Rusya'dan AB'ye giriş yasağı

Rusya Dışişleri Bakanlığı temsilcileri, Avrupa Birliği (AB) ülkelerinden ülkeye girişi yasaklanan temsilcilerinin listesini genişlettiklerini duyurdu.

Rusya'dan AB'ye giriş yasağı

Rusya Dışişleri Bakanlığı'nın yaptığı açıklamaya göre, alınan bu kararın karşılıklılık ve parite ilkesi temeli kapsamında verildiği bildirildi.

Brüksel hükümeti, Rusya tarafından ülkeye girişleri yasaklandı. Brüksel hükümeti, yapılan bu hamlede kayıtsız kalmayacaklarını bildirildi.

Rusya hükümeti yetkilileri, AB'nin düzenli asılsız suçlamalar dahilinde geçişte Rusya vatandaşlarının ve kurumlarının haklarını kısıtlayan kararlar alındığını söyledi.

Açıklamada, "Rusya’nın misilleme tedbirleri, her şeyden önce dünyanın çeşitli bölgelerinde faaliyet gösteren ve nedense Brüksel’deki Avrupalı yetkililerde alerjiye yol açmayan bazı Avrupalı özel askeri şirketlerin liderlerini kapsıyor" ifadelerine yer verildi.

Rusya Dışişleri, "Brüksel’i, Rusya ve müttefiklerine karşı, uluslararası hukuku bozan ve açıkça bir çıkmaz sokak olan yaptırım politikasını bırakmaya çağıran duyarlı Avrupalıların giderek daha gür çıkan seslerini dinlemeye davet ediyoruz. Bu, Avrupa-Atlantik bölgesinde istikrar ve güvenliğin yeniden sağlanması için önemli bir ön koşul olur" değerlendirmesini yaptı.

AB: BU KARARIN UYGUN KARŞILIĞI OLACAK

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell yaptığı açıklamada, "AB, Rus makamlarının bu kararından üzüntü duymaktadır" dedi. Borrell kararın yasal dayanağının bulunmadığını da sözlerine ekledi.

Açıklamada, "Bu kararın uygun karşılığı olacaktır. Rusya, bu kararla birlikte gerginliğin azaltılmasına katkı sağlamak yerine Avrupa'da gerilim iklimini körüklemektedir" ifadeleri kullanıldı.

Odatv.com

dünya brüksel politika sınır Avrupa Birliği Rusya dış işleri