İngiltere şokta: Rusya 2 günde harcıyor

Rusya'nın Ukrayna'da 2 günde kullandığı mühimmatın, İngiltere ordusunun elindeki bütün mühimmatlardan daha fazla olduğu ortaya çıktı.

İngiltere şokta: Rusya 2 günde harcıyor

24 Şubat'ta başlayan Rusya - Ukrayna Savaşı sırasında Batı devletleri, mevcut cephaneliklerindeki birçok silahı, tankı, zırhlı aracı ve mühimmatı Ukrayna'ya hibe etti. NATO üyesi ülkelerin sadece hibe olarak Ukrayna’ya gönderdiği askeri yardım, 40 milyar doları geçti.

For first time, Ukraine showcases its American-made Javelin missiles

ABD, dünyanın en pahalı ve en ileri teknoloji tanksavar füzesi Javelin’den en az 10 bin adet Ukrayna’ya verdi. Hava savunma füzesi olarak ise 10 binden fazla Stinger hibe etti. Bunlar, ABD ordusunun cephaneliklerinde bulunan Javelin ve Stinger mevcudunun üçte birine tekabül ediyordu. İngiltere ise, NLAW tanksavar füzelerinden binlerce hibe ederek, kendi envanterini tüketti.

Öte yandan Avrupa devletleri, ellerindeki tank, obüs, tanksavar füzesi, uçaksavar füzesi, piyade tüfeği, çelik yelek, miğfer, taktik ekipman, iletişim cihazı, ilk yardım malzemesi ve milyonlarca ton mühimmat olmak üzere, Ukrayna’ya yüklü miktarda askeri yardım yaptı.

Ukraine Aid Tracker: Mapping the West's support to counter Russia's  invasion - Atlantic Council

İngiliz gazetesi Financial Times’ın haberine göre bu yardımlar, Batı’nın zayıflığını ortaya koydu: Askeri üretim kapasitesi oldukça düşük.

SOĞUK SAVAŞ SONRASI YANLIŞ POLİTİKA

1991’de Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği dağıldı ve Soğuk Savaş sona erdi. Batı bloku, NATO bünyesinde genişledi ve mevcudu 10 olan NATO üyeleri, kısa sürede 30’a çıktı.

NATO ülkelerinde, büyük ölçekli bir savaşa hazır sadece iki ülke kaldı: ABD ve Türkiye. Geri kalan ülkeler, küçük bir ordu, profesyonel hava kuvvetleri ve az sayıda ileri teknoloji silah temini yöntemini tercih etti.

Bu sebeple NATO üyesi ülkelerin orduları, az sayıda, isabet oranı çok yüksek akıllı mühimmatlara yöneldi. Asker sayısıyla birlikte silahların da sayısı azaldı. Türkiye ve ABD dışında, gerçek bir savaşı kaldırabilecek sayıda, yani binden fazla obüs topuna sahip NATO üyesi ülke kalmadı.

NATO ülkeleri, bu yöntemle sadece terörist gruplar ve düzensiz militan grupları ile savaşmayı tercih etti. Irak ve Afganistan işgalleri ile bu savaş yöntemini geliştiren Avrupalı NATO üyeleri, silah satın alımını bu yönde yaptı.

Military briefing: Ukraine war exposes 'hard reality' of west's weapons  capacity | Financial Times

Batılı silah şirketleri, çok ileri teknoloji ancak sayıca az silah ve mühimmat üretimine göre şekillendi, zira özel sektör talebe göre gelişiyordu. Sonuç olarak Batı orduları, silahlarını, savaş araçlarını ve uçaklarını kaybetmeyecekleri, her daim koruyacakları, bu sebeple çok az sayıda silaha sahip olmalarının yeteceğine kanaat getirdi. Batılı silah firmaları da bu talebe yönelik üretim bantları kurdu.

Bu üretim bantlarının, Ukrayna’ya hibe edilen silahları üç yıl içinde bile doldurmaya yetmeyeceği ortaya çıktı.

Batılı uzmanlar, Ukrayna’ya yapılan 40 milyar doları aşkın askeri yardımın yerine cephaneliklerin tekrar doldurulması için, yeni fabrikalar, üretim bantları ve yüksek miktarda yatırıma ihtiyaç olduğunu vurguladı: “Böyle olmasını beklemiyorduk. Çok acı bir gerçeği öğrenmiş olduk. Savaşlarda gerçekten önemli olan şeyin mevcut cephanelik olmadığını anladık. Önemli olan sürekli üretim kapasitesi.”

Weapons industry booms as Eastern Europe arms Ukraine | Reuters

RUSYA’NIN İKİ GÜNDE HARCADIĞI MERMİ DAHA FAZLA

Rusya Federasyonu Silahlı Kuvvetleri, yaz aylarında Ukrayna’nın doğusundaki Donbas adlı bölgede yer alan Luhansk Eyaleti’ni tamamen ele geçirmek için kapsamlı bir harekat yaptı.

İngiltere şokta: Rusya 2 günde harcıyor - Resim : 5
İngiltere şokta: Rusya 2 günde harcıyor - Resim : 6

Donbas cephesi, 1. ve 2. Dünya Savaşı’ndan bu yana görülen en büyük topçu birliklerine ve en yüksek sayıda top atışlarına sahne oldu. Siperlerdeki askerler, hayatta kalabilmek için kıvrılarak yere kapandı, aralıksız devam eden ve tüm araziyi kaplayan top atışlarından sağ çıkabilmek için dar çukurlara sığında.

İngiltere şokta: Rusya 2 günde harcıyor - Resim : 7

Rusya’nın o cephede sadece iki günde kullandığı mühimmatın, İngiltere ordusunun bütün cephaneliğinin toplamından fazla olduğu ortaya çıktı.

İngiliz Kraliyet Birleşik Hizmetler Savunma Araştırmaları Enstitüsü, yaptığı çalışma ile İngiltere ordusunun içinde bulunduğu durumu gözler önüne serdi.

İngiltere şokta: Rusya 2 günde harcıyor - Resim : 8

Kraliyet Birleşik Hizmetler Enstitüsü, İngiltere ordusunun gerek mevcut cephanelik gerekse üretim kapasitesi olarak, Rusya’nın çok gerisinde olduğunu ve istenildiği takdirde üretim kapasitesinin artamayacağını belirterek, İngiltere’nin yatırım yapmadığı takdirde uzun soluklu bir savaşı kaldıramayacağını ifade etti.

Financial Times, Batı’nın cephaneliklerinin neredeyse tamtakır olduğunun altını çizerek, savaşın uzaması halinde Ukrayna’ya silah ve mühimmat göndermenin mümkün olmayacağını söyledi.

Odatv.com

Financial times İngiltere rusya ukrayna savaşı