Putin ve kurmayları Rusya'nın yol haritasını anlattı

Putin ve kurmayları Rus gazetesi Vedomosti'ye başta ABD olmak üzere Batılı ülkeler tarafından uygulanan ambargolara karşı planlarını anlattı

Putin ve kurmayları Rusya'nın yol haritasını anlattı

Rusya’da başta Putin olmak üzere üst düzey yetkililer gelecekteki dünya ve yaptırımlardan bahsetti. Rusya şu anda Ukrayna krizinden dolayı savunmada olduğu söylenebilir. Yetkililer Ukrayna-Rusya savaşını Ukrayna ile değil, Batı ile gerçekleştirildiğini düşünüyor. Ayrıca Rus toplumu da bu konuda konsolide olmuş durumda. Peki Rus yetkililer bu konularda ne düşünüyor?

AVRASYA BİRLİĞİ KURULMALI

Başkan Putin, Avrasya Ekonomik Topluluğu üyesi Çin, Hindistan ve diğer ülkeleri içerecek büyük bir Avrasya Topluluğu kurulması gerektiğini ifade ediyor. Putin, bu ortaklığın parçası olarak DTÖ kurallarının uygulanmasını öneriyor. Devlet başkanı 1. Avrasya Ekonomik Form’unda bu konuyu dile getirmişti. Putin, Batılıların Rus karşıtı politikalarını dar görüşlülükle suçluyor. Küresel ekonomik paradigmaların Rusya’yı haklı çıkardığını niteliyor. Buna örnek olarak da tedarik zincirinin bozulmasını, artan işsizliği, enflasyonu ve gıda sektöründe yaşanan yeni krizleri gösteriyor. Bilindiği üzere son zamanda Rusya’nın ulusal para birimi Ruble Dolar karşısında değer kazandı. Yaptırım karşıtı politikalarını tavizsiz olarak niteleyen devlet başkanı, “Dünyada bağımsız politika üretmek isteyen ülkelerin çoğaldığını” dile getirdi. İthal ikameci modelin geliştirileceğinin haberini veriyor.

MEDVEDEV VE ÇOKLU EKONOMİK PARADİGMA

Rus Girişimcilik Günü’nde birçok Rus yetkili açıklamalarda bulundu. Bunlardan birisi de Dimitry Medvedev. Eski devlet başkanı ithal ikameci ismin yerine teknolojik egemenlik ifadesinin kullanılmasını uygun buluyor. Ona göre; ithal ikameci terimi Rusya’nın prestijini sarsıyor dedi. Ona göre; dünya Avrupa ve ABD’den ibaret değil. Diğer ülkelerle ortaklık kurulmalı. Medvedev bu ülkelerin yaptırımlardan dolayı Rusya ile işbirliği yapmaya korktuğunu itiraf etti.

MİŞUSTIN: KOBİLER GÜÇLENDİRİLECEK

Hükümet Komisyonun bir ziyaret toplantısında konuşan Başbakan Mihail Mişustin Rusya’ya yapılan yaptırımları eşi benzeri görülmemiş olarak nitelendirdi. Bu yaptırımlardan en çok küçük ve orta ölçekli işletmelerin etkilendiğini söyledi. Başbakan bu yaptırımlardan sonra yenilikçi fikirlerin doğduğunu ve KOBİ’lerin gelişmeye başladığını iddia ediyor. Rusya’da Nisan 2022 itibariyle KOBİ’lerin sayısı 6 milyonu aştı. Hükümet KOBİ’leri desteklemek için yeni ekonomi paketleri açıkladı.

SOBYANIN: KRİZ DEĞİL FIRSAT

Rusya’nın Liderleri yarışmasının finaline katılan Moskova Belediye Başkanı Sergei Sobyanin her krizin aynı zamanda yeni fırsatlar ortaya çıkardığını söyledi. Onun formülüne göre; Rusya hem fırsatlar hem de krizler ülkesidir. Rusya devrimler ve savaşlar ülkesidir ama sonunda zaferi mutlaka Rusya kazanır. Belediye başkanı Birinci Dünya Savaşı ve Devrim döneminde yaşanan acıların yanında Rusya’ya uygulanan yaptırımların bir şey ifade etmediğini belirtirken yapılması gerekenin Putin’in etrafında konsolide olmaktır dedi.

KORTUNOV: RUSYA VAZGEÇMEYECEK

Rusya Uluslararası İlişkiler Konseyi Genel Müdürü Andrey Kortunov Rusya’ya düşmanca davranıldıkça toplumda farkındalığın arttığını ve tartışıldığını söylüyor. Ona göre; Bu yaptırımlardan Rusya değil, Batı etkilenecek ve Rusya politikalarından asla vazgeçmeyecektir. Batılıların amacı Rus ekonomisine ellerinden geldiğince zarar vermek. Ancak Batılılar kendi aralarında yaptırımlar konusunda henüz anlaşabilmiş değiller. Örneğin; Rusya ile en çok ticaret yapan ülkelerden Türkiye, Çin, Hindistan yaptırımlara katılmadı.

KOSTIN: KARŞI YAPTIRIM UYGULANMALI

Sivil Toplum Geliştirme Fonu Başkanı Konstantin Kostin, Rusya’nın lider Putin’in etrafında birleşerek karşı yaptırımlar uygulaması gerektiğini öneriyor. Asıl soru şu olmalı diyor: “Rusya en hızlı ve travmatik olmadan nasıl sisteme entegre olabilir.” Kostin’de Putin ve Medvedev gibi “ithal ikameci yahut teknolojik egemenliğe” geçişi savunuyor.

Çeviren: Dr. Girayalp Karakuş
Odatv.com

Rusya