Bulamayanlar hayatlarını kaybetti... Kanada milyonlarcasını çöpe attı

Kanada, ne yurtiçinde ne de yurtdışında alıcı bulamadığını iddia ederek yaklaşık 13,6 milyon doz AstraZeneca'nın Koronavirüs aşısının çöpe atılacağını duyurdu.

Bulamayanlar hayatlarını kaybetti... Kanada milyonlarcasını çöpe attı

Kanada hükümeti tarafından yapılan son açıklamada, beklemekte olan 13.6 milyon doz aşının son kullanma tarihlerinin geçmek üzere olduğu söylenerek çöpe atılacağı belirtildi.

2020 yılında AstraZeneca ile 20 milyon dozluk Kovid aşısı için anlaşma imzalayan Kanada’nın elinde 13.6 milyon doz kaldı.

2021 baharında AstraZeneca kaynaklı nadir fakat potansiyel olarak ölümcül kan pıhtıları ile ilgili endişelerin ardından Kanada, odağını Pfizer ve Moderna'dan bol miktarda mRNA aşılarını kullanmaya kaydırdı.

Temmuz 2021'de Kanada, arzının geri kalanını (yaklaşık 17,7 milyon doz) bağışlama sözü verdi.

Health Canada tarafından yapılan açıklamada, bu taahhüdü yerine getirme çabalarına rağmen 13.6 milyon dozun süresinin dolmak üzere olduğu ve atılması gerektiği söylendi. Açıklamada, "Aşıya olan sınırlı talep ve alıcı ülke dağıtım ve emilim ile ilgili zorluklar nedeniyle kabul edilmedi" denildi.

Kanada, toplamda 8.9 milyon doz AstraZeneca aşısını bağışladı.

AFRİKA’NIN AŞI KITLIĞI

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), gelişmiş ülkelerin ilaç firmaları ile yaptığı anlaşmaların aşı adaletsizliği yarattığına dikkat çekerek, yoksul ve orta gelirli ülkelerin aşıya ulaşamadığı yönünde uyarılarda bulunmuştu. DSÖ Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus'un, zengin ülkelerin aşı alımı için daha fazla anlaşma yapmamasını istemişti.

Afrika Hastalıklardan Koruma ve Kontrol Merkezi'nin başkanı John Nkengasong, geçen aralık ayında düzenlediği basın toplantısında, bazı devletlerin ihtiyaçlarından 4-5 kat daha fazla aşı sipariş verdiğini hatırlatarak bu ülkelere ellerinde kalan aşıları Afrika'ya yollamaları çağrısında bulunmuştu.

Odatv.com

Bulamayanlar hayatlarını kaybetti... Kanada milyonlarcasını çöpe attı - Resim : 1
aşı covid aşı kanada dünya AstraZeneca'