Amerikalı deniz mühendisi, denizaltı sırlarını satarken yakalandı

ABD Deniz Kuvvetleri’ne bağlı bir tersanede çalışan Jonathan Toebbe isimli deniz mühendisi, çok gizli nükleer denizaltı sırlarını satmaya çalışırken yakalandı. 17 yıla kadar hapsi istenen mühendisin çok gizli bilgileri “müttefik bir ülkeye” satmaya çalıştığı bildirildi.

Amerikalı deniz mühendisi, denizaltı sırlarını satarken yakalandı

Amerikalı yayın kuruluşu ABC’nin haberine göre, Jonathan Toebbe isimli deniz mühendisi, FBI tarafından suçüstü yakalandı. ABD Deniz Kuvvetleri tersanesinde çalışan mühendis, dünyanın en güçlü nükleer denizaltılarından birisi olarak kabul edilen Virginia Sınıfı denizaltının sırlarını satmaya çalıştı.

FBI’ın 2020’den beri takip ettiği mühendis, mahkemede suçunu itiraf etti.

FBI, YURTDIŞINDA OPERASYON YAPTI

Mahkeme tutanaklarına göre, deniz mühendisi Jonathan Toebbe, çok gizli şemaları ve bilgileri derlediği bir klasörü, ABD ile müttefik olan bir ülkenin konsolosluğuna kargo aracılığıyla gönderdi. Mühendis, pakete “Bu denizaltıya ilişkin bütün sırları satmaya hazırım. Eğer teklifimi kabul ediyorsanız size söylediğim adrese bir mektup göndererek benimle iletişime geçin” yazılı bir not bıraktı.

Denizaltı hakkındaki bilgiler, yalnızca ABD ve İngiltere'de mevcut.

Söz konusu nükleer denizaltının inşa edilmesi tam üç milyar dolara mal oluyor.

AMERİKAN İSTİHBARATI OLAYA MÜDAHİL OLDU

Söz konusu paket, müttefik ülkeye gönderildi. Amerikan istihbaratçıları, adı açıklanmayan müttefik ülkenin topraklarında paketi ele geçirdi. FBI devreye girdi. Kendilerini o ülkenin diplomatları olarak tanıtan FBI ajanları, mühendisi çok gizli bilgileri satmaya ikna etti.

“AMERİKA’YA ZARAR VERMEK İSTEDİM” DEDİ

Jonathan Toebbe, gizli bilgileri satmak için gizli FBI ajanlarıyla buluştuğu anda tutuklandı. Çıkarıldığı mahkemede 12 yıldan 17 yıla kadar hapsi istendi.

Mahkemede suçunu itiraf eden mühendis, “Para kazanmak ve Amerika’ya zarar vermek istedim.” dedi.

ABD’NİN BAŞI ASKERİ CASUSLUK İLE BELADA

Son yıllarda askeri casusluk, ABD’nin başını ağrıtan konuların başında geliyor.

2021 Temmuz ayında, genç bir donanma personeli, ABD’nin önde gelen hafif uçak ve çıkarma gemilerinden USS Bonhomme’yi ateşe verdiği iddiasıyla tutuklandı. Çıkan yangın beş gün sürdü ve gemi tamamen kullanılamaz hale geldi. Gemi, üzerinde uçak taşıyabildiği gibi, aynı esnada çıkarma tekneleri de taşıyor. Stratejik gemiyi kullanılmaz hale getiren kundaklama olayından dolayı ABD, Çin’i sorumlu tuttu.

2020 Ağustos ayında, emekli bir özel harekat subayı, Rus istihbaratına çalıştığı gerekçesiyle tutuklandı. Amerikalı eski özel harekatçının, Rus olan hanımı aracılığıyla tanıştığı Rus ajanlarına tam 15 sene boyunca askeri sırları sattığı bildirildi.

Odatv.com

ABD amerika casusluk çin Rusya