELERİ YÜKSELİŞE GEÇTİ

Orta ölçekli şirketlerden oluşan Londra'daki FTSE 250 hisse endeksi son 12 ayda neredeyse yüzde 17 oranında geriledi.

En büyük düşüşü yaşayanlardan biri olan Marks & Spencer yüzde 40 değer kaybetti.

İngiliz firmaları ayrıca eski başbakan Liz Truss'ın ara bütçesinden bu yana sterlindeki düşüşten de etkilendi, mal ve hammadde ithalatı daha pahalı hale geldi.

Buna karşın Bloomberg'e göre, döviz hareketleri de Fransız şirketlerinin lehine işledi.

Fransa borsası, özellikle Çin'de talepteki toparlanma sayesinde de desteklenen lüks mal üretimindeki canlanma ile gelişti.

Moda markası Louis Vuitton'un sahibi olan LVMH'nin hisseleri son altı ayda yüzde 22 artarken, Hermes yüzde 37 yükseldi.

İNGİLTERE EKONOMİK OLARAK PANDEMİ ÖNCESİNE GÖRE DAHA KÜÇÜK

Bloomberg verilerine göre, Çinli müşteriler pandemi öncesinde lüks mallara yönelik küresel talebin yaklaşık yüzde 35'ini oluşturuyordu.

Diğer ülkelerde olduğu gibi İngiltere'de de enerji ve gıda fiyatları bu yıl Ukrayna'daki savaşın da etkisiyle yükseldi.

Ara bütçenin açıklanması sonrasında İngiltere'nin borçlanma maliyetleri artmış, Merkez Bankası faiz oranlarını yükseltmiş, ipotekli kredi maliyetlerinde keskin bir artış olmuştu.

Bu durum, İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden çıkmasından (Brexit) bu yana sürekli zayıflayan sterlin ve zayıflayan ticaret başta olmak üzere ekonomideki mevcut sorunları ağırlaştırdı. İngiltere, ekonomisi hala pandemi öncesine göre daha küçük olan tek G7 ülkesi.

Temmuz ve Eylül ayları arasında İngiltere ekonomisi yüzde 0,2 oranında küçüldü. İngiltere Merkez Bankası, ülkenin kayıtlar tutulmaya başladığından bu yana en uzun resesyonla karşı karşıya olduğu uyarısında bulundu.

Geçtiğimiz yıl Amsterdam, Avrupa'nın en büyük finansal ticaret merkezi olarak Londra'yı geride bırakmıştı; ancak bu, şirketlerin değil işlem gören hisselerin toplam değerine dayanıyordu.

Odatv.com

Fransa İngiltere paris Londra borsa Avrupa