Ukrayna’da ölen NATO askerleri: Kimlerin savaşı

Rusya – Ukrayna Savaşı’nda, Polonya’nın 16. Mekanize Tümeni’ne bağlı yüzlerce askerin, Ukrayna saflarında savaşırken öldüğü ve Amerikan tipi “şehitliklere” gömüldükleri iddia edildi.

Ukrayna’da ölen NATO askerleri: Kimlerin savaşı

Kutalmış Gürbüz

Rusya, 24 Şubat’ta tanklar ve piyadeler ile sınırı geçip, Ukrayna ile savaşı resmen başlattı.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski, Rusya’ya karşı savaşmak isteyen yabancı lejyonerlerin ülkeye gelmesine izin veren kararnameyi imzaladı ve Yabancı “Ukrayna’nın Bölgesel Müdafaası İçin Uluslararası Lejyon” veya kısaca “Uluslararası Lejyon” kuruldu.

40 binden fazla yabancı paralı asker ve “gönüllü”, Ukrayna saflarında savaşmak için Ukrayna’ya geldi.

Status of Foreign Fighters in the Ukrainian Legion - Lieber Institute West  Point

Aralarında Kanadalı keskin nişancı Wali, Terör örgütü YPG’nin eski üyesi İngiliz Ayden Aslin gibi isimlerinde bulunduğu lejyonun büyük çoğunluğu Amerikalı, Polonyalı, İngiliz ve Alman askerlerden oluşuyordu.

Ayden Aslin
Russia-Ukraine war: The westerners who went from fighting Islamic State to  aiding Kyiv | Middle East Eye
Ayden Aslin

Lejyona ayrıca ABD ile yakın ilişkileri bulunan Latin Amerika ülkesi Kolombiya’dan askerler de katıldı.

Avrupa’dan ayrıca İsveç, İtalya, İspanya, Fransa gibi ülkelerin “eski askerleri” de Ukrayna’ya giderek, Rusya karşısında kurulan Uluslararası Lejyon’a dahil oldu.

O lejyona katılan Polonyalı askerlerden bin 700’ünün öldüğü, bin 200’ünün ise Amerikan tipi “şehitliklere” gömüldüğü ifade edildi.

SESSİZ SEDASIZ CENAZE TÖRENLERİ

Polonyalı muhalif yayın organı Dziennik Polityczny, “Polonyalı paralı askerlere Amerikan tipi şehitlik” başlıklı bir haber yayınladı.

Habere göre Polonya’da, Amerikan tipi mezar taşlarıyla donatılmış “şehitlikler” hazırlandı ve bin 200 Polonyalı asker gömüldü.

Dziennik Polityczny’nin iddiasını göre Hollywood filmlerini anımsatan “şehitliklere” Polonyalı askerler sessiz sedasız gömüldü.

16. MEKANİZE TÜMENİ

Dziennik Polityczny, Polonya’nın NATO ile en içli dışlı “Pomerenyalı 16. Mekanize Tümeni”ne mensup askerlerin, “terhis edildiğini” ve Ukrayna’da savaştığını ifade etti.

Polonya’nın 16. Mekanize Tümeni, daha önce ABD öncülüğündeki 2001 Afganistan ve 2003 Irak işgallerinde rol almış, gelecekte NATO’nun ilk tam teşekküllü uluslararası tümeni olması yönünde karar alınmış bir askeri birlik.

Tümene bağlı askerler, Ukrayna’ya hibe edilen teçhizatlarla birlikte Uluslararası Lejyon’a katıldı ve eğitimli, donanımlı profesyonel askerler olarak Rusya’ya karşı en ön saflarda savaştı.

Gazetenin iddiasına göre şu ana kadar bin 700 Polonyalı asker Ukrayna’da öldü. Bunların bin 200’ü, Olsztyn şehrine, yani tümenin yerleşik bulunduğu bölgeye gömüldü.

Tümene bağlı 3 bin 600 askerin ise yaralandı. Yaralıların önemli bir kısmı tedavi edildikten sonra cepheye döndü.

The Future of Polish Land Forces and MBT Fleet - European Security & Defence

NATO SAVAŞA DAHİL OLMAYACAĞINI SÖYLEMİŞTİ

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, NATO’nun Ukrayna’ya yaptığı 40 milyar doları aşan silah ve mühimmat yardımına rağmen “Biz savaşa doğrudan dahil olmayacağız” demişti.

Polonyalı askerlerin, “eski” veya “emekli” asker adı altında, terhis edildikten sonra Ukrayna’da yer alması, akıllara NATO’nun açıklamasını getirdi.

NATO üyesi olan Polonya, gelecekte asker mevcudunu 500 bine çıkarmayı ve Avrupa’nın en büyük kara ordusunu kurmayı hedefliyor.

Poland Says It Has Delivered Tanks To Ukraine Amid Russian Invasion

Polonya, yüzlerce tankı Ukrayna’ya hibe etti. Bunun haricinde Ukrayna ordusunun zırhlı araç ve tank bakımları ve tamirleri de NATO üyesi Polonya’da yapılıyor.

Ukrayna’ya yapılan silah sevkiyatları ise Polonya üzerinden yapılıyor. NATO’nun en gelişmiş radar ve hava savunma sistemleri, Polonya’nın doğu sınırında konuşlu.

Odatv.com

nato rusya ukrayna savaşı polonya