Bulgaristan yetkilileri ülkelerinde iki Rus diplomatı sınır dışı etti

Rusya Ukrayna savaşı devam ederken Bulgaristan yetkilileri casusluk yaptıkları iddiasıyla iki Rus diplomatı sınır dışı ettiğini duyurdu.

Bulgaristan yetkilileri ülkelerinde iki Rus diplomatı sınır dışı etti

Bulgar yetkililer, Rusya Ukrayna arasındaki gerilimi kullanarak casusluk iddiasında bulunduğu iki Rus diplomatı sınır dışı etti.

Bulgaristan dışişleri bakanlığı, casus olduğu düşünülen iki diplomatın "istihbarat faaliyetlerinde" yer aldığına dair kanıtlarının olduğunu belirtti.

Bakanlık sözcüsü Mitko Dimitrov, diplomatların Bulgaristan'ı terk etmek için 48 saatleri olduğunu söyledi.

Bulgaristan savcılığına göre, Rus diplomatlardan birinin 2016'dan beri bir Bulgar savunma bakanlığı yetkilisinden gizli bilgiler aldığı söylendi.

İKİ YILDA 8 DİPLOMAT

Bulgaristan yetkilileri son iki yılda Sofya'daki büyükelçilikte çalışan en az 8 Rus diplomatın ve bir teknik asistanın casusluk suçlamalarıyla sınır dışı edildikleri biliniyor.

Geçen yıl Rusya ve Bulgaristan arasında ‘casusluk krizi’ çıkmış Bulgaristan Askeri Temyiz Mahkemesi, Rusya lehine casusluk yapmakla suçlanan 5 kişinin gözaltında kalmasına karar vermişti.

RUS VE BELARUS PASAPORTLARI ASKIYA ALINDI

Malta hükümeti yaptığı açıklamada, Rus ve Belarus vatandaşlarına "altın pasaport" verilmesini askıya almaya karar verdiğini açıkladı.

Malta hükümeti yetkilileri, bir sonraki duyuruya kadar Rusya ya da Belarus’tan gelen yabancı yatırımcılara oturma belgeleri veya vatandaşlık izinleri verilmeyeceğini ifade etti.

Hükümet yetkilileri, alınan kararın Rusya Ukrayna arasındaki savaştan kaynaklı "son gelişmeler" nedeniyle alındığını vurguladı.

Malta Başbakanı Robert Abela, Avrupa Birliği yaptırım listesindeki Belaruslu ve Rus kişilerin hiçbirinin geçmişte "altın pasaport" başvurusunda bulunmadıklarını ve almadıklarını söylese de Rus vatandaşları şu anda Malta'da "altın pasaport" almış olanların yaklaşık dörtte birini oluşturuyor.

2014 yılından bu yana, başka ülkenin vatandaşları 1 milyon Euro yatırım karşılığında Malta pasaportu alabiliyor.

ALTIN PASAPORT NEDİR

Avrupa Birliği içinde Bulgaristan, Kıbrıs Rum kesimi ve Malta'nın "altın pasaport", 12 ülkenin ise farklı koşullarda yatırım karşılığı “oturum izni" uygulaması bulunuyor. Avrupa Birliği içinde 2011 ile 2019 arasında 130 bin kişinin bu iki uygulamadan faydalandığı, bu ülkelerin 21,8 milyar Euro (341 milyar 931 milyon Türk lirası) elde ettiği belirtiliyor.

Odatv.com

altın pasaport Bulgaristan Rusya Mitko Dimitrov casusluk belarus rusya Robert Abela