Aynı gün tanıtıldı: ABD ve Rusya'nın yeni oyuncakları

ABD, yeni nesil hayalet bombardıman uçağı B-21 Raider'ı tanıttı. Aynı gün Rusya Federasyonu, yeni nesil füze kalkanı Sarı Şagan'ı test etti.

Pentagon, B-21 Akıncı (Raider) bombardıman uçağının tanıtımını yaptı. ABD'nin meşhur casus bombardıman uçağı B-2'nin yerini alacak B-21, Amerika'nın son 30 yılda geliştirdiği ilk bombardıman uçağı olma özelliğini taşıyor. B-21 Akıncı uçakları, son teknoloji gizlilik, düşük radar izi gibi özelliklerinin yanı sıra, nükleer bomba taşıma kapasitesiyle de stratejik açıdan büyük öneme sahip olacak.

ABD, Çin'in ve Rusya'nın siber savaş, sesten hızlı (hipersonik) füze ve nükleer savaş kabiliyetlerini, "ABD ulusal güvenliği için en büyük tehdit" olarak tanımlamıştı.

B-21 Akıncı bombardıman uçakları ile, özellikle Rusya ve Çin'e karşı ciddi bir güç elde etmeyi amaçlayan Pentagon yetkilileri, uçağın hem insanlı hem de insansız uçabileceğini, birçok farklı çeşit bomba taşıyabileceğini ve hedefine gizlilikle yaklaşarak isabetli atışlar yapabileceğini ifade etti.

B-21 Raider makes public debut; will become backbone of Air Force's bomber  fleet > Air Force > Article Display
B-21 Akıncı (Raider)

ABD'nin önde gelen İHA, SİHA, istihbarat uydusu, savunma sistemleri, B-2 hayalet bombardıman uçağı gibi en üst seviye askeri teknolojilerini üreten Northrop Grumman Şirketi, B-21 projesinde de başı çekti.

B-2 hayalet bombardıman uçağı

HİÇBİR DETAYI PAYLAŞILMIYOR, ARKADAN GÖRÜNTÜSÜ BİLE ALINMADI

Şirketin Genel Müdürü Kathy Warden, gazetecilerin sorularını yanıtladı ancak uçakla alakalı hiçbir detayı paylaşamayacağını belirtti: "Önceki uçaklara göre daha üst seviye bir gizlilik teknolojisine sahip. Ancak bu teknolojinin ne olduğu ve nasıl çalıştığı hakkında açıklama yapılmayacak."

Uçağın arkasının dahi fotoğraflanmaması dikkat çekti. ABD, casus uçak teknolojisinde en üst seviye gizlilik protokollerini uyguluyor, sadece seçilmiş fotoğrafları ve videoları yayınlıyor.

ASIL AMAÇ NÜKLEER SAVAŞ

ABD'li uzmanlar, uçağın esas olarak nükleer savaş için geliştirildiğini ve ABD'nin Rusya ve Çin ile nükleer rekabet içine girerek, nükleer cephaneliğini modernize etme planının bir parçası olarak B-21 projesinin yapıldığını söyledi. ABD, 2035'e kadar en az bin 50 nükleer harp başlığına sahip olacak Çin Halk Cumhuriyeti'ni, kendi ulusal çıkarları açısından en büyük tehdit olarak görüyor.

AYNI GÜN RUSYA’DAN YENİ HAVA SAVUNMA SİSTEMİ

Rusya, adını Kazakistan’dan geçen Şagan Nehri yakınında yer alan Sarı Şagan test sahasında, yeni yüksek irtifa hava savunma sisteminin atış testini gerçekleştirdi.

Aynı gün tanıtıldı: ABD ve Rusya'nın yeni oyuncakları - Resim : 2
Yeni hava savunma sistemi

ABD’nin B-21 Akıncı tanıtımı ile aynı gün gerçekleşen Sarı Şagan testinde, ABD’nin sahip olduğu ve nükleer harp başlığı taşıyabilen balistik füzeleri vurma kabiliyetine sahip hava savunma sistemi test edildi.

Rusya Federasyonu, yeni hava savunma füzesi hakkında bilgi paylaşmadı. Devlet ajansı Ria Novosti’nin görüntülerini yayınladığı test atışlarının, normalde düşürmesi oldukça zor balistik füzelere karşı bir cevap niteliğinde olduğu ve en üst seviye füze motorları ile donatıldığı tahmin ediliyor.

Rusya Federasyonu Hava ve Uzay kuvvetleri, bu yeni savunma sisteminin, balistik füzeleri ve uzaydan gelebilecek saldırıları durdurabileceğini ifade etti.

Kullandığı radar hakkında bilgi paylaşılmayan yeni sistemin, son dönemde ABD’nin modernize ettiği nükleer cephaneliğine karşı bir cevap olduğu düşünülüyor.

Atış testi Kazakistan’da gerçekleştirilen hava savunma sisteminin görüntüsü ve boyutu, sosyal medyada ilgi çekti.

Odatv.com

Kazakistan Rusya ABD