Esad davet etti… Doğu Perinçek Suriye’ye gidiyor

Vatan Partisi lideri Doğu Perinçek’in başkanlığındaki parti heyeti önümüzdeki günlerde Şam’a gidecek. Odatv’ye konuşan Doğu Perinçek davetin Suriye’den geldiğini ifade ederek “Üst düzeyde devlet yetkilileriyle görüşeceğiz. Türkiye Cumhuriyeti devletimizi bilgilendiriyoruz. Onlarla görüş alışverişi yapıyoruz” dedi.

Esad davet etti… Doğu Perinçek Suriye’ye gidiyor

Vatan Partisi lideri Doğu Perinçek’in başkanlığındaki parti heyeti önümüzdeki günlerde Şam’a giderek Suriye devlet yetkilileriyle bir görüşme gerçekleştirecek. Odatv’ye konuşan Doğu Perinçek davetin Suriye’den geldiğini ifade ederek “Gideceğimiz tarihi önümüzdeki günlerde açıklayacağım. Heyette Ethem Sancak kesin olarak yer alacak. Diğer isimler ise önümüzdeki günlerde netleşecek” dedi.

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile doğrudan bir görüşme olup olmayacağını sorduğumuz Perinçek, “En yüksek düzeyde devlet görevlileriyle görüşeceğiz” şeklinde konuştu.

Öte yandan Perinçek, Türk devletinin görüşmeden haberdar olduğunu belirterek, “Biz dış ilişkilerdeki faaliyetlerimizde Türkiye Cumhuriyeti devletimizi bilgilendiriyoruz. Onlarla görüş alışverişi yapıyoruz” ifadelerini kullandı.

SURİYE DIŞİŞLERİ BAKANI'YLA GÖRÜŞME

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Suriye Dışişleri Bakanı ile Belgrad'da ayaküstü bir sohbeti olduğunu açıklamıştı.

Mevlüt Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile görüşüp görüşmeyeceğine ilişkin soruyu, "Şu anda böyle bir temas söz konusu değil. Cumhurbaşkanımız zaten o soruya cevap verdiler. Uzun zamandır Putin ve Rus yetkililer, ‘Sizi rejimle görüştürelim’ dediler. Esad ile Cumhurbaşkanımızı görüştürmek istediler. Cumhurbaşkanımız da istihbaratların görüşmesinin faydalı olacağını söylemişlerdi. Bir ara istihbaratlar arasında görüşmeler olmuştu. Daha sonra kesinti oldu. Şimdi tekrar başladı. İstihbaratlar arasındaki görüşmelerde birçok konu gündeme geliyor” şeklinde yanıtlamıştı.

Çavuşoğlu aynı zamanda "Muhalefetle Suriye'deki rejimi bizim bir şekilde anlaştırmamız lazım. Aksi takdirde kalıcı bir barış olmaz, bunu hep söylüyoruz” demişti.

AKP’DEN AÇIKLAMA

AKP Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı Mevlüt Çavuşoğlu’na destek vererek "Şam ile ilişkiler direkt hale gelebilir, seviyesi de yükselebilir" ifadelerini kullandı.

AKP'li Yazıcı açıklamasında iki ülke arasındaki çekişmeleri çözebilecek en önemli adımın diyalog olduğunun altını çizdi.

BAHÇELİ: ÇÖZÜM ARAYIŞLARINA GÜÇLÜ BİR NEFESTİR

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de Mevlüt Çavuşoğlu’nun açıklamalarını destek vererek şunları söyledi:

“Dışişleri Bakanımızın Suriyeli muhaliflerle Esad rejimi arasında barışın tesis edilmesi hususundaki yapıcı ve gerçekçi sözleri kalıcı çözüm arayışlarına güçlü bir nefestir. Bundan hiç kimsenin rahatsız olmasına gerek yoktur. Türkiye’nin Suriye ile görüşme düzeyini siyasi diyalog mertebesine çıkarması, bu çerçevede terör örgütlerinin yuvalandıkları her coğrafi alandan iş birliğiyle sökülüp atılması önümüzdeki siyasi gündem konularından birisi olmaya namzettir ve hatta ciddiyetle ele alınmaya değerdir.”

“KALICI BARIŞ İÇİN BU ANLAŞMA ŞART”

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu bugünkü basın açıklamasında kendisine destek olan MHP lideri Devlet Bahçeli'ye de teşekkür ederek, “Kalıcı barış için bu anlaşmanın şart olduğunu söyledik. Rejim ve muhalefet uzlaşmalı dedik. Benim söylediğim buydu. Muhalefetin müzakere heyeti kurması amacı neydi? Bu müzakere heyetinin amacı, hükümetin geçiş sürecini Esad rejimi ile müzakere etmek. Biz rejimle muhaliflere ilk kez bir araya getirmeye çalışmıyoruz. Ama Suriye’de kalıcı bir istikrar için bunu söyledik. Söylemeye devam ediyoruz. Suriye ve Türkiye içinde bu işi kızıştırmak isteyenler sözlerimizi çarptırdı. Bu sözleri çarpıtmak isteyenler çarpıtabilir. Onların da kim olduğunu biliyoruz. Bayrağımıza el uzatanların elleri kırılır” dedi.

Ersin Eroğlu

Odatv.com

Esad davet etti… Doğu Perinçek Suriye’ye gidiyor - Resim : 1
esad perinçek Suriye ethemsancak