Altı bin varil petrol okyanusa sızdı

Pasifik Okyanusu kıyısında yer alan La Pampilla petrol rafinerisinde bir sızıntı yaşandı. İlk gelen bilgilere göre altı bin varil petrol okyanusa sızdı. Ciddi maddi kayıp yaşandı. Savcılık harekete geçti.

Altı bin varil petrol okyanusa sızdı

Reuters’ın aktardığına göre, Peru’nun La Pampilla rafinerisine ait bir tankere dalgaların çarpması sonucu büyük bir sızıntı yaşandı. Yetkililer sızıntı sebebiyle üç plajı kullanıma kapatırken, ilk belirlemelere göre 18 dönümlük bir alan petrole bulandı. Sızıntının doğal yaşam ve insanlar üzerinde sebep olduğu hasar henüz tam olarak belirlenemezken, Peru savcılığı olayla ilgili soruşturma başlattı.

“AİLELER ETKİLENDİ”

Peru Dışişleri Bakanlığı derhal harekete geçti. İspanyol petrol devinden tazminat talep eden Perulu yetkililer, “Yüzlerce balıkçı ve aileleri çok ciddi maddi kayıplar yaşadı.” açıklamasında bulundu.

İspanyol şirketin temsilcisi Tine Van Den Wall Bake ise sorumluluğu kabul etmedi. Firmanın bu olayda hiçbir kusuru olmadığını söyleyen, sızıntının “en düşük seviyede” olduğunu iddia etti.

Altı bin varil petrol okyanusa sızdı - Resim : 1
Petrolü temizleyen işçiler

İHMAL Mİ VAR?

Perulu işçiler sahil boyunu ve okyanusu petrolden temizlerken, Peru savcılığı ise harekete geçti. İspanyol petrol devi Repsol’un olayla alakalı sorumluluğunu soruşturmaya başlayan savcılık, firmaya 34 milyon dolarlık tazminat davası açmaya hazırlanıyor.

Perulu yetkililer ayrıca sızıntının sebebini araştırıyor. On sekiz dönümlük bir alana yayılan sızıntıyla alakalı İspanyol firması “Tonga volkanik patlamasının yarattığı alışılmadık büyüklükteki dalgalar, okyanusta seyir halindeki tankerimize isabet etti” derken, rafinerinin yeterince önlem almadığını ve ihmal olabileceğini düşünen yetkililer ise soruşturma tamamlanana kadar rafinerinin çalışmalarını durdurma kararı aldı.

Odatv.com

Okyanus dünya varil sızıntı petrol