Zelenski'den Türkiye'ye nükleer tehdit

Rusya – Ukrayna Savaşı’nın ortasında kalan Zaporijya Nükleer Santrali, Ukrayna’nın askeri hedeflerinden birisi oldu. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, “Gerekirse oradaki Rus askerlerini vururuz” dedi. Ancak santral zarar görürse, radyasyon Türkiye’ye de ulaşacak.

Zelenski'den Türkiye'ye nükleer tehdit

Rusya – Ukrayna Savaşı’nda “nükleer şantaj” iddiaları gündemde. 4 Mart’ta, savaşın başlamasından sadece 8 gün sonra Rusya’nın kontrolüne geçen Zaporijya Nükleer Santrali, Ukrayna’nın askeri hedeflerinden biri oldu.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, yaşananlardan dolayı Rusya’yı suçladı ve “gerekirse vururuz” dedi: “Rusya, nükleer santralin içine ağır silahlar koyuyor. Oradan Ukrayna ordusuna ateş açmaya devam ederlerse, santraldeki Rus askerlerini vururuz.”

Zelenski'den Türkiye'ye nükleer tehdit - Resim : 1
Zaporijya Nükleer Santrali

Ancak Rusya, Zaporijya Nükleer Santrali’nde sadece Jandarma gücü olan Rosgvardiya’nın güvenlik amacıyla bulunduğunu ve santralde ağır silah bulunmadığını açıkladı. Rusya Savunma Bakanlığı, 19 Ağustos’un kritik olduğunu iddia etti: “Ukrayna ordusu, 19 Ağustos ve sonraki günlerde, Zaporijya Nükleer Santrali’nde provokasyon gerçekleştirebilir.” Ukrayna ise bu iddiayı reddetti.

FELAKET TÜRKİYE’Yİ DE VURACAK

Eğer Ukrayna, Rus kontrolündeki Zaporijya Nükleer Santrali’ni vurursa, nükleer felaketin etkileri Türkiye’ye kadar ulaşacak.

Çernobil, Türkiye’ye yaklaşık bin 100 kilometre mesafedeydi. Zaporijya Nükleer Santrali ise 650 kilometre uzaklıkta.

Eğer santral Ukrayna tarafından vurulursa, yayılacak radyasyon miktarı, santralde meydana gelen hasarla doğru orantıda olacak.

Ufak bir hasar ve sızıntı olursa, zararlı radyasyon Ukrayna’nın Karadeniz kıyılarına kadar ulaşacak ve hem bölgedeki insanları hem de deniz canlılarını olumsuz etkileyecek.

Ancak santralin soğutma birimlerine yahu güç reaktörlerine yönelik sığınak delici bombalarla tahrip gücü yüksek bir saldırı yapılırsa, reaktörde erime meydana gelebilir. O zaman tıpkı Çernobil felaketinde olduğu gibi, hem Türkiye’ye, hem Rusya’ya hem de Avrupa’ya çok fazla radyasyon yayılacak.

Zaporijya Nükleer Santrali’nde büyük bir felaket yaşanırsa, radyasyon bulutları Türkiye’nin Karadeniz kıyılarına, İstanbul’a ve hatta iç Anadolu’ya kadar gelebilir. Rüzgara bağlı olarak Zaporijya radyasyonu, Türkiye’nin birçok bölgesine yayılabilir. Hem Ukrayna’daki, hem Türkiye’deki tarım ürünleri o sene radyasyondan zehirlenir.

Zelenski'den Türkiye'ye nükleer tehdit - Resim : 2

Bu senaryoda radyasyon hem Doğu Avrupa ülkelerini hem de Moskova’yı vuracak kadar kuvvetle yayılacak.

SANTRALİN İÇİNDEN İLK GÖRÜNTÜ

Zaporijya Nükleer Santrali’nde çalışan bir mühendis, santralde bulunan Rus askeri araçlarını gizli çekimle görüntüledi.

Videoda Rusya’nın Jandarma birimi Rosgvardiya’ya ait kamyonlar görüldü. Ancak Ukrayna’nın iddia ettiği ağır silahlar görülmedi.

Rusya, santralin askeri amaçla kullanılmadığını ve nükleer santral güvenliği için Rosgvardiya’nın bölgede çok sıkı güvenlik önlemleri aldığını açıklamıştı.

Odatv.com

rusya ukrayna savaşı nükleer