Erdoğan-Esad görüşmesi ne zaman… Son 7 yılda 5 kez Suriye’ye gitti

Son 7 yılda 5 kez Suriye’ye giden Emekli Genelkurmay İstihbarat Başkanı İsmail Hakkı Pekin, Suriye tarafının çözüme hazır olduğunu ifade etti.

Erdoğan-Esad görüşmesi ne zaman… Son 7 yılda 5 kez Suriye’ye gitti

Ersin Eroğlu

Türkiye ile Suriye arasında 11 yıl aradan sonra bakan düzeyinde ilk temas dün Rusya’nın başkenti Moskova’da gerçekleşti.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanı Hakan Fidan, Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ve Suriye Savunma Bakanı Ali Mahmud Abbas ile iki ülkenin istihbarat başkanlarıyla Moskova'da bir araya geldi.

Türkiye-Suriye ilişkilerinde gelinen aşamayı Odatv’ye değerlendiren Emekli Genelkurmay İstihbarat Başkanı İsmail Hakkı Pekin, Suriye tarafının sorunların çözülmesinden yana olduğunu ifade etti.

“HAKAN FİDAN İLE ALİ MEMLÜK GÖRÜŞMÜŞTÜ”

İsmail Hakkın Pekin sözlerine şöyle devam etti:

“İki ülke arasındaki ilişkilerde son dönemde bir üslup değişikliğine gidildi. 2020’den beri istihbarat düzeyinde görüşmeler oluyordu. Yaklaşık bir buçuk sene önce Suriye İstihbarat Başkanı Ali Memlük ile MİT Başkanı Hakan Fidan bir görüşme gerçekleştirdi. Son olarak Putin’den iki ülkenin bir araya gelmesi gerektiği istendi. Bu olumlu bir gelişme fakat hemen ilişkiler düzeldi, her şey düzelecek demek aceleci olur. Bir takvim işliyor. Konu Türkiye, Suriye ve Rusya arasında halloluyor. İran denklemin dışında tutuluyor.”

Erdoğan-Esad görüşmesi ne zaman… Son 7 yılda 5 kez Suriye’ye gitti - Resim : 1
İsmail Hakkı Pekin

TOPLANTIDA NE KONUŞULDU

Görüşmenin Dışişleri Bakanları düzeyinde değil Savunma Bakanları ve İstihbarat Başkanları arasında gerçekleşmesine dikkat çeken İsmail Hakkı Pekin, “Suriye-Türkiye ilişkileri için önce sahadaki işlerin halledilmesi gerekir. Bu toplantıda sahadaki iki ülke ordusunun durumu ve terör örgütleri konuşulmuştur. İki ülkenin de terör örgütü olarak tanıdığı gruplar farklı. Öte yandan İdlib konusu ve Türkiye’deki sığınmacılar var. Sığınmacıların geri dönmesi isteniyor. Sığınmacıların geri dönmesi için yargılanmama gibi hakların verilmesi gerekli” diye konuştu.

“SON 7 YILDA 5 KEZ GİTTİM”

Suriye’ye 2015’ten bu yana 5 kez giderek çeşitli görüşmeler yaptığını belirten İsmail Hakkı Pekin sözlerini şu şekilde noktaladı:

“Belki Adana Mutabakatına benzer bir anlaşma yapılacak. Suriye sınırlarını koruyabilecek durumda değil. Türkiye ile işbirliğine ihtiyacı var. Sahadaki sorunlar çözüldükten sonra Dışişleri Bakanları görüşür. Bu görüşmenin Ocak sonu ya da Şubat ortası gibi gerçekleşeceğini düşünüyorum. Ben Suriye’ye 2015 yılından beri 5 kez gittim. En son iki yıl önce gittim. Suriye’de iki yıl önce yaptığım son görüşmelerde devlet yetkilileri bu sorunların çözülmesini istiyorlardı. Her gittiğimde Türkiye ile eski ilişkilere dönmek istediklerini ifade ediyorlardı. Biz bu yaptığımız görüşmeleri Dışişleri Bakanlığı’na anlatıyorduk. Ayrıca Ben görevdeyken de Adana Mutabakatının uygulamasından sorumlu heyetin başkanıydım. Her 6 ayda bir Suriye’ye gider, ilgililerle görüşürdüm. Dışişleri Bakanlarının görüşmesinin ardından gündeme Cumhurbaşkanlarının görüşmesinin geleceğini düşünüyorum. Suriye tarafı bu görüşmenin seçimlerden sonra yapılması taraftarı.”

Odatv.com

Erdoğan-Esad görüşmesi ne zaman… Son 7 yılda 5 kez Suriye’ye gitti - Resim : 2
Rusya Suriye Türkiye Erdoğan-Esad görüşmesi